12.2 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSportUPDATE: Senatul se pregătește pentru numirea unui nou judecător la CCR. Candidaţii...

UPDATE: Senatul se pregătește pentru numirea unui nou judecător la CCR. Candidaţii vor fi audiaţi miercuri

UPDATE 17:07Candidații pentru funcția de judecător al Curţii Constituţionale, rămasă vacantă după demisia lui Toni Greblă, vor fi audiați miercuri de Comisia juridică, a declarat, marți, senatorul Cătălin Boboc. El a precizat că,  până la acest moment a fost depusă o singură candidatură, respectiv Maya Teodoroiu, informează Mediafax.

El a adăugat că termenul pentru depunerea candidaturilor pentru această funcție se încheie miercuri, la ora 13.00.

Potrivit lui Boboc, după această oră se vor face audierile candidaților în cadrul Comisiei Juridice, care va adopta un raport.

Întrebat cine are dreptul să propună candidați, el a răspuns: ”Grupurile parlamentare pot să facă propuneri. Este un loc repartizat, dacă vreți, Senatului, nu PSD. Dacă a fost domnul Greblă propus atunci de PSD…da, de acord, dar atât”.

Funcţia de judecător la Curtea Constituţională a rămas vacantă după ce Toni Greblă şi-a prezentat demisia, în 4 februarie, în Plenul Curţii Constituţionale, invocând presiunile exercitate asupra instituţiei în legătură cu exercitarea atribuţiilor sale, după ce DNA a început urmărirea penală în cazul său, pentru fapte de corupţie. Plenul Curţii Constituţionale a luat act de demisia lui Toni Greblă, iar preşedintele CC a constatat încetarea mandatului acestuia.

Simona Maya Teodoroiu este secretar de stat în Ministerul Justiţiei din mai 2012, cu excepţia perioadei ianuarie – aprilie 2013, când a ocupat poziţia de secretar de stat la Departamentul pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine (DPIIS) din cadrul Guvernului.

——-

Senatul a demarat procedurile de numire a unui nou judecător la Curtea Constituțională, după ce CCR a trimis o sesizare privind vacantarea postului de judecător al lui Toni Greblă, a declarat președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, conform Mediafax.

Tăriceanu a mai anunţat că audierile candidaţilor pentru funcţia de judecător al Curţii Constituţionale vor avea loc, miercuri, în Comisia juridică a Senatului.

Citește și: Maya Teodoriu ar putea fi propusă pentru funcţia de judecător la CCR (surse)

"Ieri (luni – n.r.), la şedinţa Biroului Permanent am luat în considerare adresa trimisă de Curtea Constituţională, prin care suntem înştiinţaţi în mod oficial de demisia domnului Toni Greblă, judecător la CCR şi de vacantarea postului. Publicarea în Monitorul Oficial a deciziei de demisie a domnului Greblă este în sarcina Curţii Constituţionale şi a fost făcută deja. Noi am constat vacantarea postului şi am decis demararea procedurilor pentru numirea unui nou judecător la CCR. Miercuri va avea loc audierea la Comisia juridică şi joi, votul final", a explicat Tăriceanu.

El a menționat că Biroul Permanent a constatat că solicitarea Parchetului General de încuviinţare a arestării lui Toni Greblă a rămas fără obiect, ca urmare a demisiei.

Întrebat despre lista candidaților propuși de partide pentru calitatea de membru CCR, el a răspun că ea nu trebuie să fie trimise către el, ci Comisiei juridice, care trebuie să facă audierile.

Întrebat dacă doar PSD ar trebui să facă nominalizare pentru aceasta funcție, președintele Senatului a menționat că în cadrul conducerii Senatului au fost exprimate două puncte de vedere: PSD a susținut că, în mod normal, ei ar trebui să facă propunerea, ceilalți, de la PNL, au avut niște obiecții, "nu foarte puternice", dar, în principiu oricine poate să facă propuneri.

Citește și: Ioan Chelaru a refuzat propunerea PSD de a deveni judecător CCR. Care a fost motivul senatorului

Întrebat despre faptul că, în urma unor verificări, demisia și vacantarea postului au ar fi publicate încă în Monitorul Oficial, el a răspuns: "V-am spus că da (au fost publicate –n.r.), și acest lucru nu este de responsabilitatea Senatului, este de responsabilitatea CC, domnul Toni Greblă era membru al CC, nu mai era membru al Senatului. Nu ne revine nouă această obligație", a continuat el.

