26.9 C
București
joi, 13 iunie 2024
AcasăPoliticăSorin Grindeanu a dat avizul proiectului Drumului Expres Focșani – Brăila

Sorin Grindeanu a dat avizul proiectului Drumului Expres Focșani – Brăila

Ministerul Transporturilor a aprobat joi, 23 mai 2024, indicatorii tehnico-economici pentru Drumul Expres Focșani-Brăila, o investiție estimată la aproximativ un miliard de Euro, a anunțat Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu. Este unul dintre cele șapte proiecte pe care Ministerul Transporturilor le-a transferat de la CNIAR (Compania de Drumuri) la CNIR (Compania pentru Investiții Rutiere), conform economedia.ro.

Drumul Expres are o lungime de 73 kilometri și va deveni o legătură modernă între Autostrada Moldovei Ploiești-Pașcani-Siret (coridor Bulgaria-România-Ucraina), Podul Brăila și viitoarea infrastructură de transport din Dobrogea (Tulcea-Constanța-Autostrada Litoralului). Totodată, la Isaccea, România și Ucraina au aprobat un Memorandum pentru construirea unui Pod peste Dunăre.

,,Am avizat astăzi proiectul Drumului Expres Focșani – Brăila ! După avizarea indicatorilor tehnico-economici în Consiliul Tehnico Economic (CTE) al Ministerului Transporturilor urmează avizarea în Consiliul Interministerial de Avizare Lucrări Publice de Interes Național și Locuințe și aprobarea prin Hotărâre de Guvern. Acest nou drum de mare viteză va avea o lungime de 73,52 km iar pe traseu vor fi construite inclusiv:
– 57 de poduri/pasaje/structuri casetate,
– 6 noduri rutiere,
– 6 parcări.
Proiectul drumului expres Focșani – Brăila, cu o valoare estimată de 5,5 miliarde de lei (fără TVA), prevede și plantarea a 155 de hectare de perdele forestiere.” – Sorin Grindeanu.
Licitația pentru proiectare și execuție ar urma să fie lansată peste aprox. 2 luni, după cum anunțase miercuri, 15 mai, secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Ionel Scrioșteanu. Practic, CNAIR nu mai așteaptă și predarea proiectului tehnic, etapă prevăzută în contractul semnat în 2020 și va scoate proiectul la licitație pe FIDIC Galben (Proiect Tehnic și Execuție). Comunicatul CNAIR la semnarea contractului pentru Studiu de Fezabilitate și Proiect Tehnic.

Cu o lungime de 73,52 km, traseul drumului expres Focșani – Brăila a fost stabilit în baza unor studii specifice amănunțite (arheologice, topografice și geotehnice).Printre elementele care urmează să fie construite pe acest nou drum expres se numără :
– 57 de poduri/pasaje/structuri casetate,
– 6 noduri rutiere,
– 6 parcări.
Proiectul cu o valoare estimata de 5,5 miliarde de lei (fără TVA) prevede și plantarea a 155 de hectare de perdele forestiere cu rol antiînzăpezire.” -Cristian Pistol.
Traseul Drumului Expres Focșani – Brăila va avea o lungime de 73,5 km și este împărțit în trei loturi:
– 𝗟𝗼𝘁𝘂𝗹 𝟭 (28,2 km), care începe de la nodul rutier Focșani cu Autostrada A7 și se termină la nodul rutier Măicănești;
– 𝗟𝗼𝘁𝘂𝗹 𝟮 (37,6 km), de la descărcarea provizorie din DJ204B, DN23B până la descărcarea provizorie din DJ255A;
– 𝗟𝗼𝘁𝘂𝗹 𝟯 (7,7 km), de la nodul rutier Siliștea până la nodul rutier cu Podul peste Dunăre de la Brăila/Galați – Tulcea.
Contractul pentru realizarea Studiului de Fezabilitate și Proiect Tehnic pentru Drumul Expres Brăila – Focșani a fost semnat în vara anului 2020 cu Acciona (Spania) și avea termen de finalizare decembrie 2022. Ultimul termen pentru predarea documentației este octombrie 2024, după 9 acte adiționale. Potrivit declarațiilor oficiale, CNAIR va scoate la licitație și partea de proiectare, deși era prinsă în contractul cu Acciona.
,,Joi, 18.06.2020, C.N.A.I.R. a semnat contractul de servicii “Elaborare Studiu de Fezabilitate și Proiect Tehnic de Execuție pentru obiectivul Drum Expres Focșani – Brăila“. Contractul în valoare de 15.001.446,99 Lei, fără TVA, a fost semnat cu operatorul economic INGENIERIA ESPECIALIZADA OBRA CIVIL E INDUSTRIAL S.A.”.
De la Buzău la Brăila, contractul pentru studiu de fezabilitate și proiect tehnic a fost prelungit pentru primăvara 2025.

Drumul expres Brăila-Galaţi, aproape gata. “Lucrările au ajuns la un stadiu fizic de 80%”

Lucrările la drumul expres Brăila-Galați au atins un progres semnificativ, ajungând la un stadiu fizic de 80%, conform declarațiilor făcute sâmbătă de către directorul general al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, Cristian Pistol. Acest progres substanțial reprezintă un pas important către finalizarea acestui proiect major de infrastructură, care va îmbunătăți semnificativ conectivitatea între cele două orașe și va contribui la dezvoltarea economică a regiunii.

“Mobilizare bună pe şantierul drumului expres Brăila-Galaţi. Lucrările au ajuns la un stadiu fizic de 80%, iar constructorul român (Spedition UMB) montează grinzi la structura complexă de pe traseul drumului expres”, a scris Cristian Pistol pe pagina sa de Facebook.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Guvernul aprobă un sediu de standard NATO pentru Direcția Generală de Protecție Internă

Guvernul României aprobă construirea unui sediu, conform standardelor NATO, pentru Direcția Generală de Protecție Internă (DGPI) din Ministerul Afacerilor Interne. Hotărârea de Guvern privind noul...

Raport Committee to Protect Journalists: Atacuri asupra Jurnaliștilor în 2023

Niveluri Record de Atacuri asupra Vieților și Libertăților Jurnaliștilor în anul 2023, se arată în noul raport CPJ. Atacurile asupra vieților și libertăților jurnaliștilor...

Majoritatea în noul Consiliu Local Municipal din Iași greu de format după realegerea primarului Mihai Chirica

Rezultatele finale ale votului de duminică îl reconfirmă pe Mihai Chirica în funcţia de primar, care va trebui să facă alianţe în viitorul Consiliul...
Ultima oră
Pe aceeași temă