22.4 C
București
vineri, 7 iunie 2024
AcasăSportOpoziţia propune eliminarea cotizaţiei la Colegiul Medicilor pentru rezidenţi şi pensionari

Opoziţia propune eliminarea cotizaţiei la Colegiul Medicilor pentru rezidenţi şi pensionari

Rezidenţii şi doctorii pensionari ar putea scăpa de cotizaţia către Colegiul Medicilor. Asta dacă o iniţiativă a opoziţiei, care prevede eliminarea taxelor anuale pentru cele două categorii de medici, se va tranforma în literă de lege.

Astfel, potrivit iniţiativei liberalilor, social-democraţilor şi conservatorilor, medicii aflaţi în stagiu de rezidenţă, ceii aflaţi la vârsta pensionării, inclusiv stomatologii ar urma să fie scutiţi de plata cotizaţiei datorate în calitate de membru al Colegiului Medicilor din România.

Parlamentarii opoziţiei au invocat criza economică în propunerea de a elimina cotizaţia. “În contextul accentuării crizei economice, a prognozelor economico-sociale, evidenţiate chiar de către premierul Boc, o serie de categorii sociale sunt mai puternic afectate de presiunile fiscale. Aceste cadre cu venituri reduse nu pot suporta o serie de taxe şi impozite sau alte contribuţii la bugetul de stat, nugetul asigurărilor social decât în limita veniturilor disponibile pentru 2011. Este oportună în acest sens crearea unor facilităţi precum scutirea de la plata cotizaţiei datorate în calitatea de membru al Colegiului Medicilor Dentişti, respectiv în calitate de membru al Colegiului Medicilor”, notează cei doi principali iniţiatori, senatorii Minerva Boitan, de la PNL, şi Şerban Rădulescu, de la PC, expunerea de motive.

Doctorii plătesc la Colegiul Medicilor taxe cuprinse între 5 şi 120 de lei. De exemplu, la înscrierea în Colegiul Medicilor se percepe o taxă echivalentă cu 10% din salariul minim pe economie, care se ridică la 120 de lei.

Pentru eliberarea unui certificat de membru în regim de urgenţă, adică în 24 de ore nu în 5 zile, se plăteşte 15 lei. Avizarea unui cabinet medical costă 25 de euro pentru fiecare specialitate, iar avizarea cabinetului medical în regim de urgenţă presupune plata unei taxe de 10 euro.

Medicii plătesc şi cotizaţii lunare. Cei aflaţi în activitate, precum şi pensionarii contribuie cu 30 de lei lunar, în timp ce stagiarii, rezidenţii şi doctorii fără activitate, inclusvi pensionarii, plătesc lunar Colegiului o taxă de 5 lei.

Propunerea legislativă a opoziţiei se află pe masa Biroului Permanent al Senatului, ca primă Cameră sesizată, şi urmează să intre dezbaterea comisiilor de specialitate.

Cele mai citite

Federația Română de Sumo e gata să găzduiască dezbaterea dintre Șoșoacă și Piedone

Ilustrație: Marian Acramescu Chiar în ultimele ore ale campaniei electorale pentru alegerile locale am putea avea parte și de prima dezbatere între doi candidați...

Federația Română de Sumo e gata să găzduiască dezbaterea dintre Șoșoacă și Piedone

Ilustrație: Marian Acramescu Chiar în ultimele ore ale campaniei electorale pentru alegerile locale am putea avea parte și de prima dezbatere între doi candidați...
Ultima oră
Pe aceeași temă