17.8 C
București
marți, 14 mai 2024
AcasăSportNoul președinte al CNAS, Marian Burcea, susține că mai sunt de tipărit...

Noul președinte al CNAS, Marian Burcea, susține că mai sunt de tipărit aproximativ 800.000 de carduri: Vom sta “mai aplecați” pe sistemul informatic

Noul președinte al CNAS, Marian Burcea, a declarat că ar mai fi de tipărit 800.000 de carduri de sănătate, iar trecerea la sistemul în care aceste documente să fie incluse în cartea de identitate electronică este de durată. El a mai spus că o preocupare majoră este ca sincopele din sistemul informatic să fie reduse sau măcar atenuate, potrivit News.ro.

Noul preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Marian Burcea, şi-a preluat luni atribuţiile marţi, în prezenţa ministrului Sănătăţii Florian Bodog şi a fostului preşedinte interimar Radu Ţibichi.

Bodog a susţinut că numirea lui Burcea la conducerea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate este "un câştig pentru sistemul de sănătate".

"Îmi face plăcere să vă anunţ că a fost numit noul preşedinte al CNAS în persoana domnului Marian Burcea, general de brigadă în rezervă. Domnia sa are o experienţă în domeniul asigurărilor de sănătate, fiind director general la Casa OPSNAJ. Eu cred că este un câştig pentru sistemul de sănătate, cred că este un câştig pentru Casa Naţională de Asigurări de Sănătate", a afirmat Bodog. 

La rândul său, noul preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Marian Burcea, a susţinut că are un mandat "ferm".

"Eu am un mandat ferm – în echipă cu domnul ministru, să punem asiguratul în centrul atenţiei noastre printr-o bună comunicare şi prin proiecte noi. Nu mă interesează, domnule ministru, trecutul, privesc spre viitor, iar împreună sper să facem faţă provocărilor nu foarte uşoare ale acestui sistem pentru că este un sistem complex în care actorii sunt diverşi, complicaţi, dar cetăţeanul, cel care trebuie să beneficieze,  să fie cel mai mulţumit", a spus Burcea.

Întrebat despre cardul de sănătate, Burcea a spus că ar mai fi de tipărit 800.000 de carduri. 

"Deja este o experienţă cu aceste carduri. Atât pacienţii, cât şi furnizorii, respectiv spitale, medici de familie, ambulatoriu au început. Mai avem de tipărit circa 800.000 de carduri. Vom sta mai aplecaţi pe sistemul informatic. Sincopele, din acest punct de vedere, trebuie să dispară sau sper fie cât mai puţine", a declarat  Marian Burcea. 

Întrebat dacă se renunţă la cardul de sănătate, Burcea a spus că nu crede că acest lucru se se întâmpla în următorii cinci ani. "Nu, nu, este o discuţie. Privim la viitor. Noi progresăm, iar dacă vrem să progresăm scrie în legea din 2006 a sănătăţii că la un moment dat actul de indentitate să conţină şi acest certificat de… Dar vorbim de un viitor. Cardul are valabilitate de cinci ani", a mai spus preşedintele CNAS.

Foarte mulți specialiști s-au opus aceste decizii de a integra cardurile de sănătate în cartile de identitate, din cauza unor numeroase probleme ce pot aparea. 

Specialiştii critică iniţiativa Ministerului Afacerilor Interne de a introduce informaţiile medicale ale românilor în cipul unei cărţi electronice de identitate, invocând neîncrederea în securitatea informaţională, dar și costurile financiare suplimentare.

După șapte ani de amânări şi sincope în funcţionare aproape lunare, din septembrie 2015 până în prezent, cardul de sănătate riscă să devină doar un experiment al sistemului sanitar.

Medicii şi asociaţiile de pacienţi manifestă reticenţă şi neîncredere în demersul Ministerul Afacerilor Interne de a lansa în dezbatere publică un proiect de lege privind cartea electronică de identitate (CEI), care va permite autentificarea online pentru a beneficia de diverse servicii electronice și va asigura și funcționalitatea cardului de sănătate, care nu va mai fi folosit de la momentul eliberării noului document de identitate. Elaborarea proiectului s-a realizat în cadrul unui grup de lucru interministerial la care au participat şi reprezentanţi ai Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

Cu toate acestea, noul preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Marian Burcea, a precizat că înlocuirea cardului de sănătate cu cartea electronică de identitate va fi de durată şi va exista o perioadă de tranziţie în care cele două documente vor fi valabile în paralel, până la expirarea valabilităţii cardului de sănătate: "Sistemul cardului naţional de sănătate a făcut multe economii şi a evitat multe nereguli. Acest card atestă prezenţa pacientului la medic, la furnizorii de servicii, în timp real. Inserarea lui în cartea de identitate electronică va dura ceva timp", a declarat într-un interviu noul şef al CNAS, care a menţionat rezolvarea problemelor sistemului informatic ca una dintre priorităţile mandatului său. Reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări susţin că această iniţativă nu va presupune costurile suplimentare pentru sistemul informatic din Sănătate, fiind vorba doar de schimbarea “cheii de acces în sistem”, care nu se va mai face prin intermediul cardului care este utilizat în prezent.

Cele mai citite

Ceremonia de finalizare a studiilor: Tradiții și simboluri ale maturității academice

Momentul absolvirii marchează o etapă definitorie în viața oricărui student, fiind punctul culminant al anilor de studiu și dedicare. Este ziua în care tradiția...

Trei sferturi dintre angajați vor folosi, în următorii ani, tehnologii care nu vor fi protejate de departamentele IT

Trei sferturi dintre angajați vor folosi, în următorii ani, tehnologii care care "nu vor fi vizibile departamentelor de IT", deci care nu vor fi...

Membrii români în PE: Vocea mediului de afaceri ar trebui să fie mai puternică la Bruxelles

Vocea cetățenilor și a mediului de afaceri ar trebui să se facă mai bine auzită în procesul de luare a deciziilor de la Bruxelles,...
Ultima oră
Pe aceeași temă