22.4 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSportCristian Preda, în "total dezacord" cu Sever Voinescu: "Populismul e la putere....

Cristian Preda, în “total dezacord” cu Sever Voinescu: “Populismul e la putere. În toate partidele”

Europarlamentarul Cristian Preda se declară “în total dezacord” cu vicepreşedintele PDL Sever Voinescu în privinţa afirmaţiilor acestuia faţă de votul pe liste la parlamentare, pe care le critică într-o postare pe blogul său care se încheie cu concluzia: “Populismul e la putere. În toate partidele”, potrivit Mediafax.

“Sunt în total dezacord cu ideea exprimată astăzi de colegul meu Sever Voinescu, care nu face de altfel decât să repete un loc comun al elitelor politice autohtone. Am în vedere teza potrivit căreia votul pe liste ar fi rău pentru că ar permite ascunderea unor candidaţi lipsiţi de onestitate”, scrie Preda pe blogul său.

Purtătorul de cuvânt al PDL, Sever Voinescu, a declarat, marţi, referindu-se la discuţiile din coaliţie privind sistemul de compensare a voturilor, că, la votul pe listă, “oamenii ascunşi în spatele unui brand de partid sunt catapultaţi direct în Parlament”.

Cristian Preda mai scrie, referindu-se la această declaraţie a purtătorului de cuvânt al PDL, că nu ştie cine “a inventat această lectură a sistemelor de vot”, dar că, dacă ar şti, i-ar spune două lucruri.

În primul rând, europarlamentarul PDL susţine că “nimic nu împiedică un candidat de proastă condiţie să iasă învingător dintr-un sistem fără liste”. “Istoria electorală e plină de exemple în care candidaţi de proastă condiţie au folosit multiple sisteme de vot pentru a ocupa poziţii de autoritate. Nici o formulă electorală nu e un scut pentru impostori”, adaugă Preda.

În al doilea rând, există posibilitatea, în opinia sa, de a personaliza votul şi folosind listele, nu doar colegiile cu un loc.

“E suficient ca alegătorului să i se dea posibilitatea de a alege de pe liste pe cine vrea. Ştiu că replica automat servită de politicienii noştri e că ar fi vorba de un sistem mult prea complicat. Răspunsul meu e că sistemul a fost deja folosit cu succes în prima parte a perioadei interbelice, când gradul de analfabetism era mult mai mare decât azi”, arată Preda.

El menţioneacă că a propus în multe rânduri ca discuţia despre sistemul de vot să fie purtată în termenii ei reali, şi nu plecând de la “mitologiile populiste”.

“În realitate, defectul votului pe liste e fragmentarea legislativului. Iar virtutea votului majoritar e fabricarea unor majorităţi, nu vânarea candidaţilor lipsiţi de onestitate. Ideea de a părăsi terenul mitologic e împotriva curentului. În România, nu e singura idee de acest fel. Populismul e la putere. În toate partidele”, concluzionează Cristian Preda.

Cristian Preda, Sever Voinescu şi Monica Macovei au propus, înaintea congresului PDL din luna mai, un set de 34 de măsuri pentru relansarea încrederii în partid. Cei trei nu au exclus varianta de a lansa propria moţiune pentru depunerea unei candidaturi la funcţia de preşedinte al PDL, însă această idee nu s-a materializat. Sever Voinescu şi Monica Macovei au decis însă să candideze la funcţii de vicepreşedinte al partidului şi au şi fost aleşi la Convenţia Naţională, în timp ce Cristian Preda nu a candidat la nicio funcţie.

Cele mai citite

VIDEO. “Țeapa” luată de Cristina Cioran. Cum a pierdut 100.000 de euro

Cristina Cioran, actriță și vedetă TV, a dezvăluit recent o experiență financiară dureroasă, în care a pierdut toți banii pe care îi economisise pentru...

Accident suspect în apele teritoriale românești. O navă dinspre Ucraina a ciocnit un alt vas dar și-a continuat drumul până în Bulgaria

O navă care plecase din Ucraina, purtând pavilionul Insulelor Comore, a ciocnit un vas sub pavilionul Tanzaniei, în apele teritoriale românești, în dreptul orașului...

Ce pensie va avea Traian Băsescu, după ce și-a pierdut îndemnizația de fost președinte

Traian Băsescu a rămas fără îndemnizația de fost președinte în 2022. Astfel, acum va încasa doar pensie de europarlamentar. Fostul președinte liberal nu mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă