20.3 C
București
duminică, 23 iunie 2024
AcasăSportGeoana incearca sa convinga Cotroceniul sa fie el prim-ministru

Geoana incearca sa convinga Cotroceniul sa fie el prim-ministru

Liderii PSD s-au intalnit, luni noaptea, la Cotroceni, cu Traian Basescu, incercand sa negocieze cu acesta formarea unui guvern monocolor condus de Mircea Geoana.

Dupa ce negocierile cu Tariceanu au esuat deoarece premierul a refuzat sa primeasca PSD la guvernare, alaturi de PNL, Mircea Geoana s-a dus luni seara la Palatul Cotroceni, sa discute cu Traian Basescu si cu liderii PD Emil Boc si Adriean Videanu o varianta de guvernare care sa-i includa si pe social-democrati. Insotit de Cristian Diaconescu, Vasile Dancu si Titus Corlatean, Mircea Geoana si-a exprimat, in fata lui Traian Basescu, disponibilitatea de a pune umarul la inlaturarea guvernului Tariceanu, dar cu conditia ca PSD sa participe la formarea viitorului guvern si numai in cazul in care primeste garantii ca, dupa ce pica Tariceanu, seful statului nu va numi un alt prim-ministru decat cel convenit la negocieri. Surse participante la discutii ne-au declarat ca aceasta "oferta" a fost facuta de Geoana dupa ce Traian Basescu l-a admonestat ca "nu stie ce vrea" si ca "a venit la negocieri fara un mandat precis". Sursele PSD sustin ca Traian Basescu nu este de acord cu formarea unui guvern PD-PSD, dar ar agrea solutia unui cabinet monocolor al PSD, sustinut in parlament de o coalitie. Discutiile s-ar fi impotmolit insa cand a venit vorba de nominalizarea unui viitor prim-ministru, deoarece Mircea Geoana nu accepta varianta guvernului PSD decat in conditiile in care el este numit premier. Or, se pare ca Traian Basescu nu ar agrea aceasta formula, optand mai curand pentru unul din liderii grupului de la Cluj, eventual in ideea ca, la un moment dat, un asemenea prim-ministru ar putea accepta sa-si depuna mandatul pentru a putea provoca anticipate.
De altfel, aceasta este teoria intens dezbatuta ieri la sediul central al PSD, unde liderii partidului, adunati la sedinta Biroului Permanent, l-au debusolat pe Mircea Geoana, unii sfatuindu-l "sa nu aiba incredere in promisiunile lui Basescu", iar altii, respectiv cei de la Cluj, indemnandu-l sa mearga pe mana presedintelui. In cadrul sedintei BPN, Geoana nu a vorbit nimic despre intalnirea nocturna de la Cotroceni, spre supararea vicepresedintilor partidului, care au aflat amanuntele legate de aceasta de la ziaristi. Presedintele PSD le-a povestit colegilor doar despre intalnirea de duminica noaptea, cu liderii PNL, spunand ca "a fost dezamagit de Tariceanu", respectiv de faptul ca acesta a refuzat sa primeasca PSD la guvernare.
Dupa sedinta, intrerupta de o vizita neasteptata a ambasadorului SUA la Bucuresti, Nicholas Taubman, Geoana a declarat presei ca vineri, Comitetul Executiv al partidului va decide, prin vot, daca par-tidul intra sau nu la guvernare. "Nu exclud nici intrarea la guvernare a PSD in nume propriu", a precizat Mircea Geoana. z

Rezerva
Mircea Geoana a declarat, ieri, ca PSD va vota categoric impotriva motiunii de cenzura a PD, dar pregateste o motiune de cenzura proprie, pentru eventualitatea in care partidul se decide sa intre la guvernare. Viorel Hrebenciuc a anuntat chiar inainte de inceperea sedintei ca PSD va face propria motiune de cenzura, desi dupa sedinta a precizat ca "facuse o gluma".

Nemultumiri
Mircea Geoana a primit reprosuri din partea vicepresedintilor partidului din cauza ca a refuzat sa le spuna ce a discutat la Cotroceni cu Basescu. "Nu ne-ati promis ca nu negociati nimic cu Basescu?", a izbucnit in sedinta Ion Stan. Geoana a incercat sa-l linisteasca, spunand ca insusi ambasadorul Taubman "i-a dat asigurari ca Traian Basescu se va tine de cuvant in fata PSD"…

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă