15.7 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăSportPonta: Pe Kovesi am propus-o la şefia DNA pe baza convingerilor proprii

Ponta: Pe Kovesi am propus-o la şefia DNA pe baza convingerilor proprii

Comisia Europeană este direct interesată de cine va conduce DNA, iar Laura Kovesi, prin impresia creată, constituie o garanţie pentru oficialii europeni că DNA nu va deveni un instrument de luptă al USL, a declarat premierul Ponta, adăugând însă că nu i-a cerut nimeni să o propună pe Kovesi la DNA.

“Principala atenţie a Comisiei Europene este asupra DNA, pentru că se ocupă de corupţia la nivel înalt”, a spus Ponta, la Antena 3, citat de Mediafax.

Întrebat însă dacă i-a cerut cineva să o propună pe Kovesi la DNA, premierul a răspuns negativ şi a precizat că a formulat această propunere “pe baza convingerilor proprii”.

El a susţinut totodată că nu a realizat de la început reproşurile, totuşi legitime, ale colegilor săi de alianţă, dar s-a arătat convins că se va “trece” şi peste asta.

Laura Kovesi a fost propusă pentru funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), iar Tiberiu Niţu a fost propus ca procuror general al parchetului de pe lânga Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Citeşte şi: Ministerul Justiţiei rămâne la PSD. Antonescu: PNL nu se asociază la combinaţia Ponta-Băsescu

LOVITURĂ de TEATRU. Ponta îşi asumă numirea procurorilor şefi: Kovesi, propusă la conducerea DNA, iar Niţu la Parchetul General

Propunerile au fost transmise, miercuri, de premierul Victor Ponta, în calitate de ministru interimar al Justiţiei, către Consiliul Superior al Magistraturii, după ce, marţi, Ponta declara că procurorul general şi şeful DNA vor fi selectaţi în urma unei proceduri care va fi condusă de viitorul ministru al Justiţiei.

Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, afirma, marţi, ca reacţie la declaraţia premierului privind alegerea procurorilor prin selecţie, că Ponta a dovedit maturitate, înţelepciune, stăpânire de sine şi ponderare în modul în care a gestionat situaţia legată de numirea procurorilor şefi, el arătând că premierul “s-a descurcat bine.

“S-a descurcat bine azi. (…) Noi avem un bazin mare de procurori, sunt convins că se poate găsi numitorul comun, oameni care să răspundă tuturor criteriilor”, a mai spus Iliescu.

Miercuri seara, preşedintele PNL Crin Antonescu a declarat că BPN al PNL a decis, cu unanimitate, ca dacă premierul Ponta persistă în numirea Laurei Codruţa Kovesi la DNA, PNL nu mai asumă Ministerul Justiţiei, arătând că Justiţia este, acum, în responsabilitatea “binomului, cuplului” Ponta-Băsescu.

El a precizat că liberalii sunt gata oricând să preia Ministerul Justiţiei în condiţiile în care procedura de numire a procurorilor şefi se va desfăşura în afara unei înţelegeri politice cu preşedintele Traian Băsescu şi dacă se respectă criteriile pentru numirea procurorilor, menţionând că alegerea este a premierului şi adăugând că ar fi înţeleaptă retragerea actualelor propuneri.

În acelaşi timp, Antonescu, a declarat că, din acest moment, Ministerul Justiţiei este în responsabilitatea PSD, care poate numi ca ministru pe oricine, el arătând că nu s-a terminat lumea cu Codruţa Kovesi şi că Daniel Morar şi Monica Macovei sunt liberi pentru a ocupa acest post.

Preşedintele PSD, premierul Victor Ponta, a anunţat, miercuri, după şedinţa USL, ca PSD îşi asumă Ministerul Justiţiei, liberalii fiind de acord şi spunând că nu solicită alt portofoliu în schimb.

Cele mai citite

“Sunt convins că Mircea Geoană va candida la președinție”, spune Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat sâmbătă că are convingerea fermă că Mircea Geoană va candida pentru funcția de președinte al României. Această declarație a...

O mașină a luat foc pe A1 București-Pitești

Un autoturism a luat foc sâmbătă la km 34 al A1 Bucureşti-Piteşti, pe sensul de mers spre capitală, informează ISU Giurgiu, potrivit agerpres.ro. "Conducătorul auto...

Un român în vârstă de 28 de ani a fost găsit mor într-o piață publică din Genova

O descoperire tragică a avut loc vineri, în jurul orei 16:30, în Piazza Monte Santodin din cartierul Sestri Ponente din Genova, Italia. Cadavrul unui...
Ultima oră
Pe aceeași temă