13 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSportPrograme: Care sunt diferenţele între Ponta III şi Ponta II

Programe: Care sunt diferenţele între Ponta III şi Ponta II

Programul Guvernului Ponta III condiţionează îndeplinirea unor promisiuni asumate de Guvernul Ponta II de existenţa unor condiţii economice de realizare. 

 

Programul pentru care Guvernul Ponta III îşi va angaja răspunderea în Parlament preia în proporţie de 95% programul USL, votat în 2012 de Parlament, chiar dacă denumirea alianţei nu mai este menţionată.

Însă, modificările vizează câteva puncte sensibile în special în zona promisiunilor de natură economică. Astfel, documentul prevede creşterea progresivă a salariului minim pe economie până la 1.100 lei, până la sfârşitul anului 2016. Programul USL, votat în 2012 de Parlament, prevedea un salariu minim de 1.200 de lei. Ulterior, însă, Ponta a susţinut că prevederea referitoare la salariul minim este o greşeală, iar în forma finală se va reveni la 1.200 de lei.

 

De asemenea, sunt prevăzute, în măsura în care cadrul fiscal bugetar o va permite, reducerea TVA la produsele agroalimentare de bază, revenirea la TVA de 19% şi reducerea CAS cu cinci puncte la angajator. Trebuie însă menţionat că, în programul Guvernului Ponta II, votat în 2012 de Parlament, aceste măsuri erau date ca sigure, fără nicio condiţionalitate. Practic, acum Guvernul nu mai este 100% sigur că va lua aceste măsuri.

De asemenea, programul prevede introducerea, în măsura în care cadrul fiscal-bugetar o va permite, impozitul diferenţiat pe venitul salarial cu deductibilităţi fiscale: cote de 8%, 12% şi 16%, ce vor fi stabilite pe grile de venit.

 

Corecturi de ultimă oră

 

Programul Guvernului nu mai cuprinde paragrafele din introducerea la Programul de Guvernare din 2012 în care se făcea referire la necesitatea revizuirii Constituţiei şi la armonizarea actelor normative în materie electorală şi integrarea lor într-un nou Cod electoral. În schimb,  programul menţionează printre obiective descentralizare şi regionalizarea.

Pe de altă parte, Guvernul vrea revitalizarea CFR Marfă printr-un management profesionist şi cedarea unui pachet minoritar, deşi în scrisoarea de intenţie transmisă FMI şi-a asumat continuarea privatizării cu un investitor strategic, cu termen de finalizare în mai 2015. De fapt, Guvernul a preluat, eronat, din vechiul program de guvernare paragraful privind CFR Marfă. Premierul Victor Ponta, aflat la Ruse, în Bulgaria, i-a telefonat imediat secretarului general al Guvernului, şi i-a cerut să modifice textul din programul noului Guvern, care să prevadă că statul va vinde pachetul majoritar de acţiuni, şi nu o participaţie minoritară, la CFR Marfă.

 

Ce a obţinut UDMR

O parte dintre solicitările UDMR sunt introduse în mod explicit în documentul trimis de premierul Victor Ponta în Parlament. Astfel, Executivul promite introducerea posibilităţii autorităţilor locale de a “de a arbora numai pe instituţiile proprii, şi numai împreună cu drapelul României şi drapelul Uniunii Europene, a steagurilor unităţilor administrative-teritoriale pe care acestea le reprezintă”. Această reglementare a fost introdusă în capitolul referitor la administraţie.

În rest, prevederile din capitolul minorităţi sunt, însă, reluate din programul Guvernului USL, votat de Parlament în 2012. Liderul UDMR, Kelemen Hunor , a explicat că respectivul capitol a fost alcătuit în 2012, de reprezentanţii Uniunii, la cererea premierului Ponta. Astfel, Guvernul va sprijini în continuare adoptarea proiectului de lege privind statutul minorităţilor naţionale din România.Programul elaborat de Executiv nu conţine referiri explicite la înfiinţarea unui departament separat în limba maghiară la UMF Târgu Mureş, aşa cum prevede acordul PSD-UDMR. Documentul se referă, la modul general, la “aplicarea legii educaţiei privind învăţământul în limbile minorităţilor naţionale” şi completarea cu “legislaţia subsecventă”. De asemenea, programul prevede creşterea finanţării pentru biserici, finanţarea unor programe culturale, dar şi mai multe emisiuni bugetate la posturile publice de radio şi televiziune.

 

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, că liberalii vor analiza programul de guvrnare,  iar apoi liberalii vor decide dacă iniţiază sau nu o moţiune de cenzură. Premierul Victor Ponta şi-a exprimat, sâmbătă, speranţa ca liberalii să nu depună moţiune de cenzură pe programul stabilit împreună în USL şi care, în proporţie de 90%, este şi al noului Guvern.

 

  

CCR a dat undă verde Executivului

 

Preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean a declarat, sâmbătă, în urma şedinţei Curţii, că sesizarea PDL-PMP privind guvernul Ponta 3 a fost respinsă “ca inadmisibilă”.

Curtea Constituţională s-a întrunit sâmbătă, pentru a decide în urma unei sesizări a PDL-PMP, dacă învestirea Guvernului Ponta III a respectat rigorile Legii fundamentale, fiind chemată să răspundă pentru prima dată unei astfel de întrebări în privinţa unei remanieri desfăşurată prin proceduri parlamentare.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Ciucu o are mai mică decât Nicușor Dan, dar Cloptilde Armand îi bate pe toți. (vorbim de iarbă)

Rezultatul campionului Nicușor Dan / Foto: Laurențiu Mușoiu Metrul tâmplarului rămâne cea mai credibilă sursă, în continuare. Acest instrument a pus capac unei mari dileme...

Metodologia privind evaluarea externă a calității educației, în dezbatere publică

Ministerul Educației (ME) a lansat în consultare publică proiectul de Hotărâre privind aprobarea Metodologiei de evaluare externă a calității educației, precum și Criteriile, standardele...

FC Barcelona și-a „betonat” poziția secundă în Spania, după victoria cu „lanterna roșie” Almeria

FC Barcelona și-a consolidat poziția secundă în La Liga, după ce s-a impus cu scorul de 2-0 în deplasarea de la Almeria, în etapa...
Ultima oră
Pe aceeași temă