UPDATE 15.00: Şeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, şi şeful executivului din Republica Moldova, Pavel Filip, au avut, marţi, o întrevedere, în cadrul vizitei oficiale a premierului moldovean la Bucureşti, potrivit Agerpres. În acest context, Tăriceanu a declarat că Parlamentul va analiza cu prioritate cererea de reexaminare a preşedintelui Klaus Iohannis referitoare la legea privind ratificarea Acordului de acordare a asistenţei financiare rambursabile pentru Republica Moldova.
„Cred că presiunile politice, sociale din Republica Moldova şi dificultăţile economice sunt atât de mari încât acest ajutor va fi mai mult decât bine-venit, le va da o scurtă perioadă de respiro în care să negocieze cu organismele internaţionale pentru programe de reformă, care să restabilească echilibrele economice şi să detensioneze situaţia socială şi politică din Republica Moldova. Cred că ajutorul nostru este important, esenţial, Moldova trebuie să simtă că are în România un partener onest şi statornic şi pledez ca România să facă eforturi consistente şi vizibile concrete, dincolo de declaraţiile politice frumoase care se fac în astfel de ocazii”, a spus Tăriceanu, la Senat, după întâlnirea cu premierul moldovean Pavel Filip.
Preşedintele Senatului a apreciat latura simbolică a vizitei premierului moldovean, prima de la preluarea mandatului de şef al Guvernului de la Chişinău, şi a subliniat sprijinul acordat Republicii Moldova în parcursul său european.
„Apreciez latura simbolică a acestei vizite. Prima deplasare peste hotare a premierului moldovean împreună cu o parte consistentă a Cabinetului său se face în România. Şi pentru noi acest lucru trebuie să capete, dincolo de semnificaţia simbolică, un conţinut mult mai important decât până acum – de responsabilitate. Soluţionarea crizei de la Chişinău s-a făcut fără ajutorul României. Ne bucură soluţionarea crizei, dar nu şi că România a stat destul de retrasă în expectativă. I-am expus, în numele Senatului, dorinţa noastră de a-i sprijini pentru a continua acest parcurs european care presupune reforme, câteodată complicate, dureroase, dar necesare pentru a compatibiliza sistemele politice şi economice dintre Moldova şi Uniunea Europeană. I-am asigurat de sprijinul nostru”, a adăugat Tăriceanu.
Pe 9 noiembrie 2015, preşedintele Klaus Iohannis a transmis spre reexaminare Parlamentului legea privind acordarea asistenţei financiare rambursabile pentru Republica Moldova, considerând că aceasta nu este oportună deoarece la Chişinău nu există certitudinea continuării procesului de reforme şi respectării angajamentelor pentru implementarea Acordului de asociere cu UE.
„Luând în considerare Declaraţia comună privind instituirea unui parteneriat strategic între România şi Republica Moldova pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, semnată la Bucureşti la 27 aprilie 2010, şi având în vedere contextul politic actual din Republica Moldova – survenit ulterior adoptării de către Parlamentul României a legii menţionate -, considerăm că promulgarea Legii pentru ratificarea Acordului privind asistenţa financiară rambursabilă între România şi Republica Moldova, semnat la Chişinău, la 7 octombrie 2015, nu este oportună câtă vreme nu există certitudinea continuării procesului de reforme şi respectării angajamentelor pentru implementarea Acordului de asociere între Uniunea Europeană şi Comunitatea Europeană a Energiei Atomice şi statele membre ale acestora, pe de o parte, şi Republica Moldova, pe de altă parte, semnat la Bruxelles, la 27 iunie 2014”, se precizează în cererea de reexaminare.
UPDATE 13.00: Premierul moldovean, Pavel Filip, a declarat în timpul întrevederii cu preşedintele Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni, că guvernul pe care îl conduce este probabil ultima şansă pentru clasa politică de la Chişinău, informează Mediafax.
„V-am zis şi cu alte ocazii că poate este guvernul ultimei şanse pentru această clasă politică pentru că ea se face vinovată de situaţia în care s-a pomenit Republica Moldova acum. Am vrut să auziţi acest lucru de la mine şi vă mulţumesc încă o dată pentru că aţi acceptat să avem această întâlnire pentru a vă convinge că suntem determinaţi să livrăm rezultate. Nu ne vom axa pe populisme pentru că nu aici sunt rezultatele pe care le aşteaptă cetăţenii. Vom fi axaţi pe acţiuni, aşa cum am spus”, i-a spus Filip lui Iohannis.
Noul premier i-a mulţumit preşedintelui României că l-a primit la Cotroceni la scurt timp de la învestirea în funcţie, lucru care simbilizează relaţiile strânse dintre România şi Republica Moldova.
„Vreau să încep prin a vă mulţumi pentru că aţi acceptat foarte repede să avem această întâlnire, chiar la câteva zile după inaugurarea Guvernului de la Chişinău. Este un semnal că Republica Moldova este alături de România sau mai bine zis România rămâne alături de Republica Moldova”, a spus Filip.
Premierul a mai spus că Republica Moldova se confruntă cu mai multe crize, nu doar cu una fianciară, ci şi socială şi politică şi că are nevoie de stabilizare, iar Cabinetul său este conştient de perioada dificilă în care şi-au asumat actul de guvernare.
„Vedem şi cunoaştem această criză, nu doar financiară, dar şi una socială, economică, dar şi politică. Ştim că Republica Moldova are nevoie de stabilizare astăzi pe toate aceste dimensiuni. Pornind de la acest fapt, suntem determinaţi să muncim zi şi noapte la Guvern pentru a livra rezultate în final”, a spus Filip.
UPDATE 12.10: Noul premier al Republicii Moldova, Pavel Filip participă la discuţii cu preşedintele Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni.
La începutul întrevederii, preşedintele Klaus Iohannis i-a transmis premierului moldovean că România este alături de Republica Moldova şi sprijină parcursul european al acestei ţări, potrivit Agerpres.
„România este clar alături de Republica Moldova. Noi dorim să vă sprijinim în parcursul european şi am convingerea că împreună vom găsi cele mai bune abordări”, a afirmat Klaus Iohannis, la începutul întrevederii cu Pavel Filip, la Palatul Cotroceni.
Şeful statului a arătat că noul Guvern de la Chişinău a preluat un mandat greu, însă a subliniat că acesta poate fi şi frumos.
„Dvs dle prim-ministru şi dvs viceprim-miniştri, miniştri aţi preluat un mandat greu, într-o perioadă dificilă, dar eu cred că acest mandat greu poate să fie şi foarte frumos. Aveţi o mare şansă ca prin reforme ferme şi duse până la capăt să redaţi Republicii Moldova stabilitate politică, economică, financiară şi în definitiv să redaţi cetăţenilor Moldovei sentimentul de siguranţă şi că există un guvern care se ocupă de problemele Moldovei şi ale moldovenilor”, a spus Iohannis.
Preşedintele a indicat că vizita premierului moldovean la Bucureşti, de marţi, reprezintă un semn de continuare a relaţiei de apropiere între Republica Moldova şi România.
„Bine aţi venit! După puţin timp de la învestire v-aţi decis să faceţi o vizită la Bucureşti. Eu mă bucur că vă pot primi la Cotroceni. Este, după părerea mea, un semn că doriţi să continuaţi relaţia de apropiere între Republica Moldova şi România. Acest lucru mă bucură foarte mult”, a afirmat şeful statului.
UPDATE 11.39: Premierul Republicii Moldova, Pavel Filip, a mulţumit României că „a reuşit să întindă o mână” ţării sale, în contextul crizei politice de la Chişinău.
„Sunt de înţeles sentimentele celor care protestează sincer”, a declarat Filip, cu privire la protestele de la Chişinău.
El a mai spus că a considerat protestele „sincere şi utile”, întrucât presiunile sociale „mobilizează Guvernul, încearcă să îl facă să nu fie relaxat”.
Premierul moldovean a mai transmis că doreşte o colaborare cu protestatarii. El a atras atenţia că alegerile anticipate nu ţin de dimensiunea executivă.
