18.4 C
București
joi, 23 mai 2024
AcasăSportPremierul desemnat începe marţi consultările pentru programul de guvenare şi noul Cabinet

Premierul desemnat începe marţi consultările pentru programul de guvenare şi noul Cabinet

Premierul desemnat Mihai-Răzvan Ungureanu începe marţi consultările cu partidele din coaliţie în vederea elaborării programului de guvernare şi pentru identificarea “formulei optime de Cabinet”, potrivit Agerpres.

 

El a precizat că primul său obiectiv este formarea “cu celeritate” a Guvernului, declarându-se conştient de “impactul negativ” asupra administrării ţării al oricărei forme de provizorat. “În acest sens, am în vedere discuţii cu partidele din coaliţie, în vederea elaborării programului de guvernare şi identificării formulei optime de Cabinet. Aceste discuţii vor începe mâine dimineaţă (marţi – n.r.). Întrevederi cu liderii opoziţiei – am în vedere informarea reciprocă relativ la intenţii şi obiective pe termen scurt şi mediu, identificarea temelor de interes naţional, acolo unde voinţa politică trebuie să se manifeste transpartinic, de la MCV, până la deciziile strategice ale UE sau NATO. Prioritatea mea esenţială este stabilitatea economică şi politică a României”, a declarat Ungureanu, după anunţul desemnării sale de către şeful statului ca prim-ministru.

Membrii coaliţiei de guvernământ s-au pronunţat de asemenea pentru o învestire rapidă a noului Executiv. Fostul premier, preşedintele PDL Emil Boc, a declarat luni seară la postul public de televiziune că obiectivul coaliţiei este ca noul cabinet să fie învestit până joi. “Obiectivul coaliţiei este ca până joi să avem un Guvern, dacă nu apare un accident. (…) Fiecare partid după întâlnirea cu premierul desemnat va proceda la propunerile pentru funcţiile ministeriale”, a spus Boc.

Totodată, UNPR a comunicat că ‘formarea rapidă a noului Guvern este vitală pentru stabilitatea politică, echilibrele macroeconomice şi credibilitatea internaţională a României’. ‘UNPR susţine introducerea în programul viitorului Guvern a proiectului privind taxarea marilor averi, o măsură progresistă de stânga necesară pentru a genera o distribuţie mai echitabilă a veniturilor în societate. Astfel, vom da un răspuns consistent oamenilor afectaţi mai puternic de măsurile de austeritate şi vom sprijini direct categoriile de populaţie vulnerabile în faţa crizei economice”, subliniază progresiştii într-un comunicat remis, luni seară, AGERPRES.

UNPR susţine introducerea în programul viitorului Guvern a proiectului privind taxarea marilor averi, ca măsură menită să genereze o distribuţie mai echitabilă a veniturilor în societate. UNPR precizează că în interiorul coaliţiei şi în Guvern va reprezenta, va promova şi va susţine, ”ca şi până acum, dimensiunea de centru-stânga a politicilor noului Executiv”. ”În acest context, măsura privind taxarea marilor averi ar trebui să fie prima lege adoptată de Parlament după învestirea noului Guvern”, se mai afirmă în comunicatul citat.

În privinţa configuraţiei viitoarei echipe executive, PDL îşi doreşte păstrarea actualei structuri guvernamentale, dar cu schimbări în Executiv.

Potrivit unor surse politice, miniştrii care vor fi propuşi în noul Guvern ar putea fi audiaţi marţi şi miercuri în comisiile reunite ale Parlamentului.

În acest context, Birourile permanente ar trebui să se reunească pentru a stabili calendarul audierilor în comisiile parlamentare şi data la care ar trebui să aibă loc şedinţa reunită a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru învestirea noului Guvern, deşi liderii Opoziţiei au anunţat luni seara că vor continua boicotul parlamentar.

Copreşedintele USL, preşedintele PNL, Crin Antonescu, a anunţat că Opoziţia va vota împotriva Guvernului şi a criticat desemnarea lui Mihai-Răzvan Ungureanu în funcţia de premier. “Este inacceptabil ca în România să avem propus pentru a conduce Guvernul un om din fruntea unui serviciu special. Asta dă de gândit oricui în legătură cu independenţa în raport cu planul politic pe care şeful SIE a avut-o”, a spus Antonescu.

Cele mai citite

Interviul lui Volodimir Zelenski – bombă cu ceas pentru Occident

Se apropie Summitul aniversar al NATO de la Washington, din 9 -11 iulie 2024. Se împlinesc 75 de ani de la înființarea Alianței militare. Liderul de...

Guvernul are nou proces la Curtea de arbitraj de la Washington. Bulgarii de la Euroins cer despăgubiri de 500 milioane de euro

Eurohold Bulgaria AD (Eurohold) și Euroins Insurance Group AD (EIG) au depus oficial o Cerere de Arbitraj împotriva Guvernului României, la Centrul Internațional de Soluționare a...

Sfaturi pentru a organiza o petrecere perfectă pentru copii

Organizarea unei petreceri de succes pentru copii poate fi o provocare, dar și o experiență extrem de plăcută. Fie că este vorba de aniversarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă