15.5 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSportSecții de votare suplimentare în diaspora

Secții de votare suplimentare în diaspora

Premierul Dacian Cioloș a declarat, ieri,  că în această săptămână va fi adoptată ordonanța de urgență privind suplimentarea secţiilor de vot pentru diaspora, adăugând însă că speră ca un număr cât mai mare de români să voteze prin corespondenţă la alegerile parlamentare.

„Alegerile parlamentare din acest an vor marca pentru prima oară posibilitatea ca cetăţenii români să voteze și altfel decât erau obișnuiţi. Mă refer aici la cetăţenii români care trăiesc în străinătate. S-a introdus votul prin corespondenţă și sperăm ca un număr cât mai mare dintre ei să aleagă această modalitate de vot”, a spus, ieri, premierul Cioloș la Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române.

De asemenea, prim-ministrul a spus că Guvernul va dispune, prin ordonanță de urgență, suplimentarea secţiilor de vot, astfel încât să existe condiţii decente pentru toţi cei care vor să voteze. „Pentru a ne asigura că niciunui român nu i se va nega dreptul de vot, vom adopta în această săptămână o ordonanţă de urgenţă care va permite, într-un anumit cadru bine definit, și suplimentarea secţiilor de vot pentru românii din diaspora, acolo unde dimensiunea comunităţilor face ca misiunile diplomatice să nu fie suficiente ca secţii de vot pentru a le asi­gura condiţii decente tuturor celor care vor să își exprime dreptul de vot”, a mai spus Dacian Cioloș.

„Sunt convins că misiunile diplomatice, responsabilii de organizarea secțiilor de votare pentru cetățenii români din străinătate cu drept de vot vor depune și în acest an eforturile necesare pentru a pregăti în cel mai bun mod cu putință organizarea secțiilor de votare și pentru a oferi, astfel, posibilitatea cetățenilor români de a-și exercita dreptul fundamental la vot”, a susținut Cioloș.

Potrivit draftului ordonanței de urgență, se va putea vota pe liste suplimentare, iar numărul de secţii poate fi suplimentat la propunerea MAE. Potrivit draftului, procedura de înscriere în Registrul Electoral pentru votul prind corespondență se poate face prin trimiterea documentelor pe e-mail. Recent, ministrul pentru Diaspora, Maria Ligor, afirmase că Guvernul a renunțat la posibilitatea înscrierii online, întrucât nu va mai avea efecte practice.

La alegerile prezidențiale din 2014, alegătorii din diaspora au stat la rând cu orele instituţii dispare, inclusiv vor fi puse sub semnul întrebării deciziile luate în cazul Ponta şi Oprea” .

Pe de altă parte, referatul emis în februarie 2011 de Universitatea Naţională de Apărare (UNAP) „Carol I”, obţinut de News.ro, arată că teza de doctorat a lui Petre Tobă a fost depusă la catedra şcolii doctorale pe 21 decembrie 2010, iar cartea semnată de Ionel Tucmuruz, din care se presupune că Tobă ar fi copiat, a văzut tiparul în 2011. Verdictul final ar putea fi dat pe 3 ­septembrie.   

Cele mai citite

Astăzi este Vinerea Mare, ziua în care Iisus Hristos a fost răstignit. Tradiții și obiceiuri

Astăzi este Vinerea Mare, ziua în care Fiul lui Dumnezeu, Iisus Hristos, a fost răstingnit pe cruce și a fost dus în mormânt. Conform...

Cotnari a lansat Crama Transparentă

Cotnari, una dintre cele mai emblematice crame din România, cu o istorie îndelungată în producția de vinuri din soiuri pure, românești, lansează campania „Crama...

Nouă rețea pentru a viza traficanții de migranți în domeniul digital

Discuțiile din cadrul reuniunii tematice, organizate de Comisia Europeană și Europol, au condus la concluzii cheie privind răspunsul comun la activitățile online de trafic...
Ultima oră
Pe aceeași temă