15.7 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSportPonta: Obiectivele europene ale României vor fi gestionate de Italia

Ponta: Obiectivele europene ale României vor fi gestionate de Italia

Obiectivele europene ale României vor fi gestionate, în semestrul doi al acestui an, de Italia, care va deţine preşedinţia UE, a declarat premierul Victor Ponta, după întâlnirea pe care a avut-o, vineri, la Roma, cu omologul său italian, Matteo Renzi, informează Mediafax.

“În semestrul doi al acestui an, Italia va deţine preşedinţia UE şi, evident, obiectivele europene ale României vor fi gestionate de o ţară cu care avem relaţii atât de bune”, a spus Ponta la finalul întrevederii.

El a adăugat că România şi Italia se coordonează foarte bine şi în ceea ce priveşte dezvoltarea europeană, precum şi în politica regională a UE.

Citeşte şi: Ce cadouri îi duce Ponta lui Papa Francisc, de 1 Martie

Ponta şi-a exprimat satisfacţia pentru discuţia pe care am avut-o cu prim-ministrul Matteo Renzi, pe care a afirmat că-l cunoaşte de mai mult timp, fiind din aceeaşi generaţie, şi pe care l-a felicitat pentru faptul că a fost recent numit în funcţia de premier al Italiei, o ţară mare şi importantă.

“Nu pot să fiu decât foarte fericit să văd că domnul Renzi mi-a bătut recordul de vârstă în ceea ce priveşte ocuparea funcţiei de prim-ministru. Are o sarcină chiar mai grea decât mine, pentru că Italia e o ţară mult mai mare şi, evident, şi dificultăţile sunt mult mai mari, dar mă bucur că e vorba de o nouă generaţie de lideri politici în Europa şi sunt mândru să fac parte din această generaţie şi să am relaţii bune care trebuie să se răsfrângă asupra modului în care românii din Italia trăiesc şi asupra relaţiei dintre cele două ţări”, a mai spus Ponta.

Citeşte şi: UPDATE. Ponta se întâlneşte sâmbătă cu Papa Francisc

Ponta mulţumeşte Italiei pentru că garantează românilor drepturi egale cu ale tuturor cetăţenilor

Premierul Victor Ponta, aflat la Roma, i-a mulţumit omologului său italian, Matteo Renzi, pentru că Italia sprijină integrarea românilor care trăiesc în această ţară şi pentru că le garantează acestora drepturi egale cu cele ale tuturor cetăţenilor europeni.

“Am discutat într-un mod extrem de prietenesc despre relaţiile dintre cele două ţări, i-am mulţumit şi i-am reiterat importanţa pentru România a modului în care cei peste un milion de români care trăiesc în Italia îşi desfăşoară viaţa de zi cu zi, mulţumirea noastră pentru faptul că, în sistemul de educaţie din Italia, acele lecţii de limba română, sprijiniţi de Guvernul României, le desfăşoară de două ori pe săptămână, evident sprijinul pentru integrarea românilor care trăiesc aici şi pentru garantarea drepturilor acestora, drepturi egale cu ale tuturor cetăţeni europeni”, a spus Ponta.

Un alt subiect abordat de premierii celor două ţări a fost cel economic, Ponta subliniind importanţa firmelor italiene care activează în economia României.

“Am avut ocazia să avem un schimb de opinii legat de parteneriatul nostru economic. În România sunt peste 35.000 de companii italiene, de diverse dimensiuni, de la mari investitori, cum sunt Enel, Pirelli, Ansaldo, la cei mai mici, dar la fel de importanţi. Italia este un partener comercial pentru România, dacă nu mă înşel, chiar al doilea din UE ca nivel al schimbtrilor comerciale”, a mai spus Ponta.

Cele mai citite

Sub-ocuparea, noul șomaj

În 2023, aproape 100.000 de români erau „sub-ocupați". Intră în această categorie persoane disponibile să lucreze mai multe ore decât o cere locul de muncă...

Cotnari a lansat Crama Transparentă

Cotnari, una dintre cele mai emblematice crame din România, cu o istorie îndelungată în producția de vinuri din soiuri pure, românești, lansează campania „Crama...

MAE condamnă ferm toate actele de violență asupra jurnaliștilor

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) condamnă "ferm" toate actele de violenţă împotriva jurnaliştilor şi a mass-media în exercitarea profesiei lor, într-un mesaj transmis cu ocazia...
Ultima oră
Pe aceeași temă