12.2 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSportPrimul pas spre arestarea deputatului şpăgar

Primul pas spre arestarea deputatului şpăgar

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a avizat favorabil, ieri, cu 13 voturi pentru şi o abţinere,  solicitarea Parchetului ÎCCJ de arestare preventivă a deputatului PC Gheorghe Coman. “Această solicitare este în legătură cu însuşirea unor foloase după o funcţie politică sau de conducere într-un anumit partid în vederea obţinerii de bani sau de oricare bunuri şi nicidecum în exercitarea calităţii de deputat. Aşa cum vedeţi, nu are nimeni o superimunitate şi urmează plenul. “, a explicat vicepreşedintele comisiei juridice, Ciprian Nica (PSD). Şedinţa Camerei în care se va decide soarta lui Coman este programată pentru 27 decembrie, iar dacă nu se va întruni cvorumul şedinţa va fi reprogramată.

După votul din comisia juridică, Gheorghe Coman a anunţat că nu îşi va da demisia din Parlament şi că se consideră nevinovat. “Nu sunt vinovat. Dacă eu demisionez mâine şi Justiţia nu mă găseşte vinovat, ce facem dacă eu nu am luat nimic, absolut nimic?”, a susţinut Coman.

Deputatul a prezentat şi propria sa versiunea asupra evenimentelor în care a fost implicat, afirmând că denunţătorul l-a căutat de mai multe ori, şi că el ar fi refuzat suma de bani oferită drept mită – 3140 de lei.  ” În ziua respectivă am fost chemat la un…să spunem aşa, un loc de întâlnire, un Peco Rompetrol Buzău, de omul acesta, eu am refuzat să mă duc acolo. După aceea m-a sunat, a continuat să mă sune continuu, unde sunt… şi aşa mai departe. După aceea el a venit după mine în oraş, eu eram la cumpărături chiar în centrul oraşului şi a venit ca să vorbesc cu el, să vorbească cu mine, dar nu ştiu ce…atât am avut. Am discutat cu el, el tot insista să-mi dea o sumă de bani care eu nu am fost de acord, m-am suit în maşină şi am plecat. Maşina am parcat-o în centrul oraşului, atât”, a povestit deputatul momentul despre care procurorii afirmă că reprezintă flagrantul în cazul lui Coman. Deputatul a negat faptul că ar fi fugit de la flagrantul pus la cale de procurori, afirmând că nu a fost urmărit în ziua respectivă, dar a doua zi poliţiştii l-au căutat la domiciliu.

 

 

Acuzaţiile DNA

Procurorii anticorupţie au început urmărirea penală faţă de Gheorghe Coman, prins în flagrant luând mită, în valoare de 3140 de lei pentru a-l menţine în funcţie pe directorul DSV Buzău. Potrivit DNA deputatul a fost prins joi, după ce a fugit cu maşina la momentul flagrantului şi ar fi lovit maşina procurorilor.

 

Conform referatului DNA, deputatul şi-a stabilit un cerc relaţional format din persoane care ocupau funcţii de conducere. Gheorghe Coman intermedia prin aceste persoane rezolvarea, în afara cadrului legal, a unor interese private vizând, în principal, sprijinul politic pentru accesul în funcţii publice importante.

Potrivit stenogramelor existente la dosar, într-o discuţie apare menţionat şi numele minstrului delegat pentru IMM şi Turism, Maria Grapini. 

“La orice partid se cere nişte bani că nu mă feresc de tine, mi-a cerut nişte bani ăştia…neinteligibil…şi organizarea uite a venit oameni, acuma vine Grapini, tre să-i fac masă cu aia…eu de unde să plătesc? Aşa tu mai ştii o relaţie, ăla mai ştie o relaţie!”, îi povesteşte Coman lui

Ciprian Botezatu, căruia îi promisese păstrarea funcţiei la DSV Buzău.

Deputatul vorbeşte de venituri din deszăpeziri şi despre cum şi-a asigurat locul de parlamentar pentru alegerile din 2016. Tot lui Botezatu, Coman i-a spus că ar fi avut o discuţie cu ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, dar şi cu secretarul acestuia. Cei doi i-ar fi dat undă verde să facă orice fel de schimbări la nivel local, cu condiţia să facă “treabă”.

 Botezatu Ciprian: Ţi-a mai reproşat ceva, că mă ţii în funcţie şi n-am ajutat cu nimic?

Coman Gheorghe: Nu, nu mi-a zis nici… Mi-a zis atuncea la-nceput ‘Bă, tu n-ai…’. Ei mi-a zis aşa! DANIEL mi-a zis aşa! Şi mi-a zis, în primu’ rând mi-a zis, cum îi zice, secretaru’…, Cică ‘domnule, da’ dumneata ţi-ai pus director!’ – ‘Da!’ ‘Pi şi ce vii la noi şi spui că nu ştiu ce? Pi hai să discutăm omeneşte! Nu, nu-ţi convin, schimbă-i mâine!”

“Preşedintele PC, Daniel Constantin, a declarat,  că nimeni din conducerea partidului nu i-a cerut lui Gheorghe Coman “nici măcar un covrig”. Conducerea PC a hotărât suspendarea lui Coman din calitatea de membru al partidului, până la clarificarea situaţiei acestuia în justiţie.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă