15.3 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăSportFormula 1Se întâmplă în România: Un consilier a fost pedepsit pentru revendicarea daunelor...

Se întâmplă în România: Un consilier a fost pedepsit pentru revendicarea daunelor din Afacerea „Aviasan“

Petrică Bejan, fost ofițer de poliție, și-a câștigat dreptatea în instanță după ce a fost exclus din CL Vânători pentru că a votat constituirea ca parte civilă în dosarul terenului de 24 milioane euro.

Continuă procesele în cazul Afacerii „Aviasan”, cel mai mare tun imobiliar dat la Galați, în care un teren de 39,5 ha, care aparținea comunei Vânători, a ajuns în proprietatea unui grup infracțional al cărui avocat era Mihail Boldea. Terenul în valoare de cel puțin 24 de milioane de euro, e situat în zona extinderii imobiliare a Galațiului. Era islazul comunei Vânători, dar era utilizat și ca pistă a fostei baze aeronautice „Aviasan”. Prin falsificarea unor documente de către Boldea, cele 39,5 ha au ajuns în proprietatea Fitoplant SRL Galați, ai cărei acționari sunt Valentina Cojocaru, Matei Oprea şi Mircea Marosy. În 2007, dosarul a fost închis. În 2012, după arestarea lui Mihail Boldea, cercetările au fost reluate la cererea procurorului general Laura Codruța Kovesi și au fost extinse, fiind cercetați pe lângă Boldea și cei trei acționari ai Fitoplant SRL și fostul primprocuror Costache Roșca de la Parchetul Judecătoriei Galați, care a făcut presiuni ca CL Vânători să nu se constituie parte civilă. Această parte a „afacerii” a fost trimisă în judecată de DNA, făcând obiectul dosarului 1142/44/2013 aflat pe rolul Curții de Apel Brașov. E fixat un nou termen pe 25 noiembrie.

Șeful Comisiei Juridice, cercetat în Dosarul „Aviasan“

Într-un dosar disjuns din dosarul „Aviasan” sunt cercetaţi penal senatorul ALDE Eugen Durbacă și deputatul ALDE Bogdan Ciucă, șeful Comisiei Juridice a Camerei Deputaților. Durbacă e cercetat pentru instigare la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, iar Ciucă e acuzat de asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice, trafic de influenţă, spălare de bani şi fals în declaraţii. Toate operațiunile notariale din Afacerea „Aviasan” s-au făcut la Notariatul „Ciucă și Asociații”, dar șeful Comisiei Juridice s-a ales și cu un hectar din terenul obținut ilegal.

Complicitățile politice

Afacerea „Aviasan” a fost și rodul complicităților politice. În caz au fost implicați Mihail Boldea, deputat PDL, dar și deputatul Bogdan Ciucă și senatorul Durbacă, pe atunci membri PC. Două tabere care în 2007-2008 se războiau în politică, a PDL și a PC-ului lui Voiculescu, dar erau cot la cot într-un tun imobiliar. Complice a afacerii a fost și primărița din comuna Vânători, fostă PDL, fostă PNL, în prezent susținută de PSD. Ea s-a opus încă din momentul tunului imobiliar constituirii Consiliului Local (CL) Vânători ca parte civilă, pentru recuperarea daunelor.

Eliminat din CL, pentru că apăra interesele localității

În dosarul 1142/44/2013 aflat pe rolul Curții de Apel Brașov, apar ca părți vătămate Primăria și CL Vânători, dar și consilierii locali, dar asta împotriva voinței primăriței Sicuța Murgu, care și în 2013, după reluarea cercetărilor de către DNA, făcea tot ce îi stătea în putință pentru a se opune constituirii ca parte civilă. În martie 2013 a trebuit să supună aprobării CL o adresă a DNA Galați, prin care se solicita clarificarea dacă CL Vânători se constituie ca parte civilă în dosar. Primărița a făcut ce trebuia și 14 din cei 15 consilieri au votat împotrivă.

S-a opus doar consilierul Petrică Bejan (UNPR), fost comisar-șef în Poliție, care a votat așa cum i-a dictat conștiința de om al legii, pentru constituirea ca parte civilă și recuperarea daunelor. Atitudinea lui Bejan a deranjat-o pe Sicuța Murgu și la cererea acesteia, pe 30 martie 2013 președintele de atunci al UNPR Galați, Dan Dobrea, i-a retras sprijinul politic lui Petrică Bejan, acesta fiind eliminat din CL Vânători. Bejan a contestat sancțiunea la conducerea centrală și Curtea de Arbitraj a UNPR a desființat hotărârea Biroului UNPR Galați, stabilind că retragerea sprijinului politic a fost nestatutară și prin urmare Petrică Bejan nu și-a pierdut nici un moment calitatea de membru și în consecință, nici calitatea de consilier local.

Deși Bejan a depus la Primărie documentele în baza cărora trebuia să își reia mandatul de consilier, primărița din Vânători a refuzat să le ia în seamă.

Fostul polițist și-a recâștigat mandatul în instanță

Petrică Bejan s-a adresat instanțelor, solicitând casarea hotărârii Consiliului Local prin care era destituit. În dosarul 5635/121/2014, Curtea de Apel s-a pronunțat pe 20 noiembrie, obligând Primăria și CL Vânători la reluarea mandatului de consilier local al lui Bejan. Prin decizia nr. 2042/20.11.2015 a Curții de Apel, care e definitivă și executorie, CL și primărița Sicuța Murgu sunt obligate la plata, în solidar, a indemnizațiilor de consilier local pentru perioada în care nu și-a exercitat mandatul, din aprilie 2013 până pe data la care va fi pusă în aplicare sentința, dar și la plata unor daune morale de 15.000 de euro.

Cele mai citite

A început oficial campania electorală pentru alegerile europarlamentare și cele locale

Campania electorală pentru alegerile europarlamentare şi alegerile locale a început oficial astăzi şi se va încheia pe data de 8 iunie, la ora 7,00. Autoritatea...

A început oficial campania electorală pentru alegerile europarlamentare și cele locale

Campania electorală pentru alegerile europarlamentare şi alegerile locale a început oficial astăzi şi se va încheia pe data de 8 iunie, la ora 7,00. Autoritatea...

Dan Podaru o invită pe Clotilde Armand la o dezbatere publică

Edilul in functie al sectorului 1, Clotilde Armand, se ascunde in spatele acuzatiilor și evita dezbaterile reale cu contracandidatii sai, susține Dan Podaru, propunerea...
Ultima oră
Pe aceeași temă