34.8 C
București
duminică, 21 iulie 2024
AcasăSportPosibilul plagiat al ministrului de Interne, evaluat de Consiliul Naţional de Etică...

Posibilul plagiat al ministrului de Interne, evaluat de Consiliul Naţional de Etică al Ministerului Educației

Consiliul Naţional de Etică al Ministerului Educației va analiza, pe 11 decembrie, cazul privind posibilul plagiat al noului ministru de Interne, Petre Tobă, fără a ține cont dacă până atunci va fi primită sau nu o sesizare în acest sens, informează Mediafax.

Până joi, Consiliului Național de Etică din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică şi Inovare din Ministerul Educației nu a primit nicio sesizare cu privire la un posibil plagiat al lucrării de doctorat a noului ministru de Interne. Cu toate acstea, cazul va fi luat în discuție în prima şedinţă a Consiliului de Etică și se va decide dacă se va face o analiză asupra lucrării de doctorat a lui Tobă.

„Chiar dacă până atunci nu va fi fost primită nicio sesizare legat de un posibil plagiat al ministrului Petre Tobă, vom lua în dicuţie acest caz”, au precizat sursele.

Citește și: Nou scandal de plagiat: Teza de doctorat a ministrului Tobă ar fi copiată aproape integral din alte lucrări

Potrivit Press One scrie, peste 250 din cele 390 de pagini ale tezei cu care noul ministru de Interne, chestorul principal Petre Tobă, a obținut titlul de doctor în Științe Militare și Informații sunt copiate ad litteram din lucrări de specialitate sau din referate postate pe internet, fără utilizarea ghilimelelor și fără a respecta normele naționale și internaționale de citare în opere științifice.

Ca răspuns la articolul Press One, ministrul Petre Tobă a declarat că lucrarea sa de doctorat a fost una practică.

„Ce pot să vă garantez este că am lucrat la teza de doctorat cu bună-credință, că am făcut o lucrare aplicată și că am avut șansa să pun în practică ceea ce am studiat acolo în cel de-al doilea mandat de inspector general al Poliției Române”, a spus el.

Petre Tobă a urmat cursurile doctorale la Catedra de Strategie Militară și Securitate, Departamentul Operații Întrunite, Studii Strategice și de Securitate din cadrul Universității Naționale de Apărare „Carol I”.

Conform CV-ului său, postat pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne, perioada studiilor doctorale a fost 2008-2011, iar potrivit unui răspuns oficial primit de la Universitatea Națională de Apărare „Carol I”, Petre Tobă și-a susținut teza în mod public în 15 februarie 2011, pe coperta tezei fiind trecut însă anul 2010.

Titlul tezei prin care Petre Tobă a devenit doctor în Științe Militare este „Poliția Română – forță de stabilitate și securitate. Optimizarea managementului cooperării internaționale în vederea combaterii amenințărilor neconvenționale”, iar coordonatorul de doctorat a fost chestorul general de Poliție (r) Anghel Andreescu, fost director al Serviciului de Pază și Protecție (1998-1999), comandant al Jandarmeriei (1999-2001, inclusiv la mineriada de la Stoenești) și secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne (2005–2013).

Teza de doctorat a lui Petre Tobă are, în total, 445 de pagini, dintre care 390 formează corpul propriu-zis al lucrării, iar celelalte 55 reprezintă bibliografia și anexele.

Citește și: Reacția Guvernului Cioloș, privind cazul lui Petre Tobă: Vom vedea verdictul și vom avea și soluția

Introducerea începe identic cu teza de doctorat a comisarului de poliție Ionel Tucmuruz, care a avut același coordonator de doctorat, chestorul general Anghel Andreescu, și care și-a susținut teza cu două săptămâni înaintea lui Petre Tobă, în 28 ianuarie 2011.

Atât în teza lui Tobă, cât și în cea a lui Tucmuruz apar o serie de autori, precum Ionel Nicu Sava, Barry Buzan, Janowitz Morris, Luciana Alexandra Ghica sau Marian Zulean, care sunt indicați la subsol prin „op.cit.”, adică operă citată anterior, însă niciunul dintre aceștia nu este menționat în lucrările lui Tobă și a lui Tucmuruz anterior citării sale prin „op.cit.”.

