15.6 C
București
marți, 28 mai 2024
AcasăSportCum îşi fac aleşii legi doar pentru ei

Cum îşi fac aleşii legi doar pentru ei

Comuna Gruiu, în care senatorul PNL Sorin Roşca Stănescu deţine o casă „modestă“ de peste 1.000 de metri pătraţi (după cum rezultă din ultima declaraţie de avere a acestuia), se află în nordul judeţului Ilfov, la graniţa cu Prahova. Deranjat probabil de distanţa pe care trebuie să o parcurgă până la Palatul Parlamentului, liberalul vrea să-i fie răsplătită prezenţa la lucrările Senatului. Cât ar vrea alesul să primească pentru faptul că vine la serviciu? Doi la sută pe zi din indemnizaţia lunară brută de 6.999 lei. Dacă presupunem că sunt într-o lună zece zile cu şedinţe de plen, alesul ar urma să primească aproape 1.400 lei în plus faţă de indemnizaţia obişnuită. Totodată, prin revenirea la forma iniţială a Statutului, Roşca Stănescu şi alţi parlamentari cu domiciliul în Ilfov ar primi şi 4.000 lei pe lună pentru cazare.

Propunerea legislativă, depusă de senatorul PNL pe 9 octombrie, a găsit repejor susţinerea a încă 31 de senatori şi deputaţi de la PNL, PSD şi PD-L. Proiectul urmează să intre în dezbaterea comisiilor şi, apoi, a plenului, momentan aşteptându-se puncte de vedere de la Consiliul Legislativ şi Guvern.

Semnatari şi beneficiari

În afara liberalului Sorin Roşca Stănescu, găsim pe lista de semnatari ai proiectului de lege şi alţi parlamentari care ar beneficia direct de prevederile pe care le susţin. Este vorba, de pildă, de senatorul PSD Gabriela Firea. Aceasta deţine o casă în Voluntari, judeţul Ilfov, în timp ce soţul său, primarul Florentin Pandele, mai are una, în Petrăchioaia (tot judeţul Ilfov). Cei doi deţin şi mai multe terenuri (intravilane, extravilane şi forestiere) în acelaşi judeţ.

Într-o situaţia similară este senatorul PNL Nicolae Nasta, şi el semnatar al proiectului iniţiat de Sorin Roşca Stănescu. Nasta deţine trei case în judeţul Ilfov, una în oraşul Pantelimon, celelalte în comuna Corbeanca, la care se adaugă şi o sumedenie de terenuri.

Printre semnatari îl regăsim şi pe ex-ministrul liberal Corneliu Dobriţoiu. Situaţia acestuia este însă un pic mai specială, în sensul că deţine un apartament în Bucureşti, iar soţia, Viorica Dobriţoiu, o casă de vacanţă în comuna Găneasa. Cel mai probabil, fostul ministru al Apărării are domiciliu în Bucureşti, dar ar fi interesant de văzut ce s-ar întâmpla dacă şi l-ar schimba la casa de pe numele soţiei. Ar avea sau nu dreptul să primească diurnă de deplasare şi bani de cazare? Nu de alta dar, în trecut, înainte de modificarea Statutului parlamentarilor, nu puţine au fost cazurile de senatori şi deputaţi care încasau bani pentru cazare şi deplasarea în Bucureşti deşi aveau şi apartamente sau case în Capitală. În 2007, a ieşit, de exemplu, la iveală că 22 din cei 118 aleşi care solicitaseră bani de cazare aveau proprietăţi în Bucureşti. Legislaţia nu precizează clar nici ce se întâmplă dacă parlamentarii şi-au trecut proprietăţile din Bucureşti pe numele copiilor sau dacă le-au înstrăinat în timpul mandatului.

Se simt discriminaţi

În expunerea de motive anexată proiectului de lege depus, senatorul PNL Sorin Roşca Stănescu susţine că parlamentarii cu domiciliu în Ilfov sunt discriminaţi. „În acest sens, trebuie să se ţină cont de respectarea prevederilor art. 4 alin. 2 din Constituţie prin care se asigură nediscriminarea între parlamentari pe motive de avere sau origine socială (a se citi, în situaţia de faţă: domiciliul în judeţul Ilfov este echivalat cu cel din municipiul Bucureşti, dar discriminat în raport cu cel din alte judeţe)“. Ar fi de interesant de văzut cum vede atunci senatorul liberal alte cazuri de discriminare pe motive de avere. Să ne amintim, în acest sens, argumentaţia recentă a ministrului Muncii, Mariana Câmpeanu, cum că alocaţiile pentru copii ar trebui mărite sau nu în funcţie de veniturile părinţilor.

Cele mai citite

Adunarea Națională a Franței va dezbate un proiect de lege care deschide calea sinuciderii asistate

Adunarea Naţională a Franţei a lansat luni dezbaterea asupra unui proiect de lege care deschide calea sinuciderii asistate pentru bolnavii în fază terminală, relatează...

Rusia anunță că a doborât o dronă la periferia Moscovei

Rusia a anunţat luni că a doborât o dronă la periferia Moscovei şi a impus restricţii de zbor pentru mai puţin de o oră...

Adunarea Națională a Franței va dezbate un proiect de lege care deschide calea sinuciderii asistate

Adunarea Naţională a Franţei a lansat luni dezbaterea asupra unui proiect de lege care deschide calea sinuciderii asistate pentru bolnavii în fază terminală, relatează...
Ultima oră
Pe aceeași temă