19 C
București
vineri, 11 octombrie 2024
AcasăSportFormula 1DEZVĂLUIRI. Ginerele lui Liviu Luca este complice cu Petre Tobă în afacerea...

DEZVĂLUIRI. Ginerele lui Liviu Luca este complice cu Petre Tobă în afacerea DIPI. Procu­rorii DNA îl anchetează în primul dosar de corupție legat de deturnarea fondurilor operative ale serviciului secret

„România liberă“ a dez­vă­luit pe 8 sep­tem­brie că șeful con­tra­in­for­mațiilor din cadrul Departamentului de Informații și Protecție Internă (DIPI) a fost iertat de către procurorii anticorupţie.

Silviu Dumitrache nu fuse­se pus sub acuzare în dosarul deturnărilor de fonduri opera­ti­ve în care fostul ministru Oprea, printre alții, a fost trimis în judecată, a arătat „România liberă“ la începutul lunii septembrie. Aproape o lună mai târziu, Silviu Dumitrache a fost suspendat din funcție, după ce procurorii l-au acuzat de mai multe infracțiuni de corupție. Printre acestea, complicitate la delapidare.


Citește și: SCANDALOS. Un apropiat al lui Sebastian Ghiță, ginerele lui Liviu Luca, a fost iertat de procurorii DNA. Acesta este acuzat că a participat la furtul fondurilor DIPI pentru Gabriel Oprea

Silviu Dumitrache, un apropiat al deputatului Sebastian Ghiță și ginerele sindicalistului Liviu Luca, este considerat nr. 3 în serviciul secret al Inter­nelor, unde ocupă funcția de șef al contrainformațiilor. Procurorii anticorupţie susţin că ar fi fost complice la unele deturnări de fonduri din dosarul lui Gabriel Oprea… citește mai departe aici … 


Silviu Dumitrache, ginerele sindicalistului Liviu Luca, este anchetat de către procu­rorii DNA în primul dosar de corupție legat de deturnarea fondurilor operative de la DIPI.

În acel dosar au fost puși sub acuzare Gabriel Oprea, dar și șefi ai departamentului (chestorul principal de poliție Gheorghe Nicolae, comisarul-șef Gabriel Nicolae Pavel, Nelu Zărnică și Marian Dănuț Iacob). Toți, susține DNA, cheltuiau ilegal, inclusiv în interes personal, o parte din banii alocați informatorilor DIPI. Pe lângă sutele de mii de lei cheltuite fictiv pe informatori și echipamente, dosarul a amorsat bomba achiziției ilegale a unei limuzine Audi de circa 100.000 euro pentru Gabriel Oprea.

În același dosar a fost pus sub acuzare și ministrul de Interne Petre Tobă, care a demisionat ulterior. Totuși, procurorul de caz l-a iertat pe Silviu Dumitrache, care a fost scos din dosar. Conform rechizitoriului, din probele administrate „nu a rezultat că persoanele care au întocmit rapoartele, din dispoziția ordonatorului de credite, ar fi cunoscut cu certitudine că produsele achiziționate din fonduri operative sunt sau nu incluse în activități, acțiuni sau misiuni informativ operative“. Procurorul a considerat, astfel, că există un dubiu rezonabil în privința vinovăției lui Dumitrache, care nu a fost urmărit penal.

Însăm la câteva luni după ce a fost scăpat de consecințe penale, Silviu Dumitrache s-a ales cu noi acuzații. Direcția Națională Anticorupție a precizat pentru România liberă că dosarul inițial a fost disjuns. Practic, a fost constituit un nou dosar în care „Dumitrache Silviu este cercetat pentru infracțiunile de complicitate la delapidare, fals intelectual și uz de fals, toate în formă continuată“, a precizat biroul de presă al DNA. 

În baza noilor acuzații, minis­trul de Interne, Dragoș Tudorache, a decis să îl suspende din funcția de director general al Direcției Protecție Internă din cadrul DIPI și să îl pună la dispoziția șefului instituției până la finalizarea dosarului de corupție.

Dumitrache acoperea ilegalitățile colegilor

Primul rechizitoriu în scandalul de corupție de la serviciul secret de informații al Ministerului de Interne a fost finalizat pe 10 mai 2016. În documentul cu pricina, procurorii descriau cu lux de amănunte faptele comise de Silviu Dumitrache, în calitate de șef al contrainformațiilor.

De exemplu, 50 de ofițeri DIPI au fost trimiși la un curs de pregătire profesională care ar fi fost decontat, pe hârtie, din banii alocați pentru a plăti informațiile obținute de la surse, susțin anchetatorii. În realitate, fondurile ar fi fost folosite pentru a plăti instructorii cursanților, care erau ofițeri de informații ieșiți la pensie.

În urma tensiunilor din interiorul DIPI legate de plata cursurilor, Silviu Dumitrache s-a oferit să le plătească din banii lui. Mai mult, a întocmit un document transmis ulterior unei comisii interne de control al fondurilor. În acel document, Dumitrache menționa că s-a comis o „eroare materială” în actele de decontare. Dumitrache știa, desigur, că nu fusese vorba de nici o „eroare materială“, acesta nu făcea decât să acopere o ilegalitate. 

 

 

Cele mai citite

Liban: 22 persoane au fost ucise și 117 rănite în două atacuri israeliene asupra Beirutului

Cel puţin 22 de persoane au fost ucise şi 117 au fost rănite în două lovituri israeliene la Beirut, joi seara, potrivit unui nou...

Principele Radu al României este în vizită în Polonia

În zilele de joi, 10 octombrie, și vineri, 11 octombrie 2024, Alteța Sa Regală Principele Radu se află într-o vizită în Republica Polonă, în...

Categoria Fugi d-acia

Ion Iliescu, fost președinte al României despre celebrul lui zâmbet: „Am un zâmbet de Dacie”. Source link
Ultima oră
Pe aceeași temă