20.6 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSportSenat: Fundaţiile nu se mai pot transforma în partide politice. Mişcarea...

Senat: Fundaţiile nu se mai pot transforma în partide politice. Mişcarea Populară şi Forţa Civica, primele afectate

Senatului a adoptat, astăzi, o lege care interzice partidelor “inducerea în eroare a electoratului” prin preluarea capitalului de imagine al unei asociaţii sau fundaţii, constituite cu scopuri şi obiective nepolitice.

Ţintele proiectului de lege sunt Partidul Mişcarea Populară, care colaborează cu Fundaţia Mişcarea Populară şi Alianţa DA, din care fac parte Forţa Civică şi PNŢCD.

Legea a fost adoptată de Senat, cu 97 de voturi “pentru” şi opt voturi “împotrivă”, în calitate de prima Cameră sesizată

Potrivit propunerii de act normativ, fiecare partid politic sau alianţă trebuie să aiba denumire integrală, denumire prescurtată şi semn permanent proprii. Aceste denumiri trebuie să se deosebească clar de cele ale partidelor, asociaţiilor si fundaţiilor, anterior înregistrate, fiind interzisa utilizarea aceloraşi simboluri grafice, oricare ar fi figura geometrică în care sunt încadrate.

Iniţiativa de modificare a Legii 14/2003 a partidelor politice a fost propusă de deputatul liberal Octavian Bot.

Acesta precizeaza, în expunerea de motive, că modificările propuse “elimina confuzia din rândul electoratului, nepermiţând unui partid preluarea capitalului de imagine al unei asociatii sau fundaţii, constituite cu scopuri şi obiective nepolitice”.

În timpul dezbaterilor, senatorul Mihai Răzvan Ungureanu, presedintelel Forţei Civice, a precizat că nu va susţine prin votul său adoptarea acestei iniţiative deoarece aceasta cenzurează, în opinia sa, împrospatarea clasei politice, referindu-se exclusiv la “cazuri punctuale”, şi nu la viaţa politică româneasca în ansamblu. “Forţa Civică este un partid care s-a născut ca proiect politic al unei organizaţii non-guvernamentale. Viaţa politică în România este controlată de trei partide şi nu credem că în momentul de faţă sănatatea clasei politice poate fi îmbunătăţită dacă toata clasa politică ramâne prizoniera acestor trei mari mecanisme de partid”, a opinat Ungureanu.

Pe de alta parte, liderul senatorilor liberali, Puiu Haşotti, a afirmat că propunerea legislativă este “una cât se poate de judicioasă”, grupul PNL susţinând adoptarea acesteia, “dar nu din considerente politice actuale, ci din experienţa vieţii politice de pâna acum”.

“Daca sunt doua-trei partide politice majore nu înseamnă că trebuie să cream anumite confuzii, poate chiar diversiuni, şi nu mă refer la nimic concret, ci strict teoretic. Pentru ca un partid să preia din bagajul electoral pe care îl are o fundaţie care, initial, nu se vrea implicată politic şi încet-încet se implica politic, vine un partid şi confiscă activitatea civica a fundaţiei, nu este corect. Cred că se creeaza o confuzie în societatea româneasca”, fost de parere liberalul.

El a dat ca exemplu, în acest sens, situaţia Alianţei Civice şi a Partidul Aliantei Civice şi cea a Fundaţiei România Mare şi a Partidul România Mare.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății, crede că oxigenul este un gaz inflamabil. Nicușor Dan, primarul Capitalei, îl crede

Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății, politician foarte cunoscut în cadrul USR, susține că oxigenul este un gaz inflamabil. Inclusiv în prospectele unor produse tip...

Clotilde Armand și-a lansat o carte în care descrie lupta “nevăzută” din Primăria Sectorului 1

Clotilde Armand, primarul Sectorului 1 și candidată la cel de-al doilea mandat, și-a lansat o carte pe care a intitulat-o "Din primărie. Partea nevăzută". O...

ANCOM: Veniturile raportate de sectorul telecom din România au stagnat la 3,4 miliarde de euro, în 2023

Numărul utilizatorilor de Internet fix care au ales servicii prin fibră optică a ajuns la cinci milioane, la finele anului 2023, în creştere cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă