12.2 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSportFormula 1„Politicul te obligă!” Cum justifici investiţia într-o toaletă publică de 70.000 de...

„Politicul te obligă!” Cum justifici investiţia într-o toaletă publică de 70.000 de euro

Cu banii pe care primăria din Râmnicu Vâlcea îi va da pentru o toaletă publică se pot cumpăra două apartamente cu trei camere în municipiu, spune chiar unul dintre consilierii care au dat undă verde proiectului.

Podea încălzită, senzori la robinete şi instalaţii sanitare de ultimă generaţie sunt câteva dintre elementele care au dus preţul unei toalete publice din Râmnicu Vâlcea la peste 70.000 de euro. De acord cu pretenţioasa toaletă care urmează să fie ridicată în parcul central „Mircea cel Bătrân” au fost nu mai puţin de 13 consilieri ai oraşului. Ceilalţi 10 nu s-au prezentat la şedinţa de pe 31 mai. Ce i-a determinat pe cei 13 să aprobe investiţia?

Totul a început cu o discuţie despre necesitatea unei toalete publice în centrul oraşului. Zona este foarte circulată, aici se organizează des evenimente şi nu există nicio toaletă publică. Aşadar, toţi consilierii, indiferent de culoarea politică, au fost de acord cu ideea. Discuţiile au început însă după prezentarea studiului de fezabilitate, care a făcut referire la suma de 73.000 de euro.

„Politicul te obligă”

„Colosală” e primul cuvânt pe care îl spune consilierul local Maria-Carmen Preda, din partea PPDD, despre suma destinată toaletei. Cu toate acestea, a votat „da”.

„Am şi comentat în comisie, mi s-a părut destul de mare. Politicul te obligă să votezi”, se scuză Preda.

Tot ea povesteşte că o grădiniţă într-un cartier mărginaş din Râmnicu Vâlcea a costat în jur de 140.000 de euro, adică doar de două ori mai mult decât un WC public.

„Eu nu mă prea pricep la sumele astea, m-am uitat, am văzut, mi-am zis că aşa sunt preţurile şi nu ştiu eu”, spune, candid, consilierul.

„Nici eu nu am acasă podea încălzită”

Dacă ar fi fost prezent la şedinţa de pe 31 mai, consilierul local Costel-Bogdan Pruteanu, din partea PNL, ar fi votat împotrivă.

„Nici eu acasă nu am podea încălzită sau nu ştiu ce fel de senzori. Totuşi! Vorbim de o toaletă publică, unde intră tot felul de oameni”, spune consilierul.

Cu două mâini ar fi votat împotrivă şi consilierul PDL Cosmin Constantinescu, pentru care suma de 73.000 de euro pentru o construcţie de 58 mp este exorbitantă.

„Costă 1200 de euro mp, în condiţiile în care locuinţele noi se vând în Râmnicu Vâlcea cu 450-500 euro mp. Ni s-a spus că suntem în 2014 şi trebuie să ţinem pas cu progresul, dar oraşul e mort din punct de vedere economic”, spune consilierul PDL, care a explicat că a lipsit de la şedinţă pentru că a fost reprogramată abuziv într-o zi de sâmbătă de primarul interimar al oraşului.

„Am vrut o investiţie cum trebuie”

Deşi a votat favorabil, consilierul PSD Vasile Cocoş recunoaşte că suma este cam mare.

„Nu neapărat că m-a convins pe mine valoarea de 70.000 de euro sau cât e acolo. Noi în principiu am fost de acord cu ideea unei toalete în parcul Mircea cel Bătrân. Cât priveşte preţul, se va rezolva în momentul licitaţiei”, spune Vasile Cocoş.

Nu crede că toaleta – care va avea podea încălzită şi senzori la robinete şi la neoane – va fi una pretenţioasă.

„Poţi să faci o toaletă cu două camere, dar nu era de ajuns. Asta va fi cu două nivele, unul subteran. Am vrut o investiţie cum trebuie de la început, că nu va fi doar pentru 2014, va fi pentru mulţi ani”, spune consilierul PSD.

Propunerea toaletei „minune” a venit de la fostul primar Emilian Frâncu. Fostul edil este în prezent la închisoare în urma unei condamnări definitive pentru corupţie.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă