22.1 C
București
duminică, 2 iunie 2024
AcasăSportMoțiunea PNL împotriva Rovanei Plumb, dezbătută, miercuri, de deputați

Moțiunea PNL împotriva Rovanei Plumb, dezbătută, miercuri, de deputați

Moțiunea simplă împotriva ministrului Muncii, Rovana Plumb, pentru pentru inițiativa de comasare a Inspecției Muncii cu Agenția pentru Plăți și Inspecție Socială, depusă săptămâna trecută de liberali, va fi dezbătută și votată, miercuri de către deputați, informează Hotnews.

Citește și: Prima moțiune a PNL din sesiune, împotriva Rovanei Plumb

"Doamnă ministru, aceste instituții trebuie întărite, nu desființate prin diluare și politizare! De aceea, va solicităm abrogarea în regim de urgență a art. 5 al OUG 86/2014, considerând că această prevedere încurajează fraudă fiscală pe piață muncii și corupția în sistemul de asistentă socială și transformă Inspecția Muncii și Agenția de Plăți și Inspecție Socială în anexe ale PSD, cu caracter de ajutor social pentru șomerii de partid", se precizează în moțiunea semnată de către deputații PNL.  
  
 Semnatarii moțiunii îi cer ministrului Muncii abrogarea acelui articol din ordonanța, solicitându-i să nu promoveze hotărârea de Guvern de formare a Agenției.  
  
 "Să nu uităm că Inspecția Muncii are un rol decisiv în combaterea muncii la negru prin controlul tuturor categoriilor de angajatori, în legătură cu acordarea drepturilor și îndeplinirea obligațiilor față de salariații care desfășoară activitate în bază unui contract individual de muncă. (…) În contextul în care, potrivit ultimei raportări a Ministerului Finanțelor Publice, fraudă fiscală pe piață muncii se ridica la 14,6% din PIB, adică aproape jumătate din încasările totale la bugetul național, acțiunea Guvernului de anihilare a Inspecției Muncii, una dintre instituțiile esențiale în combaterea fenomenului, este un act iresponsabil. În condițiile în care Inspecția Muncii a rămas ultima redută în verificarea și aplicarea drepturilor lucrătorilor, desființarea acesteia nu va face pe viitor decât să încurajeze muncă la negru", se mai arată în moțiune.  
  
 Amintind că la art. 239 din Codul muncii se prevede că "înființarea și organizarea Inspecției Muncii sunt reglementate prin lege specială", deputații PNL susțin că "organizarea și funcționarea Agenției nou create, fiind reglementată la nivel de hotărâre a Guvernului, vor putea fi modificate ori de câte ori se va schimbă structură Executivului, fără să se mai asigure nici stabilitatea în funcție a inspectorilor de muncă, nici independența față de orice schimbare guvernamentală".  
  
 Semnatarii moțiunii mai spun că scopul OUG nr. 86/2014 este acela de a înlătura funcționării publici, care ocupau în mod legitim funcții de conducere în aceste structuri, pentru că, sub aparentă înființării unor 'funcții noi' și cu păstrarea atribuțiilor și responsabilităților ce reveneau funcțiilor desființate, să poată fi creat cadrul simulat al angajării pe aceste noi funcții a altor persoane, alese pe criteriul strict al apartenenței politice.  
  
 "Ordonanța adoptată pe modelul brevetat de Guvernul Ponta, pe repede-nainte fără consultări publice, creează de asemenea un vid legislativ în domeniul inspecției muncii și al prestațiilor sociale", se mai precizează în moțiunea inițiată de PNL. 

Cele mai citite

Israelienii îi cer lui Netanyahu să încheie un acord pentru eliberarea ostaticilor

Mii de israelieni au demonstrat sâmbătă la Tel Aviv pentru a cere guvernului condus de Benjamin Netanyahu să ajungă la un acord privind eliberarea...

Israelienii îi cer lui Netanyahu să încheie un acord pentru eliberarea ostaticilor

Mii de israelieni au demonstrat sâmbătă la Tel Aviv pentru a cere guvernului condus de Benjamin Netanyahu să ajungă la un acord privind eliberarea...

Ce fac politicienii dați în mintea copiilor, de 1 Iunie

Ilustrație: Marian Avramescu Ziua Internațională a Copilului, 1 Iunie, se încadrează, anul acesta, în perioada campaniilor electorale din România pentru alegerile locale și pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă