11.5 C
București
joi, 16 mai 2024
AcasăSportGlonţul pentru Geoană ricoşează în Iliescu

Glonţul pentru Geoană ricoşează în Iliescu

Cu doar câteva zile până la Comitetul Executiv al PSD în care i se va pecetlui soarta, Mircea Geoană încearcă să-şi mobilizeze susţinătorii. El s-a deplasat pentru a vorbi cu primarii din Dolj. La rândul său, Victor Ponta lansează noi săgeţi spre Ion Iliescu.

 

Declaraţiile referitoare la preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, au fost făcute în contextul în care Victor Ponta a încercat să acrediteze ideea că Mircea Geoană a minţit când a spus că i s-a dat de înţeles că va fi lăsat să candideze din nou la preşedinţia României, în detrimentul lui Crin Antonescu. „Îmi imaginez că sunt momente în care domnul Geoană nu spune adevărul, ca să nu folosesc un termen mai dur, dar pentru că ştiu această caracteristică a domnului Geoană n-am avut niciodată o discuţie între patru ochi cu domnia sa după 20 februarie 2010″, a precizat Ponta într-o emisiune TV. Fără să fi fost solicitat să ofere detalii suplimentare despre persoanele din PSD cu care ar fi putut discuta Mircea Geoană subiectul unei noi candidaturi, Ponta l-a indicat apoi pe Ion Iliescu. „Poate a discutat cu altcineva (Mircea Geoană – n.r.), cu mine sigur nu. Nu ştiu, o fi discutat cu domnul Iliescu sau cu altcineva. Probabil că domnul Iliescu putea să-i spună: «Băi, Mircea, potoleşte-te, stai liniştit că….»”, a mai afirmat Ponta.

La rândul său, deşi din perspectiva lui Victor Ponta situaţia lui Geoană este ca şi tranşată, Ion Iliescu spune că la Comitetul Executiv de marţi se poate întâmpla orice. „Este deschisă calea pentru orice soluţie şi decizie”, a declarat ieri, de la Piteşti, preşedintele de onoare al PSD.

De ce-l atacă Ponta pe Iliescu

Practic, este pentru a treia oară în doar zece zile când Victor Ponta încearcă să arate că deţine controlul în PSD transmiţând săgeţi veninoase către Ion Iliescu şi Adrian Năstase. Prima dată, a făcut-o când grupul PSD din Senat a eşuat în încercarea de înlocuire a lui Mircea Geoană cu Titus Corlăţean. După ce Iliescu şi Năstase au arătat că situaţia trebuie să rămână la fel ca înainte, Ponta a transmis că cei doi exprimă doar „poziţii personale” şi a ameninţat chiar cu o convocare „de urgenţă” a structurilor de conducere ale PSD. Apoi, după ce a plusat cu propria demisie, în cazul în care Geoană nu ar fi executat, Ponta l-a acuzat pe Iliescu că face astfel încât nici un alt lider să nu acumuleze prea multă putere în PSD. „Cred că există aşa, cel puţin la domnul Iliescu, o atitudine de tip Richelieu, să ţină balanţa de puteri, să nu câştige nimeni prea multă putere”, a spus Ponta într-un interviu pentru hotnews.ro.

Indiciile despre resorturile care-l determină pe Victor Ponta să aibă o asemenea abordare faţă de Ion Iliescu le putem găsi într-un alt interviu, acordat de data aceasta de un fost preşedinte al PSD, Mircea Geoană: „Este o dificultate pe care domnul Iliescu o are în a accepta oricare alt lider al partidului în afară de domnia sa”. Cu alte cuvinte, mai repede decât şi-ar fi dorit, Ponta demonstrează că a ajuns practic la vorbele lui Geoană, drept pentru care încearcă să reprime din faşă orice tentativă de subminare a autorităţii sale.

Ideea este împărtăşită şi de analistul politic Cristian Pîrvulescu, care consideră că excluderea lui Mircea Geoană nu este decât încercarea lui Ponta de a împiedica acum să aibă în viitor soarta lui Geoană sau a lui Năstase în relaţia cu Ion Iliescu. „Puterea liderului formal, a preşedin­telui PSD, este legată de puterea organizaţională. Principala problemă a PSD este, sunt convins, criza de succesiune la liderul formal. La Ion Iliescu. Prezenţa aces­tuia nu permite nici unui alt lider să organizeze partidul”, a declarat Pîrvulescu, pentru inpolitics.ro.

Geoană le explică primarilor „cum l-au mâncat prietenii”

Preşedintele Senatului s-a aflat ieri în turneu în colegiul său, pentru a se întâlni cu zeci de primari. „La colegiul Mârşani urmează să se întâlnească cu oamenii de la nouă comune şi să ne explice ce s-a întâmplat la Bucureşti, cum l-au mâncat prietenii pe care dânsul i-a ajutat să ajungă în funcţii de conducere. Nu vine cu un scop anume, este doar o vizită informală”, a prezentat unul dintre primari scopul turneului lui Geoană. Este vorba de aceiaşi primari care, săptămâna trecută, i-au mandatat pe liderii filialei PSD să se opună, în structurile de la centru, retragerii lui Geoană de la şefia PSD şi, cu atât mai mult, excluderii acestuia din partid. Printr-o scrisoare deschisă, primarii au avertizat că, în caz contrar, vor părăsi PSD.   Text Box:

Cele mai citite

Raport BNR. Rata inflației va mai scădea în 2024, dar rămâne peste nivelul Uniunii Europene

Rata anuală a inflației IPC (indicele prețurilor de consum) se va menține pe o traiectorie descendentă pe cvasitotalitatea intervalului proiecției, însă ritmul dezinflației este...

Proliferarea în mediul online a imaginilor cu abuzuri sexual asupra copiilor, creștere alarmantă

Proliferarea în mediul online a imaginilor ce înfățișează abuz sexual asupra copiilor sau cele care prezintă conținut dăunător s-a accentuat în primul trimestru al...
Ultima oră
Pe aceeași temă