9.5 C
București
sâmbătă, 26 octombrie 2024
AcasăInternaționalChina și Franța colaborează pentru a studia mai bine Universul

China și Franța colaborează pentru a studia mai bine Universul

Un satelit dezvoltat de China și Franța, cel mai puternic de până acum pentru a studia cea mai îndepărtată explozie a stelelor, a fost lansat pe orbită sâmbătă, a anunțat televiziunea de stat chineză CCTV, transmite Reuters.
Satelitul destinat studierii unor fenomene precum exploziile de raze gamma a fost ridicat pe orbită de o rachetă chineză lansată de la Centrul de lansare a sateliților Xichang din provincia Sichuan (sud-vest), a precizat CCTV.

Lansarea Space Variable Objects Monitor va juca un rol important în descoperirile astronomice, a precizat Administrația Națională Spațială Chineză, potrivit presei de stat.

Acesta este primul satelit astronomic dezvoltat de China și Franța, deși acestea au dezvoltat un satelit pentru oceanografie, lansat în 2018, a relatat China Daily în aprilie.

Progresele Chinei în domeniul explorării spațiale și lunare le depășesc rapid pe cele ale Statelor Unite, atrăgând astfel parteneri din țările europene și asiatice.

Sonda lunară chineză Chang’e-6 a transportat luna aceasta pe partea îndepărtată a Lunii încărcături utile de la Agenția Spațială Europeană, precum și de la institute de cercetare pakistaneze, franceze și italiene.

China colaborează cu țări precum Brazilia, Egipt și Thailanda pentru a dezvolta și lansa sateliți.

Europenii au lansat un satelit de observare a Pământului din Guyana Franceză. Ce misiune va avea

A fost a doua lansare în acest an a Vega, o componentă crucială a ambiţiilor europene de a concura cu companiile private din SUA şi companiile de stat din China şi Rusia pe o piaţa aeronautică în plină expansiune, relatează France24.

Racheta a fost lansată din Centrul Spaţial Guyana luni, la ora 22:47, livrând cu succes satelitul în doar două ore.

Satelitul de înaltă rezoluţie, al doilea din cei patru care vor fi lansaţi, este operat de Airbus. Primul a fost pus pe orbită în aprilie tot de o rachetă Vega.

„Constelaţia Pleiades Neo” va oferi imagini de înaltă rezoluţie ale Pământului pentru utilizări militare sau civile, potrivit Airbus.

Operatorul Vega, Arianespace, este o filială a grupului Ariane, la care Airbus deţine jumătate.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

UE și China, de acord să continue discuțiile privind posibilele alternative la tarifele pentru vehiculele electrice

Uniunea Europeană și China au convenit să poarte negocieri tehnice cu privire la posibile alternative la tarifele impuse vehiculelor electrice construite în China, au...

Tragedie în fotbal! Abdelaziz Barrada, fost jucător la Marseille, s-a stins la 35 de ani în urma unui infarct

Fostul internațional marocan Abdelaziz Barrada, cunoscut pentru evoluțiile sale la PSG, Olympique Marseille și Getafe, a murit la doar 35 de ani, suferind un...

Creștere de 230% a traficului organic în mai puțin de un an – povestea unei colaborări de succes între Aronia Charlottenburg și Limitless Agency,...

Aronia Charlottenburg, brandul de Aronia nr. 1 în România, a primit în luna octombrie Premiul pentru Excelență în E-commerce la categoria ‘’Produse Organice, Naturale...
Ultima oră
Pe aceeași temă