12 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSportFotbalSchimbare majoră în fotbalul românesc! Echipele vor fi obligate să folosească minimum...

Schimbare majoră în fotbalul românesc! Echipele vor fi obligate să folosească minimum 5 jucători formaţi la nivel naţional

Comitetul Executiv al FRF a aprobat modificarea ROAF în scopul creșterii numărului jucătorilor formați la nivel național în meciurile din Liga 1. Astfel, conform deciziei de astăzi, începând cu sezonul 2024-2025, cluburile din primele două ligi vor fi obligate să folosească minimum 5 jucători formaţi la nivel naţional pe întreaga durată a unui meci.

Începând cu sezonul 2024-2025, echipele care beneficiază de sume cu titlu de plăți de solidaritate din partea UEFA (cluburi din Liga 1 și Liga 2 ale căror academii de copii și juniori au fost clasate în primele 20 de academii în procesul de clasificare) au obligația să folosească efectiv, pe toată durata jocurilor minimum 5 jucători formați la nivel național, eligibili pentru echipa națională (dintre aceștia minimum un jucător U21, la nivelul Ligii 1).

În situația nerespectării condiției de mai sus (indiferent de numărul de meciuri la care aceasta nu este respectată), clubul în culpă va fi sancționat cu o penalitate egală cu valoarea sumei reprezentând plata de solidaritate UEFA.

Sumele obținute ca urmare a aplicării eventualelor sancțiuni vor fi împărțite în mod egal primelor 3 cel mai bine situate echipe în clasamentul Ligii 1 care au îndeplinit condiția privind numărul minim de jucători formați la nivel național, eligibili pentru echipa națională, și ale căror academii se regăsesc în lista primelor 20 de academii ale cluburilor profesioniste conform clasificării academiilor de copii și juniori.

6 jucători români din sezonul 2025-2026

Din sezonul 2025-2026, echipele din Liga 1 au obligația să folosească efectiv, pe toată durata jocurilor minimum 6 jucători formați la nivel național, eligibili pentru echipa națională (dintre aceștia minimum un jucător U21).

În situația nerespectării condiției de mai sus (indiferent de numărul de meciuri la care aceasta nu este respectată), clubul în culpă va fi sancționat cu o penalitate egală cu valoarea sumei reprezentând plata de solidaritate UEFA ce revine unui club în anul respectiv. Pentru evitarea oricărui dubiu, sancțiunea se va aplica cluburilor participante în Liga 1 în culpă, indiferent dacă sunt sau nu îndreptățite să primească sume cu titlu de plată de solidaritate din partea UEFA.

Sumele obținute ca urmare a aplicării sancțiunii mai sus amintite vor fi împărțite în mod egal primelor 3 cel mai bine situate echipe în clasamentul Ligii 1 care au îndeplinit condiția mai sus amintită cu privire la utilizarea numărului minim de jucători formați la nivel național, eligibili pentru echipa națională, și ale căror academii se regăsesc în lista primelor 20 de academii ale cluburilor profesioniste conform clasificării academiilor de copii și juniori.

Conform FRF, sancțiunea pentru neutilizarea unui jucător U21 format la nivel național, eligibil pentru echipa națională pe întreaga durată a unui joc din cadrul Ligii 1 nu se modifică, respectiv clubul în culpă urmând a fi sancționat cu pierderea jocului prin forfait.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Cătălin Mihai
Cătălin Mihai
Cătălin Mihai a absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București și lucrează în presa centrală din anul 2014. În paralel cu activitatea jurnalistică, a activat ca redactor în cadrul Editurii Universității din București. A lucrat pentru România Liberă ca editor online și jurnalist sportiv între anii 2019-2021, iar din martie 2023 s-a alăturat din nou echipei.
Cele mai citite

NATO a exersat trimiterea rapidă a trupelor în România

Conducerea NATO a verificat capacitatea de a-și trimite rapid trupele în România, prin Slovenia și Ungaria, în cadrul unui exercițiu care s-a numit Eagle...

Comerţul agroalimentar al Uniunii Europene, excedent de cinci miliarde de euro în ianuarie 2024

Comerţul agroalimentar din UE a înregistrat o evoluţie pozitivă în luna ianuarie 2024, conform celui mai recent raport lunar privind evoluția importurilor și a...

Colliers: Numărul locuinţelor vândute în Bucureşti, în creştere cu 18% în primul trimestru din 2024

Piaţa rezidenţială a început anul 2024 în forţă, cu un prim trimestru încheiat cu o creştere de 18% a numărului tranzacţiilor cu apartamente în...
Ultima oră
Pe aceeași temă