15.9 C
București
vineri, 24 mai 2024
AcasăSportPNL apelează la parlamentari ungari pentru lobby privind Autostrada Transilvania

PNL apelează la parlamentari ungari pentru lobby privind Autostrada Transilvania

Senatorul PNL de Bihor Cornel Popa susţine că obţinut acordul unor parlamentari din Ungaria pentru o acţiune de lobby al cărei scop este de a determina Guvernul român să reia lucrările la tronsonul Autostrăzii Transilvania care traversează judeţele Bihor şi Sălaj, transmite Mediafax.

Cornel Popa a anunţat, joi, într-o conferinţă de presă, că un alt scop este de a determina Guvernul să înceapă lucrările de electrificare a căii ferate între Episcopia Bihorului şi Cluj Napoca.

“Am făcut demersuri pentru ca joia viitoare, în prezenţa parlamentarilor şi a preşedinţilor de Consilii Judeţene din Bihor şi Sălaj, dar şi a unor parlamentari din Ungaria, să avem pe aceste două teme o întâlnire la Suplacu de Barcău, pe şantierul autostrăzii. (…) În finalul întâlnirii, vom redacta un document politic adresat Guvernului României, prin care să arătăm importanţa demersului nostru”, a spus Popa.

Acesta a precizat că este vorba despre “o acţiune de lobby”.

“Va fi o acţiune la fel ca şi cea din 2001, când am reunit la Oradea aproape toţi parlamentarii din Transilvania, dar şi numeroşi parlamentari din Ungaria, precum şi oficiali din Ministerul Transporturilor şi ai companiei de autostrăzi de la Budapesta, tocmai ca să obligăm autorităţile noastre să aibă în vedere construirea unei autostrăzi în Transilvania”, a precizat Cornel Popa.

El a adăugat că bănuieşte că Emil Boc, “cu toată îngustimea lui, nu va renunţa la şedinţele comune ale Guvernelor român şi maghiar, unde se vor discuta aceste probleme”.

Senatorul şi-a argumentat demersul prin faptul că lucrările la Autostrada Transilvania pe tronsonul din Bihor şi Sălaj au fost abandonate, deşi partea maghiară a încheiat construcţia autostrăzii care trebuia legată de Autostrada Transilvania, iar pe de altă parte fondurile pentru electrificarea căii ferate Episcopia Bihorului – Cluj-Napoca “au fost mutate în sudul ţării”.

Popa s-a declarat “indignat” că Guvernul finanţează lucrări la autostradă doar în judeţul Cluj, de unde provine premierul Emil Boc, cu toate că acest lucru nu este logic.

“Boc şi-a făcut o potecă de la Gilău la Turda şi de restul nu îi mai pasă. (…) Nu pricepe că izolează Transilvania, nu înţelege importanţa acestei autostrăzi pentru economia românească. A transformat autostrada într-o centură a Clujului, fără să îi pese că autostrada trebuia, în primul rând, să asigure legătura rutieră de la intrarea în ţară, adică de la Borş, spre centrul României”, a spus Popa.

Popa a precizat că la întâlnirea de la Suplacu de Barcău a invitat parlamentari din estul Ungariei, din Bihor şi din Sălaj, “inclusiv pe cei din PDL”, dar şi reprezentanţi ai companiei feroviare române şi ai CNADNR.

“Am cerut deja oficial la Ministerul Transporturilor prezenţa celor de la CFR şi CNADNR, precum şi dreptul de acces pe şantierul de la Suplacu de Barcău. Este cel mai bun loc în care să ni se explice care este situaţia”, a spus Cornel Popa.

Parlamentarul bihorean a afirmat că, iniţial, acţiunea era programată după 3 octombrie, dată la care în Ungaria vor avea loc alegeri locale, însă aceasta a fost devansată fiindcă pe 3 octombrie în Parlamentul României este programată prima citire a proiectului legii bugetului pe anul următor.

 

Cele mai citite

Cresc salariile la unii bugetari. Alți bugetari amenință că fac grevă

Unele categorii de bugetari vor beneficia de salarii majorate, conform unei viitoare Ordonanțe de Urgență. Guvernul Ciolacu are, printre documentele de pe ordinea de zi...

Impactul jocurilor în mediul online asupra vieților noastre

În ultimii ani, lumea jocurilor online a cunoscut o expansiune rapidă, transformându-se într-un fenomen cultural care influențează numeroase aspecte ale vieții cotidiene. Aceste jocuri...

Tarom este salvat. Compania primește 100 de milioane de euro, aprobate de Comisia Europeană

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat joi validarea ajutorului de stat pentru compania aeriană Tarom. Este vorba de aproape 100 de milioane de euro, aprobaţi...
Ultima oră
Pe aceeași temă