20.3 C
București
duminică, 23 iunie 2024
AcasăSportPSD incepe cu PNL negocierile pentru guvernare

PSD incepe cu PNL negocierile pentru guvernare

Liderii PSD au inceput sa-si faca deja planurile pentru intrarea la guvernare. Pana luni va fi elaborat programul de guvernare, iar Mircea Geoana a stabilit prima runda de negocieri cu PNL.
Ieri dimineata, in Kiseleff, Mircea Geoana i-a convocat pe Titus Corlatean, Dan Nica, Mihai Tanasescu si Liviu Dragnea ca sa stabileasca primele coordonate pentru negocierile cu partidele parlamentare in vederea intrarii la guvernare intr-o formula sau alta. Vicepresedintele Mihai Tanasescu a fost insarcinat ca pana luni, la sedinta Biroului Permanent al partidului, sa elaboreze programul de guvernare al PSD, iar Mircea Geoana are misiunea sa ii invite pe liderii PNL la prima runda de negocieri. Potrivit unor surse participante la discutie, pesedistii sunt dispusi sa le ofere liberalilor sprijin in continuare, insa cu o conditie: sa faca si PSD parte din Guvern. De asemenea, sefii PSD au stabilit sa nu accepte, sub nici o forma, la negocieri vreo varianta care sa duca la alegeri anticipate, in ciuda faptului ca liderul grupului de la Cluj, Ioan Rus, propusese cu o zi inainte ca, in cazul in care PSD nu va fi lasat sa formeze Guvernul, partidul sa opteze pentru anticipate. Rus n-a participat insa la sedinta de ieri, asa ca anticipatele au fost excluse din agenda partidului. In cadrul aceleiasi discutii, Mircea Geoana si-a exprimat profunda nemultumire legata de faptul ca presa a inceput sa vehiculeze numele colegului sau Vasile Puscas pentru functia de prim-ministru. "O sa creada lumea ca am inceput sa alergam dupa guvernare", a spus Geoana. Dan Nica l-a linistit insa ironic: "Mircea, nu e nici o problema, ce sa ne mai ascundem, cu totii vrem la guvernare!". De la sedinta din Kiseleff a lipsit si Viorel Hrebenciuc, foarte suparat pe Mircea Geoana, care marti il exclusese din echipa de negociatori a partidului. Lista negociatorilor, anuntata de Geoana in sedinta Comitetului Executiv, ii cuprindea numai pe presedintele partidului plus Corlatean, Cristian Diaconescu, Ioan Rus si Ilie Sarbu. Hrebenciuc, calm si rezervat de felul sau, l-a amenintat furios pe Geoana, de fata cu toata lumea: "Mircea, aici ma las cu suparare daca nu se intampla sa fiu si eu la negocieri!". Fiind convins ca Ioan Rus l-a determinat pe Geoana sa-i bareze accesul la negocieri, Hrebenciuc i-a zis-o in fata si acestuia: "Ucule (numele de alint al lui Ioan Rus – n.n.), tu ai zis odata ca oamenii se impart in barbati si curve. Tu esti o curva!". Presat si de interventia presedintelui PSD Bucuresti, Marian Vanghelie, care i-a reprosat ca este prizonierul grupului de la Cluj, Mircea Geoana l-a asigurat pe "Hrebe" ca va fi negociator. De altfel, ieri, sforarul-sef al partidului declara pe holurile Parlamentului: "Cum ati putut crede ca eu n-o sa fiu la negocieri?! Eu fac programul pentru negocieri!".

MOBILIZARE
Mircea Geoana le-a trimis o scrisoare baronilor locali ai PSD in care le cere sa renunte la "decontarea infrangerii din campania pentru referendum" si sa se pregateasca pentru intrarea la guvernare. "Sa ne asumam fiecare responsabilitatile pentru infrangere, dupa care sa uitam repede ziua de 19 mai. Trebuie sa fim pregatiti pentru a prelua in orice moment responsabilitatea guvernarii", se arata in scrisoarea lui Mircea Geoana.

"NUMAI VORBE!"
Deputatul PSD Vasile Puscas a dezmintit ieri informatiile aparute in presa potrivit carora el va fi viitorul prim-ministru. Intrebat de "R.l." daca i-a propus cineva sa ocupe aceasta functie, Puscas a declarat: "In ultimii doi ani si jumatate s-a spus despre mine ca voi fi ministru, comisar european etc., etc. Sunt numai vorbe. Nu e nimic adevarat. Nu voi fi prim-ministru, dar tare as vrea sa stiu si eu care sunt sursele acelea care au aruncat numele meu pe piata."

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă