17.2 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSportSenatorul UNPR Mureş Corneliu Grosu anunţă că va vota pentru moţiunea de...

Senatorul UNPR Mureş Corneliu Grosu anunţă că va vota pentru moţiunea de cenzură

Senatorul UNPR Mureş Corneliu Grosu a anunţat, joi, că va vota pentru moţiunea de cenzură a USL, afirmând că HG privind înfiinţarea Facultăţii de Medicină şi Farmacie în cadrul UMF Târgu Mureş duce la o segregare a învăţământului medical mureşean, printr-o “intervenţie brutală” a Executivului, potrivit Mediafax.

Senatorul UNPR Mureş Corneliu Grosu (ex-PSD) susţine, într-un comunicat de presă transmis joi, că va vota pentru moţiunea de cenzură depusă de opoziţie, reclamând o “intervenţie brutală” a Executivului în ce priveşte învăţământul medical mureşean, prin HG privind înfiinţarea Facultăţii de Medicină şi Farmacie în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) Târgu Mureş, transmite corespondentul MEDIAFAX.

“Nu există segment social şi cu atât mai mult politic să nu se întrebe de ce a fost nevoie de o intervenţie atât de brutală a Guvernului Ungureanu într-un domeniu care, de regulă, îşi autoreglează, în mod normal, orice conflict, într-o manieră elegantă, calmă şi cerebrală, dată de condiţia sa academică. Pentru că acesta este adevărul: prin acea HG, actualul Guvern înfiinţează în cadrul prestigioasei universităţi din Târgu Mureş o nouă Facultate de Medicină şi Farmacie, cu predare în limba română, maghiară şi engleză, segregând învăţământul medical mureşean”, afirmă senatorul.

El adaugă că a ajuns la “concluzii năucitoare” după ce s-a documentat timp de mai multe zile asupra “construcţiei tehnice” a noii instituţii de învăţământ.

“Rezultatul previzibil după aplicarea HG este următorul: că în cadrul aceleiaşi universităţi, UMF Târgu Mureş, vor exista două facultăţi de medicină generală – una în limba română şi una în limba maghiară – şi două facultăţi de farmacie – una în limba română şi una în limba maghiară. Şi, ca o măsură de-a dreptul cinică, modulul de studiu al medicinei în limba engleză trece de la actuala facultate de medicină la nou înfiinţata facultate de medicină în limba maghiară. Ce înseamnă aceasta, în fapt? Înseamnă segregare, înseamnă separare pe criterii etnice a structurii organizatorice a prestigioasei Universităţi de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş, separarea pe criterii etnice a studenţilor din această instituţie, separarea pe criterii etnice a cadrelor didactice şi, ceea ce este şi mai grav, posibila separare pe criterii etnice a bazei clinice unde se va desfăşura partea practică a învăţământului medical”, afirmă Grosu.

Senatorul UNPR subliniază că separarea bazei clinice va deveni obligatorie prin efectul aplicării standardelor specifice pentru domeniul medical adoptate în Uniunea Europeană şi implicit şi în România, fiind criterii obligatorii de acreditare şi autorizare ARACIS.

“Ca să funcţioneze în legalitate, acreditate şi autorizate, cele două facultăţi de medicină din UMF Târgu Mureş trebuie să dispună de baze clinice proprii: adică două clinici de chirurgie – una în limba română şi una în limba maghiară, două clinici de cardiologie – una în limba română şi una în limba maghiară, două clinici de chirurgie pediatrică – una în limba maghiară şi una în limba română şi aşa mai departe. În caz contrar, noua Facultate de Medicină şi Farmacie din UMF Târgu Mureş nu va fi niciodată acreditată şi autorizată oficial. Scenariul este halucinant, dar perfect real şi aplicabil de această dată cu sprijinul Guvernului Mihai Răzvan Ungureanu. Nicăieri în ţară nu mai există o astfel de construcţie universitară medicală, nici la UMF Cluj-Napoca, nici la UMF Bucureşti, nici la UMF Iaşi şi, din câte cunosc, nici în Ungaria, nici în Franţa, nici în Marea Britanie etc. Niciun român cu scaun la cap, niciun maghiar cu scaun la cap nu poate să accepte o asemenea situaţie”, susţine Grosu.

Senatorul adaugă că, în numele a mii de cetăţeni din Târgu Mureş, dezavuează “practicile separatiste” şi cere Guvernului “să retragă şi să nu aplice actul normativ amintit, care se dovedeşte a fi nedrept, inutil, neavenit, distructiv, segregaţionist şi, mai grav, rezultat al unui şantaj politic nemaiîntâlnit până acum”.

“A persista cu încrâncenare în aplicarea unei Hotărâri de Guvern nedorită de târgumureşeni, oameni care, după Martie 1990 (se referă la incidentele interetnice dintre români şi maghiari – n.r.) au devenit mai înţelepţi, mai toleranţi, mai respectuoşi unii cu ceilalţi, au construit împreună o societate cu adevărat multiculturală, înseamnă un atentat la unitate şi credinţa în viitorul comun, înseamnă dezbinare pe criterii etnice, situaţie exclusă într-un stat de drept, naţional şi unitar. Eu nu voi fi niciodată de acord cu o astfel de situaţie şi o voi respinge cu toată forţa conştiinţei şi crezului meu în valorile de unitate şi convieţuire paşnică, legitimat de votul miilor de mureşeni care m-au trimis în Parlamentul României, folosind toate mijloacele şi căile pe care mi le permite legea în litera şi spiritul ei, inclusiv printr-un vot pentru moţiunea de cenzură”, conchide senatorul UNPR Mureş.

USL a depus, miercuri, moţiunea de cenzură împotriva Guvernului condus de Mihai Răzvan Ungureanu.

Documentul, intitulat “Opriţi Guvernul şantajabil. Aşa nu, niciodată!”, a fost depus la Birourile Permanente ale Senatului şi Camerei Deputaţilor.

Moţiunea de cenzură este semnată de 116 parlamentari, numărul minim necesar pentru iniţierea acestui demers. Documentul are 15 pagini şi este structurat pe trei capitole. Potrivit deputatului Mircea Duşa, liderul grupului PSD de la Camera Deputaţilor, aceste capitole se referă la “gestionarea frauduloasă” de către Guvern a resurselor ţării prin privatizări, alocarea de bani de către Guvernul Ungureanu, pe criterii politice, pentru primăriile PDL, UNPR şi UDMR, respectiv reorganizarea, prin intervenţia Guvernului şi “încălcarea autonomiei universitare”, a UMF Târgu Mureş şi înfiinţarea liniei de limbă maghiară.

Cele mai citite

Tânăra antrenată de maestra emerită a sportului, Mirela Pașca, înscrisă în campania „100 de tineri pentru dezvoltarea României”

Antonia Dragomir, o tânără gimnastă de doar 11 ani, a devenit un nume cunoscut în lumea gimnasticii românești și internaționale, datorită talentului său remarcabil...

Zona din fața casei – amenajări necesare pentru a completa estetic și funcțional spațiul

În fața casei tale, există o zonă care poate fi un spațiu deosebit pentru a-ți...

Lituania a preluat președinția rotativă a Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei de la Liechtenstein

Lituania a preluat președinția rotativă a Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei de la Liechtenstein, în cadrul unei reuniuni a miniștrilor afacerilor externe din...
Ultima oră
Pe aceeași temă