19.5 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSportGuvern: Logica înfiinţării noului minister are un precedent, Cabinetul Tăriceanu

Guvern: Logica înfiinţării noului minister are un precedent, Cabinetul Tăriceanu

Logica constituţională a Guvernului în ceea ce priveşte înfiinţarea Ministerului Afacerilor Europene este aceeaşi pe care fostul premier Călin Popescu Tăriceanu şi-a restructurat a doua echipă guvernamentală, la începutul anului 2007, după ce PD a fost eliminat de la guvernare, transmite Executivul.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean, a declarat, că, deşi în 2007 au fost înfiinţate noi ministere prin comasarea sau divizarea fostelor ministere conduse de reprezentanţi ai PD, premierul în funcţie, Călin Popescu Tăriceanu, s-a prezentat în faţa Parlamentului şi a solicitat aprobarea noii structuri invocând aceleaşi argumente juridice ca şi actualul premier, şi anume articolul 85 alineatele 2 şi 3 din Constituţie, scrie Mediafax.

Executivul precizează totodată că în hotărârea Parlamentului prin care era agreată echipa guvernamentală din 2007, se arată, la articolul 2, că “nu fac obiectul modificării structurii componenţei Guvernului celelalte ministere şi ceilalţi membri ai Guvernului prevăzuţi în hotărârea Parlamentului nr 24 din 2004 pentru acordarea încrederii Guvernului, cu modificările ulterioare”.

“Suntem perfect de acord. Au fost înfiinţate, în 2007, nouă ministere prin reorganizare şi a fost desfiinţat Ministerul Integrării Europene, precum şi alte posturi de ministru de stat şi ministru delegat. Parlamentul a acceptat schimbările, întemeiate pe articolul 85, alineatele 2 şi 3, adică a considerat că toate aceste mişcări de trupe reprezintă o remaniere guvernamentală. Asta pentru că remanierea guvernamentală şi investirea Guvernului sunt două instituţii constituţionale distincte, ca obiect, procedură şi efecte”, arată Ioana Muntean.

Oficialul guvernamental susţine astfel că şi acum, la fel ca şi atunci, este vorba de o completare a structurii Guvernului, care nu poate aduce în discuţie o nouă listă a miniştrilor şi nici un nou program de guvernare, care să necesite un nou vot de învestitură pentru Cabinet.

“Deducem, astfel, că o aprobare de către Parlament a propunerii de înfiinţare a Ministerului Afacerilor Europene condus de Leonard Orban, fost comisar european, om cu conexiuni puternice la Bruxelles, nu echivalează cu un vot de învestitură, întrucât, aşa cum am arătat, nu este nevoie de acest lucru. Avem nevoie însă de acest minister, asta e clar, pentru a continua şi a accelera eforturile de până acum în atragerea banilor europeni”, mai susţine reprezentantul Guvernului.

Premierul Emil Boc a transmis, miercuri, celor două Camere ale Parlamentului propunerile de completare a structurii Guvernului, prin înfiinţarea Ministerului pentru Afaceri Europene şi numirea lui Leonard Orban la conducerea noului minister.

În scrisoarea transmisă Parlamentului, şeful Guvernului invocă alineatele 2 şi 3 din articolul 85 al Constituţiei pentru completarea structurii Executivului, care se referă la remaniere cu efectele sale, ceea ce înseamnă că Executivul solicită acordul Legislativului doar pentru completarea structurii cu acest minister şi nu un nou vot de învestitură.

Alineatele respective stabilesc că, în caz de remaniere guvernamentală sau de vacanţă a postului, preşedintele revocă şi numeşte, la propunerea primului-ministru, pe unii membri ai Guvernului şi că, dacă prin propunerea de remaniere se schimbă structura sau compoziţia politică a Guvernului, preşedintele României va putea exercita atribuţia prevazută anterior numai pe baza aprobarii Parlamentului, acordată la propunerea primului-ministru.

Deputatul PDL Sulfina Barbu a declarat, sâmbătă, la Suceava, că modificarea structurii Guvernului prin înfiinţarea unui nou minister nu presupune ca toţi miniştrii să fie reaudiaţi în comisii, ci doar candidatul pentru noul minister, iar noul Cabinet trebuie să obţină 235 de voturi în Parlament.

Vicepreşedintele PNL Mihai Voicu a declarat, marţi, după şedinţa BPC, că înfiinţarea noului minister care să gestioneze fondurile europene echivalează cu o restructurare guvernamentală, el opinând că este necesară aprobarea Parlamentului pentru întregul Guvern.

Voicu a precizat că PNL nu a exprimat o poziţie publică privind acest nou minister, menţionând că va exista mai întâi o discuţie în cadrul USL.

La rândul său, preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, marţi, după şedinţa BPN al partidului, că parlamentarii opoziţiei vor vota împotriva numirii lui Leonard Orban la conducerea Ministerul Fondurilor Europene ce urmează a fi creat.

Cele mai citite

Un român în vârstă de 28 de ani a fost găsit mor într-o piață publică din Genova

O descoperire tragică a avut loc vineri, în jurul orei 16:30, în Piazza Monte Santodin din cartierul Sestri Ponente din Genova, Italia. Cadavrul unui...

O mașină a luat foc pe A1 București-Pitești

Un autoturism a luat foc sâmbătă la km 34 al A1 Bucureşti-Piteşti, pe sensul de mers spre capitală, informează ISU Giurgiu, potrivit agerpres.ro. "Conducătorul auto...

Doi urși au ajuns în câteva localități din Harghita

Doi urși au fost văzuți în ultimele 24 de ore în localități din județul Harghita. Autoritățile au informat populația. Echipe mixte au fost trimise...
Ultima oră
Pe aceeași temă