13.4 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSportParlamentarii pun caruta inaintea legilor serioase

Parlamentarii pun caruta inaintea legilor serioase

» Carute pe drumurile nationale, cum sa se vanda brazii de Craciun sau "amprentarea" cetatenilor cu un tus de culoare mov. Nu sunt subiecte discutate de pensionari, la o sueta, pe o banca in parc. Sunt teme abordate de parlamentari in proiectele legislative depuse.

Opt parlamentari ai pnl, PSD, PRM si UDMR s-au gandit ca, daca tot nu avem autostrazi, macar sa avem din nou carute pe drumurile nationale, in ciuda numarului mare de accidente soldate cu morti din cauza acestor rudimentare mijloace de transport. Prin urmare, s-au apucat sa propuna modificarea Ordonantei de Urgenta nr. 195 din 2002, privind circulatia pe drumurile publice, in sensul permiterii accesului carutelor pe drumurile nationale, in afara localitatilor, in zonele montane si submontane. Initiatorii au prevazut si repere orare bine determinate: orele 7.00-20.00 in sezonul cald (16 martie-4 septembrie) si, respectiv, 8.00-17.00 in sezonul rece (15 septembrie-15 martie). si mai interesant este ca initiatorii – liberalii Mario-Ovidiu Oprea, Aron Ioan Popa, Rares serban Manescu, Adrian George Scutaru si Mihaita Calimente, peremistul Marius Iriza, pesedistul Marian Saniuta si udemeristul Tiberiu Toró – spun ca propunerea lor "are in vedere consolidarea unui cadru legislativ adecvat noilor cerinte adresate societatii romanesti in contextul integrarii europene". Iar ca totul sa fie halucinant, Comisia pentru administratia publica a avizat favorabil proiectul, Guvernul a aratat ca-l sustine (sub rezerva ca initiatorii nu au definit zonele montane si submontane), iar plenul Senatului nu l-a dezbatut, ajungandu-se in situatia adoptarii tacite.
Alti trei parlamentari, apartinand PSD, si-au dovedit interesul pentru restul pe care-l primesc romanii la cumparaturi. Aurel Gubandru, Mihaela Rusu si Aurel Vladoiu au initiat un proiect de lege prin care sa fie obligati comerciantii si prestatorii de servicii sa aiba, pe parcursul programului de lucru, "suficient" numerar pentru a putea da rest exact cumparatorilor. In caz contrar, comerciantii ar risca o amenda intre 5.000 si 10.000 lei. Proiectul a fost avizat negativ atat de Comisia de buget, cat si de Guvern, dar este nevoie si de vot in plenul Senatului.
Deputatul PSD Florin Iordache si-a dovedit, in schimb, preocuparea pentru brazii de Craciun, intocmind un proiect de lege aflat, in prezent, in dezbaterea Comisiei pentru agricultura din Camera. Social-democratul ar vrea ca brazii de Craciun sa se vanda doar in ghiveci, iar dupa terminarea sarbatorilor de iarna Regia Nationala a Padurilor Romsilva sa fie obligata sa-i rascumpere de la cetateni, contra unei sume de bani direct proportionala cu dimensiunea bradului. "Ramasi ai nimanui, aceste minuni de brazi care ne umplu casele de bucurie la fiecare sarbatoare a Craciunului, au putut fi vazuti prin pietele din toata tara, asteptandu-se camioane cu remorci sa vina sa-i ia ca pe niste gunoaie ramase de la sarbatori", si-a motivat deputatul PSD proiectul de lege.
Iubitor de animale, deputatul PD-L Bogdan Cantaragiu a incercat modificarea legii privind protectia acestora, introducand noi prevederi de genul: "Toate animalele se nasc egale in fata vietii si au aceleasi drepturi la existenta" sau "Detinatorii de animale salbatice au obligatia de a le asigura acestora conditii cat mai apropiate de cele specifice in care traiesc in mod uzual". Proiectul legislativ a fost respins de Senat si va intra in dezbaterea Camerei Deputatilor.
Cele mai multe proiecte de lege "ciudate" pot fi regasite insa in dreptul grupurilor PRM. Senatorii Carol Dina si Gheorghe Funar si-au manifestat, de exemplu, interesul pentru desfasurarea referendumurilor, depunand o propunere legislativa care vizeaza "amprentarea" cetatenilor. Invocand ca experienta Referendumul din 25 noiembrie 2007, cand ar fi fost observate "numeroase lacune" ale actualului cadru legal, peremistii au propus: "Toti cetatenii care se prezinta la vot sunt amprentati prin aplicarea unei substante speciale de culoare mov pe degetul mic de la mana dreapta, substanta ce nu poate fi inlaturata cel putin 24 de ore. In cazul cetatenilor care se gasesc intr-o situatie diferita amprentarea se face pe un alt deget". Guvernul a aratat ca nu sustine proiectul pentru ca, pe de o parte, masura "amprentarii" reprezinta un tratament inuman si degradant, de natura a afecta dreptul la viata si la integritatea fizica si psihica a persoanei, iar pe de alta s-ar aduce atingere unor drepturi constitutionale.
Tot senatorul PRM Gheorghe Funar a depus o propunere legislativa intitulata "pentru linistea romanilor si a Romaniei", prin care sa se interzica, printre altele, UDMR sa faca parte din Guvernul Romaniei si din structurile sale din teritoriu, iar membrii Uniunii sa nu poate ocupa functii de demnitate publica. Proiectul a fost respins de Camera Deputatilor si se afla in prezent pe masa senatorilor juristi.
Acelasi senator Funar, alaturi de cinci colegi parlamentari, a semnat si o propunere legislativa "privind acordarea unor facilitati cetatenilor romani, apartinand minoritatilor nationale, care doresc sa paraseasca definitiv Romania pentru ca nu recunosc Marea Unire de la 1 Decembrie 1918 si statul national unitar roman". Peremistii ar vrea ca statul sa ofere despagubiri, la pretul pietei, pentru locuinta si terenul celor care vor sa paraseasca Romania, urmand a suporta atat cheltuielile de transport, cat si o "prima de plecare definitiva" de 1.000 euro. Proiectul a primit rapoarte si avize negative de la comisiile senatoriale si urmeaza a intra in plen.

Cele mai citite

Nouă rețea pentru a viza traficanții de migranți în domeniul digital

Discuțiile din cadrul reuniunii tematice, organizate de Comisia Europeană și Europol, au condus la concluzii cheie privind răspunsul comun la activitățile online de trafic...

Rusia – Ucraina, ziua 779: Kremlinul spune că declarațiile lui Macron sunt parte a unei tendințe periculoase

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a descris astăzi comentariile recente ale preşedintelui francez Emmanuel Macron despre o posibilă intervenţie a Franţei în...

MAE condamnă ferm toate actele de violență asupra jurnaliștilor

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) condamnă "ferm" toate actele de violenţă împotriva jurnaliştilor şi a mass-media în exercitarea profesiei lor, într-un mesaj transmis cu ocazia...
Ultima oră
Pe aceeași temă