„Acest guvern este determinat să demonstreze, prin fapte concrete, că este un guvern proeuropean”, a adăugat premierul Republicii Moldova.
Pavel Filip a mai explicat că îşi doreşte ca cetăţenii să înţeleagă că guvernul lucrează pentru rezolvarea situaţiei din Republică Moldova.
„Acum am înţeles semnificaţia expresiei „Prietenul bun la nevoie se cunoaşte” „, a declarat Filip, vorbind despre suportul oferit de România ţării vecine.
UPDATE 11.33: Cei doi premieri susţin, marţi, o conferinţă de presă comună, la Palatul Victoria.
Astfel, Dacian Cioloş a precizat că l-a încurajat pe Pavel Filip să ţină legătura cu societatea civilă din Republica Moldova, care susţin o direcţie pro-european.
„Guvernul României este gata să sprijine R.Moldova pe parcursul european”, a mai spus premierul Dacian Cioloş.
Totodată, el a declarat că „un guvern angajat la reforme” va duce la o stabilitate regională.
În ceea ce priveşte împrumutul României către Republica Moldova, Dacian Cioloş a precizat că doreşte ca Guvernul Filip să vină cu o serie de măsuri.
„În măsura în care guvernul va demonstra că se angajează la reforme structurale, am putea veni şi cu alte măsuri care să sprijine această direcţie”, a mai adăugat Dacian Cioloş.
El a mai spus că măsurile Guvernului vor fi cele care determină nivelul de credibilitate.
UPDATE marţi, 10.15: Premierul Republicii Moldova, Pavel Filip, şi premierul Dacian Cioloş au, marţi dimineaţa, o întrevedere, la Palatul Victoria.
–-
Preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Dacian Cioloş vor avea, marţi, întrevederi cu noul premier al Republicii Moldova, Pavel Filip, în cadrul vizitei pe care acesta o efectuează la Bucureşti.
Astfel, marţi dimineaţa, începând cu ora 10.00, premierul Dacian Cioloş şi omologul său Pavel Filip vor discuta agenda relaţiilor bilaterale, cât şi reformele stabilite în cadrul Acordul de Asociere Republica Moldova – UE, potrivit Mediafax.
„Prim-ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip, şi omologul său român, Dacian Cioloş, au convenit în cadrul unei convorbiri telefonice să se întâlnească marţi, 26 ianuarie, la Bucureşti, pentru a discuta pe marginea chestiunilor actuale de pe agenda relaţiilor bilaterale moldo-române, precum şi a acţiunilor ce urmează a fi întreprinse de către cele două guverne în vederea impulsionării procesului de implementare a iniţiativelor şi proiectelor convenite între Chişinău şi Bucureşti. Cei doi premieri vor discuta, de asemenea, despre agenda de reforme stabilită în Acordul de Asociere Republica Moldova-Uniunea Europeană”, a anunțat, sâmbătă seara, Biroul de presă al Guvernului Republicii Moldova.
Citeşte şi: Premierul desemnat al Republicii Moldova, despre relaţiile cu România
Totodată, începând cu ora 12.00, preşedintele Klaus Iohannis îl va primi, la Palatul Cotroceni, pe noul premier din Republica Moldova, se transmite într-un anunţ al Administraţiei Prezidenţiale.
Aceasta este prima vizită oficială a premierului Pavel Filip după învestirea sa în funcţie şi ea survine în contextul continuării protestelor împotriva noului executiv de la Chişinău.
Parlamentul moldovean a aprobat miercuri Guvernul condus de Pavel Filip, un vicepreşedinte al Partidului Democrat, aflat la putere, însă votul a fost urmat de proteste violente la sediul Legislativului. Membrii noului Guvern au depus jurământul, în cursul nopţii de miercuri spre joi, la sediul Preşedinţiei. Zeci de mii de oameni au participat, duminică, la manifestaţii în centrul Chişinăului, contestând Guvernul Pavel Filip, alcătuit de Partidul Democrat, şi cerând organizarea de alegeri parlamentare anticipate.
Citeşte şi: Reacţiile politicienilor români cu privire la desemnarea lui Pavel Filip la funcţia de premier