13 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSportPonta trebuie să retraga ordonantele declarate neconstitutionale de CCR!

Ponta trebuie să retraga ordonantele declarate neconstitutionale de CCR!

Premierul Victor Ponta a promis că dacă judecătorii constituţionali vor declara neconstitutional textul de lege preluat de ordonanţa de urgenţă prin care Curtea Constituţională a României nu mai are voie să controleze constituţionalitatea hotărârilor Parlamentului, atunci va retrage acea ordonanta pentru arespecta decizia CCR. La fel a promis  si cu ordonanta care continea textul neconstitutional prin care  presedintele poate fi demis cu votul a jumatate plus unu dintre cei care se prezinta la vot, indiferent de numarul acestora.

Acum trebuie sa retraga ordonantele cu text neconstitutional  prin alte doua ordonante de urgenta, pe care sa le publice in Monitorul Oficial, aflat la cheremul sau. Nu se grabeste sa o faca, desi a promis ca va respecta deciziile CCR. De ce totusi nu o face ?

 Surse guvernamentale spun ca Victor Ponta NU va retrage cele doua ordonante pentru a nu deschide calea reinstalarii la sefia Senatului a lui Vasile Blaga sau a reinstalarii lui Gheorghe Iancu la conducerea institutiei Avocatului Poporului.

 

Expertul anticorupţie Laura Ştefan, spune ca judecătorii CCR au declarat inadmisibile contestaţiile la hotărârile Parlamentului de schimbare a lui Vasile Blaga de la şefia SENATULUI sau de suspendare a preşedintelui tocmai pentru că acţiona restricţia impusă de ordonanţa de urgenţa potrivit careia hogtararile Parlamentului nu pot fi controlate de CCR, care rămâne valabilă până la publicarea retragerii sale ȋn Monitorul Oficial. În limbajul cu care operează Curtea, “inadmisibil” poate însemna că nu are voie să judece o speţă pentru că nu-i permite legea, iar când are voie, CCR “Admite” sau “Respinge”.

Situaţia poate fi schimbată  imediat numai prin  retragerea textelor declarate neconstitutionale .

Altfel, conţinutul ordonanţelor neconstitutionale devin nule de drept  de abia după publicarea ȋn Monitorul Oficial a hotărârilor de astă noapte si de azi  a CCR. Publicarea acestora insa poate intarzia 30 de zile. Intârzierea a fost justificata de purtatorul de cuvant al CCR Diana Anton, care ne-a precizat ca nu toti judecatorii si-au motivat decizia si ca au fost publicate doar acele decizii unde toti judecatorii si-au motivat decizia.  Intre cele publicate se afla decizia de azi-noapte care i-a permis lui Crin Antonescu sa ocupe fotoliul de presedinte interimar al tarii. 

Reamintim că patru judecatori  nu si-au motivat opinia separata din data de 27 iunie nici pana astazi,  blocand astfel publicarea  ȋn Monitor a deciziei CCR prin care s-a decis ca Romania sa fie reprezentata la Bruxelles de presedintele tarii, nu de premier. Pentru ca nu s-a publicat decizia in Monitor, la summitul Consiliului European s-a dus Victor Ponta. 

Ce câştigă Ponta dacă nu retrage ordonanţele cu text neconstitutional

Premierul speră ca astfel sa impiedice reinstalarea lui Vasile Blaga in fruntea Senatului, care apoi sa-l inlocuiasca pe Crin Antonescu la Cotroceni. De asemeni, spera sa impiedice reinstalarea lui Gheorghe Iancu la conducerea institutiei Avocatul Poporului, care poate, daca vrea, sa atace la CCR ordonantele guvernamentale.

 

  

Expertul Laura Stefan explică pentru cititorii RL motivele soluţiilor CCR de astă noapte 

1. E neconstituţional să interzici Curţii Constituţionale să analizeze hotărârile Parlamentului. Probabil s-au extins şi pe OUG dată de guvernul Ponta pe acest aspect. Decizia CCR e ȋn vigoare abia de la publicarea ȋn Monitorul Oficial. Asta ȋnseamnă că abia după această dată CCR poate să verifice hotărârile Parlamentului.

2. CCR a respins ca inadmisibile contestaţiile pe revocarea lui Blaga şi a Robertei Anastase  – cel mai probabil constatând că OUG care nu permite CCR să analizeze hotărârile Parlamentului e ȋncă ȋn vigoare până la publicarea deciziei CCR, care o declara neconstituţională.

După acea dată, Blaga şi Anastase pot face iarăşi contestaţii şi abia atunci CCR se va pronunţa pe fond. Pentru că a decis că nu se poate pronunta pe contestatia lui Blaga, Antonescu ramâne interimar.

3. CCR a respins conflictul constituţional – probabil zicând că avizul CCR e consultativ şi Parlamentul face ce vrea, oricum. Cum hotărârea Parlamentului prin care Preşedintele a fost suspendat nu poate fi atacată la CCR până la publicarea deciziei care a declarat neconstitutională restrângerea competenţelor CCR, ȋnseamna că CCR nu a putut azi să se pronunţe pe asta.

Cele mai citite

Elisabeta Lipă: “Generaţia de Aur înseamnă pentru mine un model”

Președinta Agenției Naționale pentru Sport, Elisabeta Lipă, a declarat vineri, la stadionul Arcul de Triumf, că Generația de Aur a fotbalului românesc ar trebui...

Miniștrii de externe sprijină Ucraina, definesc prioritățile Consiliului Europei și adoptă un tratat privind inteligența artificială

În contextul în care Consiliul Europei împlinește 75 de ani, miniștrii afacerilor externe din cele 46 de state membre ale Consiliului Europei s-au reunit...

Elisabeta Lipă: “Generaţia de Aur înseamnă pentru mine un model”

Președinta Agenției Naționale pentru Sport, Elisabeta Lipă, a declarat vineri, la stadionul Arcul de Triumf, că Generația de Aur a fotbalului românesc ar trebui...
Ultima oră
Pe aceeași temă