20.6 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSportMărirea taxelor, pasată între ministere şi partide

Mărirea taxelor, pasată între ministere şi partide

Primele delimitări au apărut într-un comunicat al Ministerului Finanţelor, condus de liberalul Daniel Chiţoiu. Potrivit comunicatului “scopul încheierii unui nou acord nu este legat de introducerea unor noi taxe şi impozite”.  Conţinutul noii scrisori de intenţie cu FMI prevede “o întreagă serie de măsuri necesare realizării reformelor din domenii precum sănătatea, transporturile, sectorul energetic, absorbţia fondurilor UE, continuarea restructurării companiilor de stat”.

Potrivit surse citate, impozitele despre care presa a vorbit fie erau convenite anterior, fie sunt în stadiu de pregătire.

Astfel, reprezentanţii ministerului susţin că ideea impozitării diferenţiate a terenurilor în funcţie de utilizarea acestora a fost convenită anterior venirii la putere a USL. “Menţionăm că această prevedere nu este o noutate introdusă în actuala scrisoare, ci reprezintă o măsură asumată prin scrisorile precedente şi care a fost menţinută în noua scrisoare.”, se afirmă în comunicat. “Măsura a fost introdusă la cererea mediului de afaceri care a semnalat existenţa unor practici ce generau concurenta neloială în piaţă.”, mai transmite Ministerul Finanţelor.

Ministerul Finanţelor a precizat că introducerea contribuţiei de asigurări sociale de sănătate pentru veniturile obţinute din chirii de către persoanele fizice, prevăzută în noua scrisoare cu FMI, reprezintă doar “un prim pas” pentru ca aceste contribuţii să fie plătite de persoanele care obţin venituri din altă sursă decât salariul.

 

Sănătatea dă vina pe Finanţe

Ulterior, Ministerul Sănătăţii, condus de liberalul Eugen Nicolăescu, a ţinut să precizeze că Ministerul Finanţelor este responsabil pentru noua taxă din sănătate.

“Politica fiscală care include stabilirea impozitelor şi taxelor este responsabilitatea Ministerului de Finanţe, şi nu intră în atribuţia Ministerului Sănătaţii. De asemenea, Ministerul Sănătaţii nu a avansat nicio propunere pentru introducerea vreunei taxe suplimentare în sănatate. Ministerul Sanatatii este solidar cu intregul Guvern în politica pe care acesta o stabileşte,” se afirmă în comunicat.

 

PNL se mai gândeşte o lună

La rândul său, prim-vicepreşedintele PNL, Klaus Iohannis, a declarat, ieri, că partidul va prezenta, probabil la sfârşitul lunii august, un punct de vedere oficial privind majorarea impozitului pe chirii. Deşi PNL face parte din Guvern, Iohannis a comentat că “în general, nu este momentul” pentru o astfel de măsură, însă “în particular” se va vedea.

Întrebat care este opinia sa personală în legătură cu această chestiune, Iohannis a repetat: “Dar nu am văzut nicio intenţie concretă. Nu pot să discut o chestiune care nu este concretizată în niciun fel”.

Când i s-a atras atenţia că această majorare este prevăzută în noul acord cu FMI, Iohannis a răspuns: “Multe lucruri se prevăd în aceste acorduri. Ele sunt intenţii. Unele se pun în practică, altele nu se pun în practică”.

Autorităţile române au convenit la finele lunii iulie cu FMI şi Comisia Europeană (CE) un acord preventiv pe doi ani care va totaliza 4 miliarde euro, sumă împărţită egal de cele două instituţii financiare internaţionale, acordul stand-by urmând să fie discutat de boardul FMI în toamnă.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Gabriela Firea promite aeroportul București Sud

Gabriela Firea, candidatul PSD la funcția de primar general al Capitalei, promite că va construi aeroportul București Sud, în cazul în care va fi...

Gabriela Firea promite aeroportul București Sud

Gabriela Firea, candidatul PSD la funcția de primar general al Capitalei, promite că va construi aeroportul București Sud, în cazul în care va fi...

Clotilde Armand și-a lansat o carte în care descrie lupta “nevăzută” din Primăria Sectorului 1

Clotilde Armand, primarul Sectorului 1 și candidată la cel de-al doilea mandat, și-a lansat o carte pe care a intitulat-o "Din primărie. Partea nevăzută". O...
Ultima oră
Pe aceeași temă