16.9 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSportPSD a bruiat candidatul PNL la TVR

PSD a bruiat candidatul PNL la TVR

Războiul din USL a înregistrat, ieri, un nou episod, după scandalul modificărilor la Codul Penal. Parlamentarii PSD au absentat, în masă, de la  şedinţa de ieri a plenului în care Rareş Bogdan, propus de PNL, urma să fie ales preşedinte interimar al TVR. În aceste condiţii, Rareş Bogdan nu a putut obţine şefia interimară a TVR, din lipsă de cvorum. ŞI-au exprimat votul doar 176 de parlamentari, faţă de necesarul de 291. DIntre aceştia 174 au fost pentru şi doi împotrivă. Liderul liberal Crin Antonescu a taxat dur comportamentul PSD: “L-aţi auzit ieri pe domnul Ponta că PSD nu are candidat. Acum, pesediştii au dispărut de la vot. Este o istorioară scurtă despre cine are cuvânt şi cine minte”, a spus Crin Antonescu. Şeful PNL a reamintit că liberalii l-au votat pe senatorul PSD Toni Greblă pentru a ajunge judecător la Curtea Constituţională (CCR). ”Ieri am vorbit cu Ilie Sârbu şi mi-a zis că e de acord cu Rareş Bogdan. Nu înţeleg de ce fac acest teatru ieftin”, a comentat şi senatorilor PNL, Puiu Haşotti.

Potrivit unor surse parlamente, social-democraţii deciseseră încă de luni să nu sprijine numirea candidatului PNL pentru şefia TVR, în condiţiile scandalului din USL pe tema Codului Penal şi a legii amnistiei. În cercurile PSD se vehicula numirea propriului candidat, Valentin Nicolau. Totuşi, pentru a obţine sprijinul PNL pentru numirea lui Toni Greblă la CCR, social-democraţii au anunţat că nu vor avea candidat la TVR şi vor sprijini candidatul PNL. De altfel, în prima parte a zilei, parlamentarii PSD s-au prezentat la comisia pentru cultură şi au votat, alături de PNL, pentru avizarea lui Rareş Bogdan. Acesta a primit un aviz favorabil, în favoarea sa votând 15 parlamentari, în vreme ce patru s-au abţinut, iar unul a votat împotrivă.

Candidaţi separaţi?

Ulterior, însă, parlamentarii PSD  au absentat în masă de la şedinţa plenului reunit, în sală fiind prezenţi doar 15 din cei 245 de senatori şi deputaţi PSD. Şi democrat-liberalii au părăsit sala, acuzând încălcarea procedurii de către USL. Deşi în sală au fost doar 176 de parlamentari, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea (PSD), a anunţat că la lucrări şi-au anunţat prezenţa un număr de 455 de parlamentari din totalul de 580. În aceste condiţii, s-a trecut la vot iar Rareş Bogdan nu a întrunit numărul de voturi necesare.

Ce se va întâmpla mai departe? Potrivit unor surse parlamentare, PNL va încerca să propună un nou candidat la şefia TVR în 30 decembrie, când Parlamentul se va reuni pentru a discuta cererea preşedintelui Traian Băsescu de reexaminare a legii bugetului. Până atunci, PNL trebuie să identifice alt candidat, pentru că Rareş Bogdan a anunţat că nu vrea să mai participe la competiţie. “A fost războiul politic din PSD-PNL. Eu am terminat şi nu o să mai vin pe 30 decembrie în Parlament. Îmi retrag candidatura cu totul. Este o bătaie de joc. Parlamentarii PSD şi PDL au făcut o alianţă. Pentru cei de la PSD a contat mai mult războiul dintre Antonescu şi Ponta. “, a concluzionat Rareş Bogdan. El a mai afirmat că a vorbit cu preşedintele PNL, Crin Antonescu, după votul din Parlament şi acesta “era negru, era supărat, a considerat că Victor Ponta nu a respectat înţelegerea”.

Pe de altă parte, la şedinţa din 30 decembrie, social-democraţii ar putea oficializa ideea propunerii lui Valentin Nicolau. Până atunci, liderii PSD vor să vadă cum vor evolua relaţiile din USL şi cât de solidă este majoritatea pe care o pot forma împreună cu PC, PPDD sau UDMR. Chiar dacă pe hârtie aceste formaţiuni ar avea majoritatea, în practică, până acum ,PSD nu a reuşit să îşi impună niciun proiect important fără sprijinul PNL.

Până atunci, răceala dintre cele două părţi este vizibilă. Crin Antonescu şi Victor Ponta nu şi-au vorbit deloc la ceremonia de depunere a jurământului de către ministrul culturii Gigel Ştirbu, la care ambii au asistat, premierul schimbând câteva cuvinte cu Valeriu Zgonea, în timp ce preşedintele PNL a avut un scurt dialog cu preşedintele Traian Băsescu.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

România, țara cu cea mai mare inflație din Uniunea Europeană pentru a patra lună consecutiv

Rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a rămas stabilă, la 2,6%, în luna aprilie, însă România este, pentru a patra lună la rând,...

Controverse legate de camere video în sălile de clasă ale școlilor

Reprezentanții profesorilor se opun proiectului prin care Guvernul vrea să impună instalarea camerelor video de supraveghere în sălile de curs ale școlilor. În data de...

AUDIO. Dan Podaru propune construirea de campusuri pentru preșcolari și elevi în sectorul 1

Candidatul Partidului Ecologist Român (PER) la funcția de primar al sectorului 1, Dan Podaru, propune construirea unor campusuri cu grădinițe, școli, afterschool-uri și spații...
Ultima oră
Pe aceeași temă