20.5 C
București
luni, 27 mai 2024
AcasăSportPSD vrea să paseze Constituţia în terenul PNL

PSD vrea să paseze Constituţia în terenul PNL

Social-democraţii nu par dornici să împartă cu liberalii răspunderea unui eventual eşec la referendumul pentru Constituţie, în condiţiile unui cvorum de  validare de peste 50% din alegători.

 

Preşedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, a declarat, ieri, că organizarea alegerilor europarlamentare şi a referendumului pentru revizuirea Constituţiei într-o singură zi ar reprezenta, probabil, cea mai bună soluţie din punctul de vedere al condiţiilor de organizare. „În situaţia asta, unu plus unu nu e obligatoriu să fie egal cu doi, pentru că s-ar putea ca un cetăţean să nu fie hotărât în ce zi să vină şi, până la urmă, să nu mai vină în nici o zi – sâmbătă să zică că se duce duminică şi duminică să constate că nu are timp sau chef“, a fost explicaţia furnizată de Liviu Dragnea. Totuşi, săptămâna trecută, o serie de lideri ai USL anunţaseră că atât referendumul, cât şi euroalegerile vor fi organizate pe parcursul a două zile, în 24 şi 25 mai, tocmai pentru a maximiza prezenţa la referendum.

 

Afirmaţiile lui Dragnea au fost făcute în contextul unor întâlniri cu reprezentanţii organizaţiilor judeţene ale PSD. Discuţiile din interiorul PSD dovedesc că pentru social-democraţii din teritoriu modificarea Constituţiei nu este atât de importantă precum reiese din declaraţiile liderilor de la centru. Liberalii s-au arătat rezervaţi faţă de propunerea lui Dragnea. „Decizia conducerii este de organizare a referendumului pentru revizuirea Constituţiei în două zile. Dacă domnul Dragnea are alte elemente, discuţia trebuie purtată din nou, tot la nivelul conducerii USL“, a reacţionat Cristina Pocora, purtătorul de cuvânt al PNL.

 

Şef de campanie de la PNL

 

O dovadă suplimentară în acest sens este faptul că social-democraţii nu intenţionează să propună un şef de campanie al USL pentru referendumul de revizuire a Constituţiei şi vor ca PNL să preia această sarcină. Liderii PSD consideră că liberalii şi-au asumat această temă prin preşedintele PNL, Crin Antonescu, care este şi preşedintele Comisiei de revizuire a legii fundamentale. Social-democraţii au stabilit, de principiu, să se ocupe cu precădere de campania pentru alegerile europarlamentare, pentru care şef
de campanie a fost desemnat Liviu Dragnea.

În paralel, în interiorul USL se poartă discuţii despre organizarea şi a alegerilor parţiale pentru Parlament, o dată cu euroalegerile şi referendumul. La nivelul întregului Parlament există nouă colegii vacante. Mai mult, social-democraţii au discutat şi despre organizarea alegerilor parţiale pentru primăriile vacante – subiect care pentru baronii PSD este mai important, comparativ cu Constituţia.

 

Strategia social-democraţilor este adaptată nu doar situaţiei din USL, dar ţine seama şi de planurile PDL. Comisia constituţională se va reuni pe 27 ianuarie, textul de revizuire a Constituţiei va ajunge pe masa judecătorilor CCR pe data de 3 februarie, urmând ca CCR să aibă prima pronunţare pe data de 12 februarie. Conform calendarului, Constituţia va fi votată de Senat pe data de 23 martie, de Camera Deputaţilor pe 2 aprilie, iar eventuala mediere este programată pentru 3 aprilie. Parlamentul se va reuni pe 8 mai pentru a pune în acord textul cu decizia CCR. Acest interval de peste o lună este destinat să acopere atât cele cinci zile în care CCR se pronunţă din oficiu, dar şi să ofere timp pentru CCR să discute o eventuală contestaţie a PDL.

Autorul calendarului PSD, senatorul Ioan Chelaru, susţine că observaţiile Comisiei de la Veneţia, care se va reuni în 21-22 martie, pot fi introduse doar în varianta de la Camera Deputaţilor, care va fi votată la începutul lunii aprilie. În cazul în care între cele două proiecte vor exista diferenţe, acestea vor fi rezolvate în şedinţa comună dedicată medierii. 

 

 

 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Cele mai căutate servicii pentru nunta ta in 2024

Planifici nunta perfectă? Fiecare detaliu contează... O nuntă de vis nu se organizează singură, ai nevoie de servicii speciale care să aducă în realitate...

Ciolacu: Cu salariul minim e o decizie luată pe data de 15 decembrie în coaliţie, de noi toţi

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, luni, că toate deciziile referitoare la salariul minim au fost luate în coaliţia de guvernare, iar cheltuielile bugetare nu...

Procurorul Lucian Onea s-a întors la DNA Ploiești

Liderii PNL Prahova, în frunte cu baronul Iulian Dumitrescu-aflat sub control judiciar pentru o mită de 3.200.000 de euro, și Roberta Anastase, sunt...
Ultima oră
Pe aceeași temă