20.6 C
București
duminică, 2 iunie 2024
AcasăSportHotararea Parlamentului privind votul uninominal, neadoptata

Hotararea Parlamentului privind votul uninominal, neadoptata

Hotararea Parlamentului privind referendumul pentru votul uninominal se considera neadoptata, nu respinsa, au explicat, dupa sedinta de astazi a Camerelor, mai multi parlamentari juristi, precizand ca aceasta nu va fi trimisa lui Basescu, urmand a fi initiata o alta hotarare.

Parlamentul a dezbatut solicitarea presedintelui Traian Basescu pentru organizarea unui referendum pentru introducerea votului uninominal la alegerea Camerei Deputatilor si a Senatului incepand cu urmatoarele alegeri. Propunerea de hotarare care aviza favorabil solicitarea presedintelui a intrunit doar 233 de voturi "pentru", ea fiind considerata neadoptata, dar nu respinsa, intrucat nici numarul voturilor negative nu a fost majoritar, adica 235.

Mai multi parlamentari au precizat, dupa vot, ca pentru adoptarea hotararii privind avizul favorabil asupra solicitarii de referendum, erau necesare majoritatea voturilor parlamentarilor, potrivit Legii referendumului, desi Constitutia spune ca aceasta hotarare se putea adopta cu majoritatea deputatilor si senatorilor prezenti la sedinta comuna. In aceste conditii, propunerea de aviz consultativ nefiind nici adoptata, nici respinsa, aceasta nu poate fi trimisa presedintelui Traian Basescu.

Presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, a anuntat ca Birourile permanente urmeaza sa vina cu o noua propunere de hotarare,  care sa fie supusa plenului Parlamentului.

Art. 90 din Constitutie prevede ca presedintele Romaniei, dupa consultarea Parlamentului, poate cere poporului sa isi exprime, prin referendum, vointa cu privire la probleme de interes national.
Conform Legii referendumului, presedintele, dupa consultarea Parlamentului, poate cere poporului sa isi exprime vointa prin referendum cu privire la probleme de interes national. Problemele care se supun referendumului si data desfasurarii acestuia se stabilesc de seful statului, prin decret.

 

Punctul de vedere al Parlamentului – pur consultativ – asupra referendumului initiat de presedinte urmeaza sa fie exprimat printr-o hotarare adoptata in sedinta comuna a celor doua Camere, cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor, prevede Legea referendumului.

Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandihttp://cristina-darmina-iamandi
Cristina Darmina Iamandi, redactor Rl online
Cele mai citite

Israelienii îi cer lui Netanyahu să încheie un acord pentru eliberarea ostaticilor

Mii de israelieni au demonstrat sâmbătă la Tel Aviv pentru a cere guvernului condus de Benjamin Netanyahu să ajungă la un acord privind eliberarea...

Israelienii îi cer lui Netanyahu să încheie un acord pentru eliberarea ostaticilor

Mii de israelieni au demonstrat sâmbătă la Tel Aviv pentru a cere guvernului condus de Benjamin Netanyahu să ajungă la un acord privind eliberarea...

Real Madrid este „Regina Europei” pentru a 15-a oară. Fanii echipei madrilene au declanșat „fiesta” la Casa de Espana din București

Real Madrid a cucerit pentru a 15-a oară trofeul Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins-o pe Borussia Dortmund cu scorul de 2-0...
Ultima oră
Pe aceeași temă