„Am lucrat pentru fiecare referat în parte împreună cu un coleg din poliție, care acum este pensionat. Cu Ionel Tucmuruz. Am făcut împreună partea de cercetare încă de la debutul cercetării științifice, pentru că am avut aceeași temă, același conducător. Am scris referatele împreună, umăr la umăr. Am apelat la acest coleg să îmi ducă referatele la profesor, pentru că el avea mai mult timp liber, dar nu am mai ținut legătura după finalizare nici cu el, nici cu conducătorul”, a declarat ministrul de Interne.

De la pagina 14 la pagina 21, conținutul este copiat cuvânt cu cuvânt, fără ghilimele și fără trimitere către sursa originală, dintr-un referat intitulat „Crima organizată transnațională – o amenințare pentru piața mondială”, fiind folosite inclusiv aceleași titluri de subcapitole prezente în referat, iar de la pagina 21 la pagina 29 conținutul este preluat, fără utilizarea sursei și fără citare, dintr-un referat intitulat „Aspecte generale ale crimei organizate”, susținut în cadrul Masterului de Studii de Securitate și Apărare de la Universitatea Creștină „Dimitrie Cantemir”.

De la pagina 29 la 32, conținutul tezei lui Petre Tobă este identic cu prezentarea făcută cărții lui Ionel Tucmuruz „Crima organizată transfrontalieră. Factor de insecuritate pentru națiuni” pe pagina de internet a editurii unde aceasta a fost publicată în 2011, Editura Universitară. De asemenea, începând cu pagina 78 și până la pagina 90, teza de doctorat a lui Petre Tobă are același conținut cu paginile 15–26 din lucrarea lui Ionel Tucmuruz.

De la pagina 118 la 119, Petre Tobă copiază din studiul „Forțele de supraveghere și avertizare timpurie ale armatei române – partea a sistemului de avertizare al NATO”, semnat de colonelul Octavian Dumitrescu, și publicat în volumul „Integrarea Euroatlantică. Priorități Post-Praga”, aparut în 2002 la Editura Academiei de Înalte Studii Militare din București.

Potrivit Press One, care publică în facsimil teza de doctorat a lui Petre Tobă, între paginile 120 și 123 conținutul este copiat, fără utilizarea ghilimelelor și fără a fi indicată sursa, din cursul universitar „Geopolitica” semnat de Dragoș Frăsineanu și publicat în 2007 la Editura Fundației România de Mâine, în timp ce capitolul III, intitulat „Crima organizată – principala amenințare neconvențională la adresa securității mondiale”, împreună cu subcapitolele 3.1. și 3.2. (de la pagina 146 și până la pagina 175), are un conținut identic cu cel al unui referat accesibil pe internet.

De asemenea, alte 73 de pagini consecutive din teza de doctorat a lui Petre Tobă sunt copiate, cuvânt cu cuvânt, dintr-un volum semnat de lectorul universitar dr. subcomisar de poliție Cristian Eduard Ștefan și de lectorul universitar dr. Ligia Teodora Pintilie, ambii de la Academia de Poliție, iar de la pagina 176 până la pagina 249, Petre Tobă copiază ad litteram, fără utilizarea ghilimelelor, din cartea „Cooperarea internațională judiciară și polițienească”, scrisă de aceiași lectori Cristian Eduard Ștefan și Ligia Teodora Pintilie. Volumul a apărut la Editura Sitech din Craiova în 2007.

Citește și: Cine este Petre Tobă, propus pentru Ministerul de Interne

Din comisia care i-a acordat titlul de doctor lui Petre Tobă în februarie 2011 au mai făcut parte, în afară de Andreescu, general-locotenent prof. univ. dr. Teodor Frunzeti, președinte de comisie și rector al Universității Naționale de Apărare la acel moment, colonel conf. univ. dr. Constantin Popescu, chestor de poliție prof. univ. dr. Luca Iamandi și general de brigadă conf. univ. dr. Teodoru Ștefan – membri.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă