3 C
București
sâmbătă, 7 decembrie 2024
AcasăSportANALIZĂ Rl din luna ianuarie: Premierul Grindeanu, în perioada de probă. Victor...

ANALIZĂ Rl din luna ianuarie: Premierul Grindeanu, în perioada de probă. Victor Ciorbea zgâlțâie scaunul de prim-ministru al lui Sorin Grindeanu, din prima zi de guvernare. Avocatul Poporului insistă să fie verificate drepturile constituționale ale condamnatului Liviu Dragnea

Sorin Grindeanu și-a preluat mandatul de premier dar semnele de întrebare privind durata guvernării sale se accentuează. Avocatul Poporului a contestat la CCR legea care îl împiedică pe Dragnea să fie premier. 
 
Dragnea susține că va rămâne la Camera Deputaților dar ar fi avut dreptul legitim să fie premier.  De fapt, liderul PSD va aștepta câteva luni de zile pentru a vedea cum se comportă Grindeanu.
 
 
Avocatul Poporului, Victor Ciorbea,  a anunţat, ieri,  că a sesizat CCR privind neconstituţionalitatea unui articol din legea de organizare a Guvernului ( 90/2001), potrivit căruia personale condamandate penal nu pot ocupa funcții în guvern. Acest act normativ nu i-a permis lui Liviu Dragnea să fie premier din cauza condamnării definitive cu suspendare în dosarul fraudării referendumului din 2012.
După 15 ani de la elaborarea actului normativ, Avocatul Poporului contestă acum  lipsa de coerență legislativă în stabilirea unor criterii de integritate clare, invocând de pildă, faptul că politicienii nu pot candida pentru Parlament dacă au interidicții judecătorești în acest sens, dar nu pot deveni miniștrii dacă sunt condamnați penal. Însă, există mai multe decizii ale CCR care statuează că încălcarea unor criterii de integritate poate duce la pierderea unei funcții sau la interdicții de a le ocupa, chiar dacă lipsește o decizie expresă a judecătorului în acest sens. O astfel de precizare există în motivarea deciziei CCR prin care s-a respins păstrarea mandatelor de către aleșii locali condamnați cu suspendare. Pe de altă parte, Avocatul Poporului reclamă „lipsa de previzibilitate” a sintagmei „nu au suferit condamnări penale”. Concluzia sesizării este că legiuitorul ar trebui să reexamineze legea de organizare a Guvernului, pentru a stabili un cadru legislativ coerent.
 
Scenariile lui Dragnea
Sesizarea ar urma să fie discutată de Curtea Constituțională (CCR), organism teoretic independent, dar care ai cărui judecători sunt numiți politic. Din cei nouă judecători, trei au fost numiți de PSD, unul de UDMR, doi de fostul președinte Traian Băsescu, unul de PNL, unul de președintele Klaus Iohannis și unul de fostul PDL.
În cazul în care CCR decide că interdicția pentru penali este neconstituțională, următoarea mutare este în terenul PSD. Noul premier, Sorin Grindeanu a afirmat, după ce a primit votul Parlamentului, că mandatul său va fi de patru ani de zile. ”Guvernul a fost votat pentru mandatul 2017 – 2021. La revedere!”, a reacționat Grindeanu. La rândul său, președintele PSD Liviu Dragnea a dat asigurări că nu și-ar mai dori postul de premier. „ Nu intenționez să merg prim-ministru, nici acum nici mâine, nici în viitor.  Ieri am dat un vot în Parlament, îl sprijin pe domnul Sorin Grindeanu, am decis să fiu președintele Camerei Deputaților  și aici rămân” a declarat Dragnea. Însă, în declarațiile din ultima perioadă, Liviu Dragnea, nu a fixat niciun termen pentru Guvernul Grindeanu, condiționând sprijinirea guvernului de respectarea programului de guvernare al PSD. „Miniștrii vor avea toată libertatea atât timp cât urmăresc ce e înscris în acest program. PSD va fi primul partid care va interveni dacă vă abateți de la programul de guvernare”, a fost mesajul lui Dragnea către Grindeanu.
De fapt, potrivit unor surse din coaliția de guvernare, Sorin Grindeanu s-ar afla într-o așa numită „perioadă de probă” după care Liviu Dragnea va deveni sau nu premier în locul său. Liderul PSD ar fi dispus să aștepte până în mai sau iunie pentru a vedea cum evoluează lucrurile și pentru a-l lăsa pe actualul premier să schimbe Codul Penal. Dacă Grindeanu va fi un „soldat disciplinat” va fi păstrat. Dacă însă Dragnea va constata că Grindeanu devine un pol de putere în partid, fiind cel care împarte fondurile guvernamentale,  scenariul înlocuirii în funcție va fi repus pe tapet. Însă, și în acest caz ar exista obstacole: Dragnea are și un alt dosar pe rol. În plus președintele Iohannis a afirmat că nu va propune un premier cu probleme de integritate, chiar dacă legea 90/2001 ar fi modificată.
 
Președintele Iohannis, indignat
De altfel, ieri, șeful statului a reacționat negativ după anunțul contestării legii 90/2001 la CCR. Preşedintele Klaus Iohannis este indignat de demersul Avocatului Poporului, Victor Ciorbea, de a ataca la CCR Legea 90/2001, demers pe care şeful statului îl consideră „o acţiune cu unic beneficiar”, a declarat ieri purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei, Mădălina Dobrovolschi. La scurt timp s-a pronunţat şi Liviu Dragnea, acuzând Preşedinţia de presiuni asupra CCR şi Avocatului Poporului şi remarcând „înţelepciunea Avocatului Poporului”, care nu a recurs la contestarea legii „până când nu s-a finalizat instalarea Guvernului”. Mai mult, Dragnea a declarat că dacă intenţiona să modifice legea, acest lucru se putea întâmpla şi aseară, în prima şedinţă a noului Guvern, când a fost adoptată ordonanţa de reorganizare a Executivului.
 
Romulus Georgescu
Romulus Georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Elena Lasconi, despre anularea alegerilor: „Statul român a călcat în picioare democrația și aruncă țara în anarhie”

Elena Lasconi, candidata USR la alegerile prezidențiale, a criticat dur decizia Curții Constituționale de anulare a primului tur al alegerilor din 24 noiembrie. Lasconi...

Mihai Leu, internat de urgență la Spitalul Fundeni! Starea fostului campion mondial s-a ameliorat

Mihai Leu, fost campion mondial la box profesionist și actual pilot de raliuri, a fost transferat de urgență la Spitalul Fundeni, în această dimineață,...

Economia României, impulsionată de UE. Cum ar arăta lucrurile fără apartenența la alianța europeană

O analiză recentă confirmă că dezvoltarea economică a României din ultimul deceniu se datorează în mare parte integrării în Uniunea Europeană. Potrivit INS, 72,7%...
Ultima oră
Pe aceeași temă