Tăriceanu a adăugat că nu poate să dea explicații pentru Curtea Constituțională și că aceste lucruri pot fi verificate la Curte.

Coaliţia de guvernare ar putea să o propună pe Simona Maya Teodoroiu pentru funcţia de judecător la Curtea Constituţională, au declarat luni, pentru Mediafax, surse social-democrate, care au menţionat, însă, faptul că o decizie în acest sens nu a fost luată încă.

Citește și: A început bătălia pentru CCR

Preşedintele PSD, premierul Victor Ponta, a spus, după şedinţa coaliţiei de guvernare, că persoana propusă pentru funcţia vacantă de judecător al Curţii Constituţionale nu va fi parlamentar.

Ulterior, Ponta le-a cerut membrilor BPN al PSD acordul pentru ca propunerea în ceea ce priveşte funcţia vacantă de judecător la Curtea Constituţională să nu vizeze un actual parlamentar, au precizat sursele social-democrate.

Simona Maya Teodoroiu, posibila propunere a coaliţiei de guvernare pentru această funcţie, este secretar de stat în Ministerul Justiţiei din mai 2012, cu excepţia perioadei ianuarie – aprilie 2013, când a ocupat poziţia de secretar de stat la Departamentul pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine (DPIIS) din cadrul Guvernului.

În Ministerul Justiţiei, Teodoroiu se ocupă, între altele, de coordonarea activităţii de monitorizare şi raportare, în contextul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, coordonarea pregătirii contribuţiei României în domeniul justiţiei, pentru reuniunile miniştrilor în cadrul Consiliilor "Justiţie şi Afaceri Interne", coordonarea implementării Strategiei Naţionale Anticorupţie (SNA), coordonarea activităţii de elaborare a proiectelor de acte normative având ca obiect ratificarea, aprobarea sau aderarea României la tratatele internaţionale.

Începând din februarie 2013, Simona Maya Teodoroiu este conferenţiar universitar în drept civil, dreptul mediului la Facultatea de Administrația Publică din cadrul SNSPA, iar din 2012 este conferenţiar universitar la Facultatea de Drept de la Universitatea "Titu Maiorescu" din Bucureşti.

Simona Maya Teodoroiu a fost, între 2001 şi 2004, director al Direcţiei Afaceri Europene şi Programe şi secretar de stat în Ministerul Justiţiei, coordonator al activităţilor legate de implementarea programelor Phare pentru sistemul judiciar român, precum şi al altor programe bilaterale. Ea a fost şi membru al Grupului interministerial pentru redactarea Tratatului de Aderare a României la UE, precum şi participant la rundele de convorbiri privind Protocolul de Aderare a României la NATO şi la elaborarea documentaţiei necesare în acest sens.

Anterior acestei perioade, respectiv între 1998 şi 2001, Simona Maya Teodoroiu a fost expert guvernamental în cadrul Departamentului pentru Integrare Europeană din cadrul Guvernului. Todoroiu a făcut parte şi din prima echipă română de pregătire şi derulare a negocierilor de aderare la UE.

Simona Maya Teodoroiu a fost, din 2002 până în 2009, membru al Delegaţiei României la Curtea Permanentă de Arbitraj, la Haga, iar în 1996 a ocupat poziţia de raportor naţional pentru protecţia juridică a mediului, în cadrul reţelei "Droit de l’Environnement" a AUPELF – UREF (în prezent, AUF), în Dakar, Senegal.

Potrivit declaraţiei de avere completate de Maya Teodoroiu în decembrie 2014, prezentă pe site-ul CSM, secretarul de stat deţine un teren agricol de 2,50 hectare în comuna doljeană Podari şi un teren intravilan în Craiova. De asemenea, Teodoroiu are două apartamente în Bucureşti, cumpărate în 1999 şi, respectiv, 2004, prin valorificarea unei moşteniri.

Simona Maya Teodoroiu deţine, conform declaraţiei de avere, 12 conturi şi depozite bancare, ce însumează 188.367 de lei, 89.234 euro şi 7658 de dolari.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă