19.1 C
București
miercuri, 22 mai 2024
AcasăSportMonica Macovei îl reclamă la CEDO pe Dan Şova

Monica Macovei îl reclamă la CEDO pe Dan Şova

Monica Macovei duce la CEDO procesul pe care Dan Şova i l-a intentat pentru calomnie şi pe care europarlamentarul l-a pierdut definitiv luna trecută. Actualul ministru al Marilor Proiecte a dat-o în judecată pe Monica Macovei după ce aceasta a declarat, în septembrie 2009, că valoarea contractelor pe care casa de avocatură a lui Dan Şova le avea cu statul a crescut după ce în parteneriat a intrat şi Victor Ponta.

“Este vorba mai exact de contracte pe care casa de avocatură a lui Şova le-a avut cu complexurile energetice Turceni şi Rovinari, în timpul mandatului de parlamentar de Gorj al lui Victor Ponta”, arată Monica Macovei într-un comunicat remis duminică.

Citeşte şi: Monica Macovei explică de ce nu a invocat imunitatea în procesul cu Şova

Europarlamentarul a câştigat într-o primă fază procesul de calomnie, dar în 2011 Curtea de Apel Bucureşti a schimbat hotărârea şi i-a dat câştig de cauză lui Dan Şova. Acesta ar fi urmată să primească de la Monica Macovei despăgubiri de 10.000 de lei. Ambele părţi au făcut recurs, ministrul Marilor Proiecte fiind nemulţumit pentru că vroia mai mulţi bani.

În cele din urmă, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins acţiunile celor doi, prin urmare sentinţa dată de Curtea de Apel rămâne definitivă. “Nici pentru mine, nici pentru Şova, procesul nu se încheie aici: voi depune plângere la CEDO, a cărei jurisprudenţă o cunosc foarte bine, dovadă fiind cele 20 de procese pe care le-am câştigat ca avocat al drepturilor omului”, a anunţat public Monica Macovei.

Citeşte şi: Macovei: Cea mai bună garanţie pentru statul de drept şi independenţa Justiţiei este plecarea lui Ponta

Europarlamentarul a menţionat că s-a bazat, atunci când a formulat acuzaţiile la adresa lui Dan Şova, pe articole publicate în presă.

De altfel, inclusiv România liberă a publicat în martie 2009 articolul “Avocaţii deştepţi ai energiei”, în care arătam cum “firma de avocatură a senatorului PSD Dan Şova a încheiat un contract de asistenţă juridică în 2007, valabil până la sfârşitul acestui an, cu complexul Rovinari, în urma căruia a câştigat peste 500.000 de euro”. Mai mult, “complexul energetic majorează valoarea contractului şi schimbă termenii înţelegerii prin încheierea a trei acte adiţionale la contract. Pierde banul public, câştiga firma privată”. “Consilierul juridic al societăţii recunoaşte că valoarea contractului este foarte mare şi că firma Şova a încercat să deconteze abuziv peste un miliard de lei vechi, reprezentând încărcarea cu ore de studiu la bibliotecă şi a Codului Penal”.

Citeşte şi: Dan Şova: I-am răspuns la scrisoare doamnei Macovei şi i-am dat şi materialele de presă

“Mă voi adresa Curţii Europene a Drepturilor Omului, pentru că jurisprudenţa CEDO acordă o importanţă deosebită libertăţii de exprimare, atunci când declaraţiile sunt făcute cu bună credinţă. (…) Reamintesc că declaraţiile sunt făcute în contextul în care susţineam necesitatea introducerii imcompatibilităţii între calitatea de avocat şi cea de parlamentar”, explică Monica Macovei de ce a luat această decizie.

Cele mai citite

Turbulențe puternice pe un zbor Singapore Airlines. Un pasager a murit

Un pasager a murit și 30 de persoane au fost rănite după ce un pe zbor al Singapore Airlines au fost turbulențe puternice, aruncând...

Premierul Ciolacu este primit în Turcia de președintele Erdoğan, unul dintre cei mai influenți lideri din Europa

Premierul României, Marcel Ciolacu, se întâlnește, în Turcia, cu președintele Recep Tayyip Erdoğan, unul dintre cei mai influenți lideri politici din Europa. Premierul Ciolacu și...

Descoperă aromele delicioase ale bucătăriei: Rețete senzaționale cu Pui și Creveți pentru când ai nevoie de ceva ușor

Bucătăria este un loc magic în care se întâlnesc aromele, texturile și gusturile pentru a crea experiențe culinare de neuitat. Două ingrediente versatile și...
Ultima oră
Pe aceeași temă