13 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSportRoşia Montană, repetiţie pentru o nouă majoritate?

Roşia Montană, repetiţie pentru o nouă majoritate?

Chiar dacă niciun partid nu îşi asumă, oficial, sprijinirea proiectului, legea are, în continuare, şanse să fie aprobată de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz. Pentru aprobarea proiectului, sunt necesare 204 de voturi “pentru”, din cei 407 deputaţi. PSD are 160 de deputaţi şi, deşi partidul nu are o poziţie oficială, vizita premierului Victor Ponta la Roşia Montană, dar şi afirmaţiile sale despre beneficiile proiectului au fost semnale puternice că PSD va vota “pentru”. Dacă Victor Ponta duce până la capăt jocul de imagine, insistând că el, în calitate de deputat, este împotrivă,  PSD ar putea oferi 159 de voturi în favoarea proiectului.

Alte voturi ar putea proveni de la PPDD, partid care nu are o poziţie oficială, iar cei 31 de deputaţi sunt curtaţi, individual, de către PSD. Acelaşi registru se aplică şi celor zece independenţi proveniţi din PPDD.

Grupul Minorităţilor, format din 18 deputaţi, are un protocol cu Guvernul Ponta. Practic, PSD poate obţine până la 218 voturi “pentru”, faţă de 204 necesare. Evident, se pot produce şi surprize – parlamentari absenţi sau care “trădează”.

Nici adversarii oficiali ai proiectului nu pot garanta un vot unitar. Liberali au 99 de voturi, dar parlamentarii din Alba sunt în favoarea proiectului. PDL are 47 de deputaţi şi a anunţat că nu va desemna reprezentanţi în comisia specială. UDMR, care are 18 deputaţi, a anunţat că este împotrivă.

Pentru PSD aprobarea proiectului fără voturile PNL ar echivala cu o dovadă palpabilă că are o majoritate alternativă. Cu atât mai mult cu cât UDMR este punctual împotriva proiectului Roşia Montană dar asta nu exclude o viitoare colaborare cu PSD.

 

Strategiile actorilor politici

 

Formarea comisiei speciale pentru Roşia Montană, programată pentru astăzi, este precedată de acţiuni şi declaraţii de imagine ale principalilor actori politici.

Minerii de la Roşia Montană, care s-au blocat în subteran de cinci, respectiv trei zile, au ieşit din mină, duminică seară, după aproape o oră de la momentul în care premierul Victor Ponta a coborât la ei.

“Le-am promis că se face comisie şi aducem aici comisia, să se decidă aici”, a afirmat premierul Victor Ponta, la ieşirea din galerie. Premierul l-a sfătuit şi pe Crin Antonescu să meargă la Roşia Montană unde va fi “bine primit”. Ponta a promis că va discuta inclusiv cu protestatarii din Piaţa Universităţii, dar a adăugat că îi va contacta pe cei pe care îi cunoaşte, precum Remus Cernea sau Liviu Mihaiu, întrucât nu s-au manifestat “nişte lideri care să-i reprezinte”

Liderul PNL, Crin Antonescu, a declarat, ieri, că “a devenit evident” că Victor Ponta susţine proiectul privind Roşia Montană. Şeful PNL a admis că premierul “a punctat” la capitolul imagine prin deplasarea la faţa locului. Antonescu a menţionat că Victor Ponta nu poate să trimită comisia parlamentară în localitate, ci doar o delegaţie de la Guvern. Crin Antonescu a refuzat, ironic, oferta premierului de a merge la Roşia Montană. “Chiar acuma nu merg să discut, pentru că abia a muncit premierul aseară să-i scoată, dacă mă duc acum s-ar putea să intre la loc şi nu cred că ăsta e scopul”, a răspuns liderul PNL.

Existenţa tensiunilor a fost dovedită şi de afirmaţiile deputatului PNL, Ludovic Orban, care a anunţat că ar vota orice moţiune de cenzură împotriva lui Victor Ponta. Liberalii s-au delimitat, la nivel oficial, de această afirmaţie, o serie de parlamentari PNL sugerând că, în cazul în care ar proceda în acest fel, Orban ar putea fi exclus din PNL.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Forțele israeliene au recuperat din Gaza cadavrele a trei ostatici

Forțele israeliene au recuperat cadavrele a trei ostatici din Gaza, anunță Forțele de Apărare Israeliene (IDF), potrivit BBC. Trupurile aparțin lui Shani Louk, Amit Buskila...

Ministrul Bogdan Ivan anunță lansarea platformei #nofake pentru raportarea conținutului deepfake

Românii pot raporta conţinutul inadecvat pe care îl văd pe reţelele de socializare pe platforma „#nofake”, a anunţat vineri ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării,...

Controverse legate de camere video în sălile de clasă ale școlilor

Reprezentanții profesorilor se opun proiectului prin care Guvernul vrea să impună instalarea camerelor video de supraveghere în sălile de curs ale școlilor. În data de...
Ultima oră
Pe aceeași temă