21.3 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăSportMinisterul Justiției a organizat un simulacru de consultări cu Becali și foștii...

Ministerul Justiției a organizat un simulacru de consultări cu Becali și foștii săi colegi. Grațierea, dezbătută cu foști pușcăriași din „societatea civilă”

Dezbaterea publică privind ordonanțele pentru grațiere și modificare a Codului Penal a fost dominată de persoane care susțineau măsurile Guvernului. Florin Iordache a ascultat, dar a refuzat dialogul. 

Ministrul Justiției, Florin Iordache, și-a luat măsuri de protecție înainte de discuția cu societatea civilă: în holul ministerului se aflau doi jandarmi înarmați până-n dinți, în afară de paza obișnuită, care-i legitima pe cei care intrau în clădire. Concomitent, pe străzile din apropierea instituției se aflau mai multe dube ale Jandarmeriei.

Fundația lui Voiculescu a colectat ploșnițe

Măsurile s-au dovedit a fi inutile: discuțiile, chiar dacă tensionate, nu au degenerat. Câțiva participanți i-au cerut lui Iordache să demisioneze, dar majoritatea l-a susținut. Cei mai vocali sprijinitori ai grațierii au fost foști deținuți care acum conduc ONG-uri cu nume spectaculoase, precum „Asociația victimelor abuzurilor statului de drept”.

Ministerul nu a explicat cum i-a selectat pe participanții la consultarea publică. În fruntea grupului de condamnați care au participat la eveniment s-a aflat însuși Gigi Becali, venit la dezbatere în calitate de vicepreședinte al unei asociații obscure și primit în minister pe ușa din față, nu prin spate, ca restul participanților. „Eu am fost acolo (în penitenciar – n.r.) şi ştiu. (…) Ăla care a furat un cârnat e la puşcărie, ăla care a furat 200 de milioane este graţiat. Directorii de penitenciare sunt stăpâni de sclavi”, a susținut Gigi Becali, care a cerut să fie scoși din închisoare 6.000-7.000 de oameni, nu doar 1.000. Pe de altă parte, latifundiarul din Pipera a acuzat Guvernul că a scos pe piață un proiect „șmecheresc”. „Este un proiect şmecher. Vişinescu ar fi, în trei ani, acasă. Graţiază doar abuzul în serviciu, nu evaziunea. Trebuie să ţii cont de 50.000 de oameni care au stat în frig, dar proiectul trebuie dat”, a precizat acesta.

Gigi Becali a făcut mai mulți ani de închisoare, fiind condamnat în trei dosare penale. Acesta a intrat în penitenciar în 2013 și a fost eliberat condiționat în 2015.

După ce și-a recitat piesa, acesta s-a ridicat și a plecat, cerând presei să-l urmeze, dar jurnaliștii l-au ignorat. În urma sa au vorbit alți condamnați, care păreau că se știu cu Becali din pușcărie, precum și reprezentanta organizației FACIAS, o organizație neguvernamentală controlată de Dan Voiculescu. Aceasta a spus că organizaţia propune extinderea prevederilor din ordonanţele de urgenţă privind graţierea şi modificarea codurilor penale şi “redozarea pedepselor mai mari de cinci ani”. Mai mult, a prezentat în timpul intervenţiei şi un plic pe care l-a primit la sediul fundaţiei, în care se află „exemplare vii de ploşniţe şi gândaci, culese de pe saltele din penitenciare”.

Cei anti-ordonanțe, în minoritate

Cei care au spus că aceste măsuri trebuie abandonate au fost în minoritate. Mihai Poliţeanu, de la platforma “Iniţiativa România”, i-a explicat ministrului Justiţiei că scopul celor două OUG este să fie scăpaţi de executarea pedepselor “zeci de prieteni politici”, a cerut retragerea imediată a acestora şi i-a solicitat demisia. Gelu Trandafir, de la Freedom House, a arătat că organizaţia susţine retragerea celor două OUG şi discutarea în Parlament a proiectelor privind graţierea şi modificarea codurilor penale după ce vor fi făcute studii de impact. “Când ai 100.0000 de oameni în stradă, clar că nu ai pace socială”, i-a arătat Gelu Trandafir ministrului Justiţiei.

Discuția a durat circa 160 de minute și, în momentul în care participanții așteptau reacția ministrului Justiției, acesta s-a ridicat și a plecat fără să spună nimic. Ulterior, a făcut o declarație pentru presă.

“Când ai 100.0000 de oameni în stradă, clar că nu ai pace socială.”Gelu Trandafir,  Freedom House


Iohannis cere Executivului să renunțe

"Vom veni în faţa Guvernului cu nişte acte coerente care să răspundă consultării publice", a precizat Florin Iordache, după dezbaterea publică de ieri pe tema ordonanțelor privind grațierea și modificarea Codului Penal, ca răspuns la întrebarea despre solicitarea adresată Guvernului de către preşedintele Iohannis de a abandona demersurile privind graţierea şi modificarea codurilor penale. 

Ministrul Justiției a refuzat să ofere alte detalii. „Nu vreau să vă spun ce vom elimina sau dacă vom elimina şi cum vor arăta. Repet, în urma consultărilor, am nişte observaţii care vreau să fie cuprinse în textul celor două acte normative", a afirmat demnitarul.

"Guvernul nu poate să treacă peste voinţa cetăţenilor, care este suverană. Vocea oamenilor nu mai poate fi ignorată! O democraţie solidă este una în care majorităţile nu abuzează de drepturile lor doar pentru că deţin, vremelnic, puterea. Solicit Guvernului să abandoneze demersurile privind graţierea şi modificarea codurilor penale. România are doar de pierdut din prelungirea acestei situaţii care a scos zeci de mii de români în stradă", se arată într-un mesaj al preşedintelui Klaus Iohannis, postat pe Facebook.


Fals – Grindeanu invocă programul de guvernare

Premierul Sorin Grindeanu a susținut duminică, la Antena 3, că măsura grațierii figurează în programul de guvernare. „Există la noi, în programul de guvernare, următorul lucru legat de justiţie…”, a spus prim-ministrul. Înainte de a termina, realizatorul Antenei 3 l-a completat: „Respectul faţă de cetăţean şi aplicarea legii, revenirea la normalitate…”. Premierul a confirmat această informație.

Iată însă ce scrie în programul de guvernare, termenul de „grațiere” nefiind pomenit: „Se va realiza o analiză riguroasă la nivelul penitenciarelor care va viza elaborarea unui program de măsuri imediate de natură legislativă și administrativă. Scopul este crearea de condiții care să respecte statutul și demnitatea umană și să evite sancționarea României de către organismele internaționale”.

Cele mai citite

Deputatul conservator Dan Poulter a trecut în barca Partidului Laburist

Deputatul conservator Dan Poulter, fost ministru al sănătăţii, a declarat sâmbătă presei că se alătură Partidului Laburist, ceea ce reprezintă un motiv de îngrijorare...

Sondaj. Imediat după ce și-a relansat candidatura, Gabriela Firea a trecut înaintea lui Piedone, însă după Nicușor Dan

Gabriela Firea ar fi pe locul al doilea în preferințele de vot pentru Primăria Capitalei, după Nicușor Dan, indică un sondaj realizat de grupul...

Ciolacu și ceilalți lideri PSD au lansat-o pe Firea spre Primăria Capitalei. Administrația nu trebuie să aibă culoare politică, susține premierul Ciolacu

Senatoarea Gabriela Firea, șefa filialei PSD București, s-a înscris oficial în cursa pentru funcția de primar general al Capitalei, avându-i alături la acest eveniment...
Ultima oră
Pe aceeași temă