22.2 C
Bucharest
Monday, 2 October 2023
HomeSportSindicaliștii din penitenciare vor să poarte discuții cu Raluca Prună, înainte de...

Sindicaliștii din penitenciare vor să poarte discuții cu Raluca Prună, înainte de a începe acțiunile de protest

Sindicaliștii din penitenciare doresc să aibă o întrevedere cu ministrul Justiției, Raluca Prună, luni, la Gherla, înainte de declanșarea acțiunilor de prostest anunțate de săptămâna trecută. Ei sunt nemulțumiți că nu primesc aceleaşi drepturi salariale ca angajaţii din sistemul de apărare şi ordine publică, respectiv că în salariile lor nu au fost incluse sume compensatorii reprezentând salariul de merit în plată în anul 2009, potrivit News.ro.

„Sindicatele din penitenciare declanşează mişcări de protest în toate penitenciarele din ţară pentru îmbunătăţirea condiţiilor de muncă, angajarea unui număr suficient de personal, eliminarea inechităţilor salariale şi demiterea ministrului Justiţiei pentru incapacitate profesională”, anunţă sindicatul Omnia din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) .

Sindicaliştii amintesc că ministrul Justiţiei a promis că va discuta, luni, cu angajaţii Penitenciarului Gherla, fiind invitată la inaugurarea Centrului Terapeutic pentru Femei. „Cu speranţa că a înţeles exact legislaţia pe care doreşte să o discute cu personalul, anterior făcând confuzii serioase, solicităm ministrului Justitiei ca întâlnireă să aibă loc înainte de mitingul de protest care este organizat în data de 26.09.2016 în intervalul orar 11.00 – 15.00 în faţa Penitenciarului Gherla”, este mesajul sindicaliştilor.

Potrivit acestora, personalul din penitenciare lucrează în aceleaşi condiţii pe care ministrul Justiţiei „le deplânge în ceea ce-i priveşte pe deţinuţi”. Totodată, protestatarii susțin că nu există un plan concret de îmbunătăţire a condiţiilor de lucru pentru personal, deşi ANP s-a angajat prin Acorduri Colective succesive să îl elaboreze.

„În prezent, se înregistrează la nivelul sistemului penitenciar un număr de 1,5 milioane de ore suplimentare efectuate de către personal, foarte multe dintre acestea fiind imposibil de recuperat datorită deficitului de personal de 8.000 de angajati, estimat de către Administraţia Naţională a Penitenciarelor prin raportare la standardele de personal oficiale”, precizează reprezentanţii sindicatului Omnia.

Totodată, ei acuză Ministerul Justitiei că refuză aplicarea OUG 20/2016 în sensul eliminării inechităţilor salariale şi pentru personalul din sistemul penitenciar, deşi actul normativ ar include această categorie alături de ceilalţi angajaţi din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională. În plus, ei au anunțat că vor da Guvernul în judecată, pentru recuperarea sumelor de bani datorate.

Potrivit sindicaliștilor, protestele se vor desfășura până la soluţionarea revendicărilor. Astfel, luni vor protesta angajații de la Penitenciarul Gherla, Penitenciarul de Minori şi Tineri Craiova, Penitenciarul Poarta Albă, Penitenciarul Giurgiu, Penitenciarul Codlea. Joi vor avea loc proteste la Penitenciarul Târgu Jiu, Penitenciarul Vaslui, Penitenciarul Barcea Mare, Penitenciarul Bucureşti Jilava, Penitenciarul Tulcea.

În 3 octombrie, vor protesta angajații de la Penitenciarul Ploieşti, Penitenciarul Focşani, Penitenciarul de Minori şi Tineri Tichileşti, Penitenciarul Drobeta Turnu Severin, Penitenciarul Baia Mare, în 5 octombrie cei de la Penitenciarul Timişoara, Penitenciarul Târgu Mureş, Penitenciarul Brăila, Penitenciarul Mărgineni, SNPAP/CR Târgu Ocna.

În 6 octombrie, vor fi proteste la Penitenciarul de Femei Târgşor, Penitenciarul Craiova, PenitenciarulMiercurea Ciuc, Penitenciarul radea, Penitenciar Colibaşi; în 10 octombrie vor protesta angajații de la Penitenciarul Bucureşti Rahova, PenitenciarulIaşi, Penitenciarul Pelendava, Centrul de Reeducare Buziaş; în 12 octombrie – cei de la Penitenciarul de Minori şi Tineri Bacău, Penitenciarul Satu Mare, Penitenciarul Bistriţa, Penitenciarul Spital Dej, Penitenciarul Slobozia, în 13 octombrie – angajații de la Penitenciarul Aiud, Penitenciar Arad, Penitenciarul Găeşti, Penitenciarul Botoşani, Penitenciarul Galaţi.

Angajaţii din penitenciare au ameninţat, încă din 15 septembrie, cu proteste în fiecare săptămână, la câte zece unităţi de detenţie şi cu miting la Ministerul Justiţiei, la începutul lunii octombrie, nemulţumiţi că nu primesc aceleaşi drepturi salariale ca cei din sistemul de apărare şi ordine publică, respectiv că în salariile lor nu au fost incluse sume compensatorii reprezentând salariul de merit în plată în anul 2009.

Cele mai citite

Site-ul familiei regale britanice, ținta unui atac cibernetic! Intervenție rapidă a experților IT de la Palatul Buckingham

Prezenţa pe internet a familiei regale a fost ţinta unui atac de tip "denial-of-service" (DoS - blocare a accesului), prin care solicitările expediate...

Lui George Simion i-a sărit muștarul la festivalul Micul de aur! Derapaj major: "A venit un prost la mine să mă întrebe de ce...

George Simion a agresat un tanar la festivalul "Micul de Aur" pic.twitter.com/MDyF9VyEJV— aktual24.ro (@ak24ro) October 1, 2023 Source link

Îi recunoști în fotografie? Uite ce tineri erau și ce modern se îmbrăcau 2 vedete de top ale folclorului

În general, asociem artiștii de muzică populară cu portul din regiunea folclorica pe care-o reprezintă. Poate de acea, când îi surprindem în haine...
Ultima oră
Pe aceeași temă
Modifică setările cookies