10.6 C
București
luni, 13 mai 2024
AcasăSportPSD viseaza la demiterea presedintelui fara referendum

PSD viseaza la demiterea presedintelui fara referendum

Social-democratii ar vrea ca prin modificarea Constitutiei sa creasca rolul Parlamentului si sa reduca la maximum prerogativele presedintelui, in special in ceea ce priveste numirea membrilor Guvernului.

In tandem, Mircea Geoana si Adrian Nastase au prezentat ieri cateva dintre modificarile pe care PSD si-ar dori sa le opereze in textul Constitutiei, toate intr-o singura directie si cu adresa clara:  limitarea prerogativelor presedintelui. "Actualul model de republica semiprezidentiala permite aparitia unor blocaje intre institutii, mai ales atunci cand avem un presedinte de o culoare politica si un premier de alta culoare, si acest lucru se va intampla si in viitorul ciclu politic (…). Avem de rezolvat problema dreptului presedintelui de numire a primului-ministru, a dreptului presedintelui de a dizolva Parlamentul, a dreptului presedintelui de a convoca un referendum (…) si a dreptului Parlamentului de a suspenda si demite presedintele, eventual in absenta referendumului", a aratat Geoana.

 

Cu alte cuvinte, nu doar ca social-democratii ar vrea sa-l lase pe seful statului aproape fara nici o parghie, dar se gandesc si sa scoata electoratul din ecuatia suspendarii si demiterii presedintelui! PSD si-ar mai dori ca seful statului sa nu aiba dreptul de a participa la sedintele Consiliului Superior al Magistraturii, sub pretextul ca ar fi vorba de punerea justitiei la adapost de orice ingerinta politica. In ceea ce priveste Guvernul, Geoana si ai lui ar vrea ca premierul sa numeasca si sa demita ministri fara acordul presedintelui, in contrapartida urmand a-i fi restrictionat Executivului dreptul de a emite ordonante de urgenta.

"Din punctul meu de vedere, rolul Parlamentului ar trebui sa creasca, astfel incat derapajele de la nivelul institutiei prezidentiale sa fie blocate", a aratat si presedintele Consiliului National al PSD, Adrian Nastase. Acesta s-a dovedit, totodata, preocupat de problema imunitatii. "Eliminarea imunitatilor va trebui discutata in mod echilibrat si la rece. Ar trebui, poate, un articol special in Constitutie pentru imunitatea lui Adrian Nastase. Va trebui sa vedem cum egalizam mecanismele de imunitate, pentru ca unii demnitari au imunitate absoluta. De exemplu, presedintele Romaniei, daca se urca baut la volan si accidenteaza un copil pe trecerea de pietoni, nu raspunde in nici un fel in fata justitiei, ceea ce nu se intampla cu parlamentarii si ministrii", a declarat Nastase.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă