39.3 C
București
luni, 15 iulie 2024
AcasăSportGitenstein: SUA voiau bani de la România pentru avioanele F16

Gitenstein: SUA voiau bani de la România pentru avioanele F16

Ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, a declarat, duminică, la Pro TV, că România a luat deciza „de natură pur economică” de a renunţa la programul de achiziţionare de avioane F16 deoarece oficialii americani intenţionau să vândă şi nu să finanţeze vânzarea acestor aparate către România, informează Mediafax.

Întrebat ce opinie are despre faptul că România a renunţat la programul de achiziţionare de avioane F16, Gitenstein a spus: „A fost o decizie de natură pur economică. Forţele dumneavoastră aeriene au cerut F16, iar noi le-am oferit. Noi voiam să vindem F16, nu voiam să finanţăm vânzarea lor. Nu ne-am permis s-o facem şi ţinând cont de «credit rating»-ul dumneavoastră nu am dorit să facem acest lucru. Aşa stând lucrurile, România a luat singura decizie pe care putea s-o ia – nu a cumpărat F16”, a explicat ambasadorul la emisiunea  „După 20 de ani”.

Gitenstein a admis totuşi că România ar putea să reia programul de achiziţie a aparatelor de zbor F-16 „peste şase luni”.

Declaraţiile oficialului american vin după ce premierul Emil Boc a declarat, la începutul lunii august, că Guvernul nu dispune de bani pentru avioanele F16, răspuns oferit la doar două zile după expirarea termenului până la care România trebuia să achite o primă tranşă de bani.

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) a aprobat în martie propunerea MApN de achiziţionare a 24 de avioane F-16 în uz, pentru 1,3 miliarde dolari.

Ministerul Apărării preciza că cele 24 de avioane aprobate de CSAT sunt variantă Block 25, revitalizate şi complet echipate, iar pachetul cuprinde asistenţă tehnică pentru o perioadă de 3-5 ani şi pachet de suport logistic, simulatoare de zbor, pregătirea personalului navigant şi tehnic, transportul, adaptarea infrastructurii de la sol, muniţia, armamentul, şi costuri administrative.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă