31.4 C
București
luni, 17 iunie 2024
AcasăSportPIN si IND/DEM se declara impotriva Tratatului Constitutional European actual

PIN si IND/DEM se declara impotriva Tratatului Constitutional European actual

Partidul Initiativa Nationala (PIN) si Grupul Independentilor Democrati din Parlamentul European (IND/DEM) au semnat, astazi, o declaratie comuna prin care se pronunta impotriva Tratatului Constitutional European in forma sa actuala, pe care o considera in dezinteresul romanilor si a celorlalte state membre ale Uniunii Europene.

Cele doua parti isi vor combina eforturile si resursele pentru a face cunoscute problemele cu care romanii, si nu numai, se vor confrunta ca parte a proiectului european, a explicat presedintele PIN, Cozmin Gusa, intr-o conferinta de presa. Astfel, PIN se doreste "o portavoce realista a treburilor din PE care pot sa ii afecteze pe romani", iar membrii IND/DEM vor fi "sursa" PIN din interiorul Parlamentului de la Strasbourg.

IND/DEM va acorda asistenta PIN pentru demararea, saptamana viitoare, a unei campanii la nivel national prin care sa se explice romanilor de ce actualul proiect al Constitutiei europene nu este viabil.

"Va fi o campanie pentru oamenii destepti, nu una populista. O sa ii criticam pe romanii care nu vor sa inteleaga, care vor sa ia lucrurile nemestecate de la tot felul de politruci care apar la televizor", a aratat Gusa.

"Ne dorim cu totii o Uniune Europeana a natiunilor si nu una comunista in care sa ne topim si sa nu mai conteze identitatea nationala a fiecaruia, pentru ca o identitate europeana inca nu exista si, prin urmare, nu avem dreptul sa renuntam la identitatile noastre nationale ca sa luam ceva ce inca e un vis", a subliniat, la randul sau, vicepresedintele PIN Lavinia Sandru.

Gusa a recunoscut ca gestul de a fi impotriva actualei forme a Constitutiei Europene este unul extremist si contrar declaratiilor oficiale ale Guvernului roman, asumate si de Parlament.
"Recunosc ca este provocator in acceptiunea generala politica din Romania (..), dar ne-am asumat acest lucru pentru ca ceea ce se intampla acum in UE este in dezavantajul Romaniei. Vom milita impotriva Constitutiei, ea trebuie supusa referendumului popular si nu unor discutii subterane de cabinet", a declarat presedintele PIN.

"In viziunea mea, proiectul UE astazi este proiectul Europei corporatiilor multinationale si in acest proiect Romania nu este avantajata pentru ca nu este actionar in nicio corporatie multinationala. Noi avem nevoie de un nou proiect al UE, in care parlamentele nationale sa aiba un rol sporit, in care natiunile sa aiba un cuvant mai mare de spus", a aratat Gusa, adaugand ca, din punct de vedere al corporatiilor multinationale, Romania este pe locul 27 in UE, dar din punct de vedere al natiunii este pe locul sapte.

Europarlamentarul Jens-Peter Bonde, membru IND/DEM, considera ca Romania si-a negociat defectuos aderarea la Uniunea Europeana. Originar din Danemarca, Bonde a aratat ca atunci cand tara sa a aderat la UE, nu a inceput sa isi plateasca integral contributiile decat in cel de-al cincilea an.

"In ciuda posibilitatilor voastre, voi platiti 100% inca din primul an, iar acest lucru nu este corect, pentru ca noi am fost tratati altfel. Cand noi am intrat in UE am gasit la Bruxelles un Robin Hood, voi ati gasit un serif din Nothingham", a aratat europarlamentarul.

Bonde a declarat ca, desi Romania a ratificat Constitutia Europeana prin semnarea Tratatului de aderare la UE, "acest lucru este istorie", deoarece Constitutia a fost ratificata de doar 17 din cele 27 de tari ale Uniunii Europene. El a subliniat ca se pot organiza referendumuri care sa vizeze sustinerea unui eventual Tratat Constitutional modificat, acesta constituind si unul din punctele prevazute de declaratia comuna semnata astazi.

Prin intermediul documentului, PIN si grupul IND/DEM se pun de acord si asupra problemei transparentei banului european, a tratamentului egal al cetatenilor UE, in privinta reformei politicilor comune in domeniul agriculturii, in ceea ce priveste respectul pentru culturile si traditiile nationale si dreptul statelor membre de a-si pastra suveranitatea in domeniul fiscal.

Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandihttp://cristina-darmina-iamandi
Cristina Darmina Iamandi, redactor Rl online
Cele mai citite

Cod galben de caniculă şi disconfort termic, luni şi marţi, în mai multe judeţe ale ţării

Meteorologii au emis avertizare de caniculă şi disconfort termic pentru mai multe judeţe ale ţării, valabilă luni şi marţi, când temperaturile vor fi ridicate....

Zelenski spune că va începe negocieri de pace cu Rusia imediat ce Rusia se retrage din teritoriile ucrainene

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că este dispus să înceapă negocieri de pace cu Rusia imediat ce Rusia se retrage din teritoriile ucrainene. După...

NATO trece mai multe rachete nucleare din depozitare în “standby”, anunță Stoltenberg

NATO își trece mai multe focoase nucleare din starea de depozitare în cea de "standby", a anunțat secretarul general al Alianței Atlantice, Jens Stoltenberg,...
Ultima oră
Pe aceeași temă