Aleșii locali pot face parte din AGA fără a fi incompatibili, au decis senatorii din comisia de administrație. Un alt proiect de lege depus la Senat de Cristiana Anghel (PC) vizează restrângerea sancțiunilor pentru incompatibili.
Parlamentarii continuă și în această sesiune ofensiva împotriva Agenției Naționale de Integritate (ANI). Astfel, senatorii nu vor să renunțe la legea prin care aleșii locali vor putea face parte din AGA fără a fi incompatibili, deși președintele Traian băsescu le-a atras atenția că golesc de conținut legea ANI. În paralel, se urmărește micșorarea șanselor ca politicienii declarați incomaptibili să își piardă mandatul.
Comisia pentru administrație a Senatului a respins, ieri, cererea de reexaminare prin care președintele Traian Băsescu a solicitat respingerea legii care elimina incompatibilitatea aleşilor locali membri în adunări generale ale serviciilor comunitare de utilităţi publice. În acest fel, senatorii din comisia de administrație au păstrat formularea votată anterior de Parlament potrivit căreia primarii şi preşedinţii CJ sunt reprezentanţi de drept ai unităţilor administraiv-teritoriale în adunările generale ale asociaţiilor de dezvoltare intercomunitară. Cererea de reexaminare va fi discutată de plenul Senatului și, ulterior, de Camera Deputaților, for decizional.
În cererea de reexaminare trimisă Parlamentului, șeful statului critica încercarea de a-I feri pe aleșii locali de cercetările Agenției Naționale de Integritate (ANI). “Soluţia legislativă propusă ar avea un impact negativ deoarece ar conduce la eludarea regimului incompatibilităţilor”, se arată în cererea de reexaminare semnată de preşedinte.
Ce efecte poate avea legea
Șeful statului atrage atenția că “practic, ca efect al noului text de lege, Agenţia Naţională de Integritate nu va mai putea constata incompatibilitatea primarilor şi a preşedinţilor consiliilor judeţene care vor face parte din organele de conducere ale acestor asociaţii”. Traian Băsescu mai arată că, în contextul necesităţii combaterii corupţiei şi asigurării transparenţei şi a integrităţii în sectorul public, se impune menţinerea acestei incompatibilităţi pentru a se evita suprapunerea intereselor colectivităţilor locale cu cele personale.
“Este evident că noul text de lege este de natură să pună în discuţie imparţialitatea şi obiectivitatea primarilor şi a preşedinţilor consiliilor judeţene, creând premisele unui conflict de interese”, se mai arată în cererea de reexaminare transmisă Parlamentului.
Proiectul de lege contestat de Președinte a fost iniţiat de şase deputaţi PSD printre care Florin Iordache şi Marian Neacşu.
Poritițe pentru incomatibili
Nu este singura modificarea a atribuțiilor ANI aflată pe masa parlamentarilor. Astfel, senatorul PC, Cristiana Anghel, a depus la Senat un proiect de lege potrivit căruia persoanele condamnate pentru incompatibilitate vor fi sanctionate cu interdicția de a mai ocupa timp de trei ani aceeași functie care a generat starea de incompatibilitate sau conflict de interese, nu orice tip de funcție publică. Propunerea încalcă, însă, o decizie a Curții Constituționale.
Forul constituțional a decis, recent, că pierderea mandatului se aplică pentru orice fel de funcții politice, nu doar pentru funcția care a generat incompatibilitate. Verdictul CCR a venit în contextul în care parlamentarii au s-au folosit de portițelel legii ANI pentru a-și salva colegii incompatibili. Astfel, actuala lege ANI prevede că politicienii declarați incompatibili nu mai pot exercita “aceeași funcție” timp de trei ani zile. În baza acestui articol, comisia juridică din Senat a refuzat să-I retragă mandatul senatorului Akos Mora, pe motiv că fusese declarat incompatibil în calitate de consilier județean.
Acum, Cristiana Anghel propune un nou proiect care încearcă să transforme interpretarea Comsiei juridice în literă de lege, deși această intepretare nu a fost validată de magistrații constituționaliști.