31 C
București
joi, 20 iunie 2024
AcasăȘtirile zileiTarom este salvat. Compania primește 100 de milioane de euro, aprobate de...

Tarom este salvat. Compania primește 100 de milioane de euro, aprobate de Comisia Europeană

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat joi validarea ajutorului de stat pentru compania aeriană Tarom. Este vorba de aproape 100 de milioane de euro, aprobaţi de Comisia Europeană la sfârşitul lunii aprilie. Anunțul a fost făcut de premierul Marcel Ciolacu. „Există acum toate condiţiile ca Tarom să ia măsurile necesare pentru a deveni la fel de eficientă precum competitorii săi”, a precizat premierul.

Validăm azi (joi – n.r.) ajutorul de stat pentru compania Tarom, de aproape 100 de milioane de euro”, a anunţat Ciolacu la începutul şedinţei de Guvern.

Acesta a precizat că România are deja acordul Comisiei Europene pentru acest ajutor de stat.

Există acum toate condiţiile ca Tarom să ia măsurile necesare pentru a deveni la fel de eficientă precum competitorii săi”, a mai spus premierul.

Valoarea ajutorului de stat individual de restructurare aprobat prin Decizia Comisiei Europene este de 95,3 milioane euro, echivalent în lei de până la 474.193 mii lei, se arată în nota de fundamentare a proiectului de hotărâre prin care se va aproba ajutorul.

Explicații despre ajutorul de stat oferit companiei TAROM

Potrivit documentului, din această sumă, până la 246.451 mii lei (49,53 milioane euro) reprezintă ajutorul individual de salvare deja acordat în 2020, sub formă de împrumut în cuantum de 175.952 mii lei, la care se adaugă dobânzile aferente, actualizate la data Deciziei Comisiei Europene C(2024) 2968 final /29.04.2024 şi care, prin aprobarea planului de restructurare şi în baza Deciziei Comisiei Europene, se transformă în ajutor de restructurare.

„În conformitate cu dispoziţiile articolului 7 alineat (4) din OUG 12/20202 , de la data Deciziei Comisiei Europene se stinge obligaţia de restituire de către Compania Tarom a împrumutului şi a costurilor aferente şi implicit a reîntregirii veniturilor din privatizare”, se precizează în nota de fundamentare.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Cristina
Cristina
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Selecţionata Germaniei s-a calificat în optimile de finală ale Campionatului European

Selecţionata Germaniei a obținut calificarea în optimile de finală ale Campionatului European de fotbal - EURO 2024, pe care îl găzduiește, după ce a...

VIDEO. Vladimir Putin și Kim Jong-un s-au plimbat, pe rând, cu o limuzină Aurus construită în Rusia

Președintele rus Vladimir Putin și liderul nord-coreean Kim Jong-un s-au plimbat miercuri, pe rând, cu o limuzină Aurus construită în Rusia, după ce Kremlinul...

Cele mai comune tipologii de colegi de birou din România

Să stai în prezența unor oameni cu personalități dificile poate fi destul de epuizant. Fie că sunt prieteni, vecini sau membri ai familiei,...
Ultima oră
Pe aceeași temă