21 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăSportPC amplifică TENSIUNILE din Transilvania: Românii din Ardeal trebuie reprezentaţi pe STEMĂ

PC amplifică TENSIUNILE din Transilvania: Românii din Ardeal trebuie reprezentaţi pe STEMĂ

Partidul Conservator (PC) a anunţat, într-un comunicat remis redacţiei, că şi-a propus să obţină reprezentarea ardelenilor pe actuala Stemă a Statului Român, în condiţiile în care Parlamentul va lua în discuţie modificarea Stemei.

Conservatorii au susţinut că pe Stema României, la Ardeal, se găsesc doar simbolurile secuilor, maghiarilor şi saşilor, iar această “eroare istorică” trebuie îndreptată, “întrucât românii din Ardeal nu pot lipsi de pe Stema României”.

Citeşte şi Ambasadorul român în Ungaria, CONVOCAT la Ministerul de Externe. Ce spune MAE român

“Această gravă eroare istorică trebuie îndreptată, iar faptul că românitatea din Transilvania nu se regăseşte în stemă este revoltător. Statul în care trăim recunoaşte diversitatea etniilor şi drepturile minorităţilor, ceea ce este lăudabil, dar, culmea, în cazul românilor din Ardeal, uită că aceştia se constituie într-o majoritate incontestabilă, a cărei reprezentare nu poate lipsi de pe Stema României”, susţin conservatorii, potrivit unui comunicat de presă.

Conservatorii au mai susţinut că, în prezent, manifestarea sentimentelor patriotice româneşti în Ardeal “poate fi considerată o sfidare, cum s-a întâmplat şi în cazul destul de recent al elevei din Harghita, luată la rost de dirigintă pentru că a purtat însemnele tricolorului românesc”.

Citeşte şi Românii minoritari şi de peste graniţe cer finanţare CORECTĂ în Harghita, Covasna şi Mureş

Vineri, cetăţenii prezenţi la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureşului (Harghita) au cerut finanţarea corectă a românilor din Harghita, Covasna şi Mureş, precum şi a comunităţilor româneşti din afara graniţelor, cu fonduri proporţionale acorddate de statul român minorităţilor naţionale.

De asemenea, preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, la Oarba de Mureş, că poporul român nu a dat bani şi favoruri pentru Transilvania, ci sânge, de aceea Ardealul este foarte valoros pentru români.

Citeşte şi Băsescu: Transilvania a costat enorm poporul român; a fost plătită cu sânge, nu cu bani sau favoruri

“Poate că unora care nu au citit istoria acestei ţări li se pare uşor să vorbească de Transilvania ca despre ceva ce poate fi schimbat sau întors în altă parte. Astăzi, aici, la Oarba de Mureş, ştim toţi că Transilvania a costat enorm poporul român şi poporul român nu a dat nici bani, nu a dat nici favoruri, ci a dat sânge pentru Transilvania. Este, cred, locul în care pe teritoriul României putem evalua cât de scumpă ne este Transilvania”, a afirmat Băsescu.

Declaraţia lui Băsescu a venit ca răspuns la solicitarea europarlamentarului Laszlo Tokes din 27 iulie, în care îi cerea premierului Ungariei, Viktor Orban, să realizeze “un sistem de cooperare naţională”, astfel încât să ofere “protectorat” Transilvaniei.

“Trebuie să vedem ce preţ plătim pentru această unitate (unitatea maghiarilor – n. r.). Îl rugăm pe premierul Viktor Orban şi Guvernul condus de el să construiască un sistem de cooperare naţională, în aşa fel încât să oferiţi protectorat Transilvaniei, cum a făcut Austria cu Tirolul de Sud”, a declarat Laszlo Tokes, în prezenţa premierului Ungariei.

Totodată, în urma declaraţiilor recente ale preşedintelui şi ministrului de Externe Titus Corlăţean la întâlnirea cu românii minoritari din Transilvania, ambasadorul român la Budapesta a fost chemat, joi seară, la MAE maghiar, să respingă declaraţiile lui Corlăţean privind Ungaria.

Citeşte şi Corlăţean: Garda Maghiară şi Garda Secuiască NU ar trebui ACCEPTATE în România

Cele mai citite

Sondaj. Imediat după ce și-a relansat candidatura, Gabriela Firea a trecut înaintea lui Piedone, însă după Nicușor Dan

Gabriela Firea ar fi pe locul al doilea în preferințele de vot pentru Primăria Capitalei, după Nicușor Dan, indică un sondaj realizat de grupul...

Burduja își face campanie pe motocicletă. “Este adevăratul candidat al dreptei”, susține Ciucă

Sebastian Burduja, candidatul PNL la funcția de primar general al Capitalei, apare în câteva fotografii în postură de motociclist, aceste imagini fiind postate chiar...

Fosta închisoare de la Râmnicu Sărat devine Memorial dedicat victimelor comunismului. Proiectul fusese lansat acum 11 ani

În incinta fostei închisori de la Râmnicu Sărat vor fi construite, până în anul 2026, Memorialul „Închisoarea Tăcerii” și Centrul Educațional privind Comunismul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă