11.5 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăSportFormula 1Lansarea lui Ponta spre Cotroceni, plătită din banii bucureștenilor

Lansarea lui Ponta spre Cotroceni, plătită din banii bucureștenilor

Primăria Capitalei este acuzată că a achitat nejustificat aproape 250.000 de lei pentru evenimentul PSD din septembrie 2014, când Victor Ponta și-a lansat candidatura pentru alegerile prezidențiale pe Arena Națională.

Inspectorii Curții de Conturi au menționat într-un raport că Primăria Generală a Capitalei a plătit peste 245.000 de lei pentru un eveniment organizat în trei zile consecutive de un partid politic. În perioada vizată, mai exact pe 20 septembrie 2014,  a avut loc și lansarea lui Victor Ponta în cursa pentru Cotroceni, care a avut loc pe Arena Națională.

Comanda a fost trimisă, potrivit sursei citate, de Primăria Capitalei pe 29 august 2014 către firma UTI, patronată de omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu, acuzat de DNA că i-ar fi dat mită lui Gheorghe Nechita, primarul suspendat al Iașiului. La acea dată, PSD anunțase că evenimentul va avea loc pe cel mai mare stadion al țării, dar nu semnase, încă, un contract de închiriere. Dar existența contractului este recunoscută, de altfel, într-un comunicat oficial al Grupului UTI.

„Conform comenzii primite de la PMB pentru septembrie 2014, UTI Grup a prestat servicii de mentenanță curentă a Arenei Naționale, precum și servicii de operare a arenei (activarea și operarea instalațiilor electrice, de securitate, de comunicații) și de reparație a gazonului în vederea organizării evenimentului PSD în perioada 19-20 septembrie 2014“, se afirmă în comunicat. „Ţinând cont de specificul evenimentului la care ne referim, care a necesitat realizarea într-un interval de 5 zile a instalării scenei şi echipamentelor specifice de sunet şi lumini, PMB a înaintat către UTI o notă de comandă similară a 3 evenimente“, menționează UTI.

Social-democrații nu au plătit nici un leu

Pe 8 septembrie 2014, PSD încheie, la rândul său, un contract direct cu UTI, pentru servicii suplimentare, în valoare de 152.000 de lei – servicii tehnice necesare pentru realizarea scenei, sistemului special de iluminat și sunet, comunicații și securitate, control acces și ticketing,  spații de catering (standuri de băuturi răcoritoare și fast food). PSD semnează contractul de închiriere cu primăria pe 17 septembrie 2014, adică în momentul în care firma demarase, deja, lucrările de mententanță. Contractul este pe trei zile, pe o sumă de 220.000 de lei, plus contravaloarea utilităților. Cu alte cuvinte, lansarea lui Ponta a costat în jur  de 620.000 de lei, adică 140.000 de euro, dacă este să însumăm cele trei contracte. Dar în realitate, social-demo­crații nu au plătit nici un leu. Astfel, factura de 245.300 lei emisă de firma UTI pentru servicii de mentenanță a fost emisă, potrivit contractului, către Primărie, care a plătit-o în trei tranșe, până la finalul anului 2014. Legalitatea acestui contract, plătit din bani publici, este, însă anulată prin raportul Curții de Conturi. Autoritățile s-au îndreptat către firma lui Urdăreanu, pentru a recupera banii. Curtea de Conturi a calculat majorări de aproape 40.000 de lei la suma achitată ilegal. „Sumele menționate de către Curtea de Conturi nu au fost returnate de către UTI Grup, ci au fost reținute discreționar de către Primăria Municipiului București din factura emisă de UTI pentru serviciile prestate în luna noiembrie 2015, în baza adresei oficiale primite de la Primărie în luna octombrie, care făcea referire la decizia Curții de Conturi“, se menționează în comunicatul UTI.

Cine achită nota?

De remarcat că funcționarii primăriei au îndrăznit să recupereze banii doar într-un moment în care Sorin Oprescu se afla în arest preventiv. Reprezentanţii UTI susţin că vor plăti penalităţile, dar analizează posibilitatea de a recupera întreaga sumă de la Primărie, în instanţă. Cu alte cuvinte, în nici un caz PSD nu va plăti acești bani.

Pe de altă parte, PSD nu și-a achitat nici datoria către UTI. Firma  a trimis notificări către PSD şi, pentru că acestea au rămas fără răspuns, a fost deschis un dosar în instanţă pentru recuperarea datoriilor. Procesul a fost câştigat de UTI Grup, susțin reprezentanții firmei.

Social-democrații nu au plătit nici suma datorată Primăriei Capitalei. „Din informațiile pe care le-am primit de la responsabilii din instituție, acea factură nu a fost încasată. Suntem în faza de evaluare, primarul interimar Andrei Sava a cerut un raport complet, iar Primăria Capitalei va face toate demersurile, inclusiv în instanță, pentru recuperarea sumei“, a declarat pentru „România liberă“, Alexandru Ichim, purtătorul de cuvânt al Primăriei Capitalei. Din această declarație se înțelege că primăria nu a cerut PSD banii, în mandatul lui Oprescu.

În tot acest scandal, singurii care au fost reținuți în declarații au fost tocmai social-democrații. Liviu Dragnea, cel care s-a ocupat de eveniment, devenit între timp numărul 1 în partid, a afirmat că va cere explicații trezorierului PSD: „Nu ştiu. PSD-ul cred că a avut multe contracte cu mulţi. Dacă unii au rămas vii, alţii nu, nu e vina PSD-ului“, a reacționat Dragnea. 

Lansare cu fast

Victor Ponta și-a lansat candidatura pentru prezidențiale pe 20 septem­brie 2014, în ziua în care împlinea 42 de ani. Pentru acest eveniment, PSD a adus pe Arena Națională 70.000 de susținători și a comandat bannere, tricouri, o scenă impunătoare și un spectacol mobilizator. Printre cei care au venit să îl susțină s-a numărat și primarul general Sorin Oprescu. Nota de plată a ridicat semne de întrebare, după ce Liviu Dragnea, la acea vreme președinte executiv al PSD,  a declarat că evenimentul i-a costat pe social-democrați 40.000 de euro. În 2012, un eveniment similar organizat de USL pe Arena Națională costase 140.000 de euro, potrivit datelor oferite tot de Dragnea.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Deputatul conservator Dan Poulter a trecut în barca Partidului Laburist

Deputatul conservator Dan Poulter, fost ministru al sănătăţii, a declarat sâmbătă presei că se alătură Partidului Laburist, ceea ce reprezintă un motiv de îngrijorare...

Deputatul conservator Dan Poulter a trecut în barca Partidului Laburist

Deputatul conservator Dan Poulter, fost ministru al sănătăţii, a declarat sâmbătă presei că se alătură Partidului Laburist, ceea ce reprezintă un motiv de îngrijorare...
Ultima oră
Pe aceeași temă