16.3 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSportPentru cine se pregăteşte şefia Senatului

Pentru cine se pregăteşte şefia Senatului

Senatorii trebuie să-şi aleagă un nou preşedinte, în mijlocul unor dispute constituţionale privind grupul politic căruia i se cuvine funcţia. Dacă USL merge pe mâna lui Titus Corlăţean, coaliţia de la putere nu a căzut încă de acord asupra candidatului.

Senatorul care va ocupa cea de-a doua funcţie ca im-portanţă în stat ar urma să fie ales astăzi de plenul camerei superioare, după ce Mircea Geoană a fost revocat din această func-ţie săptămâna trecută.

Uniunea Social Liberală, care îşi revendică funcţia în baza unei decizii a Curţii Constituţionale din 2005, are deja un candidat: Titus Corlăţean (PSD), cu care ar fi vrut din start să-l înlocuiască pe Geoană, dacă acesta ar fi renunţat de bunăvoie la funcţie.

Prima rundă, în coaliţie

Puterea, care are câteva voturi în plus, contestă însă acest drept, motivând că gruparea care a câştigat alegerile în 2008 nu este aceeaşi cu actualul USL, aşa că a decis să numească un candidat propriu. Aici lucrurile se complică, însă. PDL, principalul partid din coa-liţia de guvernământ, vrea  ca fotoliul de preşedinte al Senatului să revină unuia dintre senatorii săi. UDMR, pe de altă parte, a pus de asemenea ochii pe această funcţie. În plus, bursa zvonurilor îl dădea şi pe liderul UNPR, Cristian Diaconescu, drept posibil candidat.

Situaţia ar urma să se tranşeze în această dimineaţă, la şedinţa Coaliţiei. „Din ceea ce am discutat noi, se conturează poziţia foarte tranşantă a grupului UDMR de la Senat şi a conducerii UDMR şi aproape toţi susţin varianta candidatului propriu”, afirma preşedintele UDMR, Kelemen Hunor. Acesta a adăugat că nu s-a stabilit încă cine ar putea fi candidatul formaţiunii, dar cele mai mari şanse le-ar avea Gyorgy Frunda, preşedintele Comisiei pentru Drepturile Omului. Acesta declara săptămâna trecută că, dacă principalul partid din coaliţie are şefia Camerei Deputaţilor, funcţia de vicepremier şi cea de preşedinte al Senatului să aparţină UDMR”. Liderii PDL sunt însă de părere că funcţia ar trebui să aparţină formaţiunii lor. Au fost vehiculate mai multe nume – Radu Berceanu, Anca Boagiu, Petru Filip sau Mihai Stănişoară. Cele mai mari şanse le are însă Vasile Blaga, susţinut de majoritatea mai-marilor PDL.

Geoană cere amânare

În timp ce ambele tabere se grăbesc cu numirea unui nou şef al Senatului, Mircea Geoană cere amânarea deciziei până după 7 decembrie, când Curtea Consti-tuţională urmează să se pronunţe asupra revocării sale.   

Monica Bonea
Monica Boneahttp://monica-bonea
Monica Bonea, editor Rl online
Cele mai citite

Bărbatul acuzat de tentativă de asasinat asupra premierului slovac Robert Fico a fost plasat în arest preventiv

Un tribunal slovac a decis sâmbătă plasarea în arest preventiv a bărbatului acuzat de tentativă de asasinat împotriva prim-ministrului Robert Fico, a declarat purtătoarea...

Evenimente de Noaptea Muzeelor

Evenimentul Noaptea Muzeelor, aflat la a XX-a ediţie, se va desfăşura în România pe tot parcursul zilei de astăzi.La eveniment şi-au anunţat participarea muzee,...

Producția de cărbune a scăzut

Producţia de cărbune net a României a totalizat, în primele trei luni ale acestui an, 511.600 tone echivalent petrol, fiind cu 11,6% mai mică...
Ultima oră
Pe aceeași temă