28.1 C
București
marți, 16 iulie 2024
AcasăSportLIVE TEXT. Ponta: Am pus capăt CIRCULUI. Guvernul a luat act de...

LIVE TEXT. Ponta: Am pus capăt CIRCULUI. Guvernul a luat act de ANULAREA licitaţiei pentru Oltchim şi de EŞECUL privatizării

Premierul Victor Ponta şi ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, au susţinut, luni, declaraţii de presă, la Palatul Victoria, cu privire la privatizarea Oltchim.

 România Liberă vă prezintă principalele declaraţii.

– „Privatizarea a eşuat”, a precizat Victor Ponta în cadrul conferinţei.

– „Circul declanşat în urmă cu mai mult de zece zile trebuie să înceteze”, a afirmat premierul

– „S-a ajuns în acest moment la o situaţie gravă, extreme de gravă, în urma unor ani de gestiune frauduloasă”, iar principalii vinovaţi în opinia lui Victor Ponta sunt oamenii de bază ai PSD, Adriean Videanu şi fostul director al Oltchim, Constantin Roibu.

– Victor Ponta a făcut referire la două documente care evidenţiază modul în care s-a ajuns la întârzierea privatizării Oltchim: „Memorandumul semnat la data de 8 martie 2012 de către preşedinte României, de primul ministru (din acea perioadă, n.red.) Mihai Răzvan Ungureanu si membrii guvernului, privind aprobarea discuţiilor avute cu Fondul Monetar Internaţional, Banca Centrală Europeană şi Banca Mondială are scris la pagina 15: primul grup de companii care vor fi oferite la finele lunii aprilie 2012 cuprinde Oltchim, Transelectrica, Transgaz (…). Din asumarea de către autorităţile române la cel mai înalt grad a reieşit această obligaţie (de a privatiza Oltchim, n. red.), obligaţie care nu a fost îndeplinită de Mihai Răzvan Ungureanu, deşi consultantul fost ales de la sfârşitul lui 2011”.

– „pratic guvernul care din mai 2009 până la 6 martie 2012 nu a făcut nimc pentru salvare Oltchim, pentru restructurarea sa, şi-a retras notificarea şi a anunţat Uniunea Europeană că nu va face acest lucru (privatizarea Oltchim, n.red.)”, a precizat Ponta.

– În ceea ce priveşte negocierile cu Dan Diaconescu, câştigătorul licitaţiei Oltchim, prim-ministrul a declarat că „circul declanşat în urmă cu mai mult de zece zile trebuie să înceteze”, adăugând că preşedintele PP-DD va fi sancţionat.

– „Ministrul Economiei va solicita consiliului director de la Oltchim numirea unei noi echipe manageriale care să nu fie sub conducerea domnului Roibu”.

– „Am încerat să înţelegem şi să să aflăm ce se află în spatele întregii acţiuni, vreau sa vă confirm că (…)în Olanda firma (Gliding Ltd, n.red.) nu există, există o firmă în Marea Birtanie cu acelaşi nume care se ocupă cu afaceri imobiliare”, a explicat Ponta.

– Despre şeful Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie, Remus Vulpescu, premierul a afirmat că: „nu vrem să se mai ocupe de privatizarea Oltchim”.

– „Joi vom prezenta planul de relansare al Oltchim, un nou plan de management pentru perioada de timp la care se reia activitatea, pentru plata salariilor restante şi actuale şi pentru pregătirea unei noi privatizări care ca avea loc cel mai probabil în 2013”, a încheiat Victor Ponta.

Ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, a declarat înaintea conferinţei de presă, că „nu s-a încheiat nicun contract de vânzare-cumpărare, nici pentru creanţa AVAS, nici pentru creanţa Electrica” şi a adăugat că negocierile cu Dan Diaconescu nu aveau niciun rost să continue în în condiţiile în care „adjudecatarul licitaţiei nu a prezentat niciun document princare să dovedească că are disponibilităţile băneşti” pentru a prelua combinatul.


<!–
www_server_root = 'http://worker.contentchannel.ro/player';
if(typeof flowplayer == 'undefined') {
document.write('’);
document.write(”);
}
var domain = document.domain;
var domain_split = domain.split(‘.’);
var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + „.” + domain_split[domain_split.length-1];
document.write(unescape(„%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayer_max/205f95a1d30d08c79c6138f1b7fb660c/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”));
// –>
&amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;lt;a href=”http://www.contentchannel.ro” mce_href=”http://www.contentchannel.ro” target=”_blank”&amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;gt; &amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;lt;img border=”0″ alt=”content channel” title=”content channel” src=”http://worker.contentchannel.ro/img/logo-mic.png” mce_src=”http://worker.contentchannel.ro/img/logo-mic.png” /&amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;gt; &amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;lt;/a&amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;gt;

Citeşte şi:

Chiţoiu: Vulpescu TREBUIE schimbat de la conducerea OPSPI

Ponta spune că FMI va accepta o nouă privatizare la Oltchim dacă strategia Guvernului este viabilă

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă