20.6 C
București
joi, 23 mai 2024
AcasăSportCorina Şuteu, noua șefă la Ministerul Culturii. Ce mesaj i-a transmis preşedintele...

Corina Şuteu, noua șefă la Ministerul Culturii. Ce mesaj i-a transmis preşedintele Iohannis

UPDATE 17.33: Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat miercuri că domeniul culturii are nevoie de reformă şi nu de reformită, punctând că pe bună dreptate în acest caz există o inflamare în spaţiul public. “Preluaţi portofoliul într-o perioadă foarte dificilă, când există, şi pe bună dreptate trebuie să recunoaştem, o inflamare în spaţiul public în legătură cu ce se întâmplă în domeniul de care se ocupă Ministerul Culturii. Există aşteptări mari, instituţiile de cultură româneşti au nevoie de cineva care, cu fermitate, dar şi cu foarte multă înţelegere şi cu simţul a ce trebuie făcut şi ce poate să fie făcut, să vină să conducă acest minister. Vă doresc să reuşiţi cu multă energie, dar şi cu mult tact, cu multă aplecare şi cu multă indulgenţă unde este nevoie să rezolvaţi multiplele probleme care vă aşteaptă”, i-a transmis şeful statului noului ministru al Culturii, Corina Şuteu. 

Preşedintele a subliniat că situaţia de la Operă trebuie rezolvată, dar că aceasta este doar una din situaţiile unde este nevoie de cineva la conducerea ministerului, care cunoaşte profund cultura românească, instituţiile de cultură româneşti. “Cred că domeniul de care se ocupă Ministerul Culturii, care este o parte din cultura românească, are nevoie de reformă, nu de reformită, are nevoie de decizie, dar nu de impunere a deciziilor şi vă doresc să reuşiţi să schimbaţi lucrurile în sensurile aşteptate de artişti, public, dar şi de specialiştii din domeniu. Complicată ecuaţie. Vă doresc mult succes!”, a conchis Iohannis. 

UPDATE 17.00: Corina Şuteu a depus miercuri jurământul de învestitură în funcţia de ministru al Culturii, în faţa preşedintelui Klaus Iohannis. La ceremonia de la Palatul Cotroceni au participat premierul Dacian Cioloş, membri ai Cabinetului său, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, consilieri prezidenţiali. 

UPDATE 14.02: Decretele privind revocarea lui Vlad Alexandrescu din funcţia de ministru al Culturii şi numirea Corinei Şuteu în acest portofoliu au fost publicate, miercuri, în Monitorul Oficial.

————

Corina Șuteu este noul ministru al Culturii, după ce preşedintele Klaus Iohannis a semnat, miercuri, decretul pentru numirea sa la șefia instituției. Astfel, Șuteu va depune jurământul de învestitură în funcţie la ora 17.00, la Palatul Cotroceni. 

Președintele Iohannis a semnat şi decretul privind revocarea lui Vlad Alexandrescu din funcţia de ministru al Culturii. 

Premierul Dacian Cioloș a propus-o, marți, pe Corina Șuteu, pentru funcția de ministru al Culturii, după ce Vlad Alexandrescu a fost revocat din funcție.

Citește și: Cine este Corina Șuteu, propusă pentru funcția de ministru al Culturii

Corina Șuteu a absolvit Facultatea de Litere, specializarea română-engleză la Universitatea Bucureşti (1983) şi un master în management cultural, Mastere Spécialisé Européen en Management des Entreprises Culturelles (Dijon, Franţa) (1991).  După terminarea studiilor, ea a fost profesor de română-engleză la Liceul Agro-industrial Făgăraş (1983-1987) şi redactor la Revista „Teatrul” (1987-1989). 

Totodată, Șuteu a ocupat funcţia de director al Uniunii Teatrale din România (1991-1993) şi al Theatrum Mundi, în prezent, Metropolis (1993-1995). A fost director al Masterului Specializat în Management cultural european din Dijon, Franţa (1995-2001), preşedinte al Forumului reţelelor culturale europene (1995-2002) şi director al Institutului Cultural Român din New York (2006-2012). 

Din ianuarie 2016 este secretar de stat la Ministerul Culturii. 

Citește și: UPDATE: Cioloș l-a demis pe ministrul Culturii. Cine îi va lua locul

A fost consultant pentru diverse programe ale Uniunii Europene, Consiliul Europei, UNESCO, reţele culturale europene, diferite organisme culturale şi de cercetare pe plan internaţional: expert pentru mai multe programe ale Consiliului Europei (1991-2002); expert pentru direcţia de politici culturale pe probleme de formare în management cultural şi politici culturale în cadrul UNESCO (1995-2005); expert în cadrul UE, contribuind la studiul despre mobilitatea artiştilor în Europa (1998-2005); expert coordonator pentru proiectul de educaţie permanentă a profesioniştilor în cadrul programului Phare „Dimensiunea Culturală a Democraţiei” (2000); expert naţional pentru studiul „The State of Cultural Cooperation in Europe”, realizat la solicitarea Comisiei Europene (2003), potrivitAgerpres.

A fondat şi a condus Asociaţia culturală ECUMEST (1998-2005), specializată în politici culturale, care a militat pentru pentru emanciparea instituţională a sectorului culturii în Romania şi în Europa centrală şi de est. Membră în comitetul de conducere al a Informal European Theatre Meeting (1992-1998). 

În 2012, a fondat, împreună cu criticul de film Mihai Chirilov, Romanian Film Initiative, care organizează Festivalul Making Waves: New Romanian Cinema. Este autoare a numeroase rapoarte şi studii de specialitate (politici culturale). Împreună cu Hanneloes Weeda şi Cas Smithuijsen, a editat cartea „Arts Politics and Change. Participative Cultural Policy-making in South East Europe” (Amsterdam, 2005). Este, de asemenea, autoarea volumului „Another Brick in the Wall, a Critical Overview of Cultural Management in Europe” (Amsterdam, 2006).

Miercuri, Vlad Alexandrescu a anunțat, pe Facebook, că va renunța la conducerea Ministerului Culturii, pe fondul scandalului de la Opera Națională București. Vineri, a revenit asupra demisiei și a spus că va pleca din funcție doar dacă primește asigurări că vor fi continuate reformele.

La începutul lunii aprilie, la Opera Națională din București au apărut tensiuni, care au degenerat, ulterior, într-o serie de proteste ale angajaților, cât și refuzul balerinilor de a urca pe scenă, ducând la schimbarea directorului instituției de mai multe ori. 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Sorin Grindeanu a dat avizul proiectului Drumului Expres Focșani – Brăila

Ministerul Transporturilor a aprobat joi, 23 mai 2024, indicatorii tehnico-economici pentru Drumul Expres Focșani-Brăila, o investiție estimată la aproximativ un miliard de Euro, a...

Descoperă soluțiile profesionale de curățare și igienizare a mâinilor

Te preocupă sănătatea echipei pe care o coordonezi sau îţi doreşti ca partenerii şi clienţii tăi să aibă acces la cele mai eficiente soluții...

Erika Isac, artista care a semnalat pericolul asupra femeilor, prezintă acum un serviciu de localizare online

Erika Isac, artistă extrem de cunoscută după ce a semnalat riscurile asupra femeilor, prezintă acum un serviciu de localizare online, dedicat siguranței femeilor. Serviciul #GETHOMESAFE...
Ultima oră
Pe aceeași temă