30 C
București
miercuri, 26 iunie 2024
AcasăSport„Controlorul“ lui Negrițoiu pleacă din ASF

„Controlorul“ lui Negrițoiu pleacă din ASF

Marius Vorniceanu a anunțat Parlamentul că a renunţat la funcția de vicepreșe­dinte al Autorității de Supraveghere Financiară, din care era responsabil cu sectorul asigurări. Caracterizat drept „cel mai bun controlor din România“, acesta va rămâne în istorie ca omul care a formulat actele de deces a două dintre cele mai mari companii de asigurări din România, Astra și Carpatica Asig.

Vicepreședintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Marius Vorniceanu, pleacă la Curtea de Conturi, acolo unde a mai lucrat pe postul de consilier înainte să fie îndepărtat pe motiv de incompatibilitate. De această dată, spun sursele „România liberă“, va ocupa funcția de secretar ge­neral al instituției.

Demisia sa de la ASF nu este o noutate, zvonurile privind această decizie fiind răspândite în ultimele luni chiar de către Marius Vorniceanu sau apropiați ai săi, cu scopul de a demonstra că acesta este doar o victimă. Fostul, de acum, vicepreşedinte este cel care a coordonat personal rapoartele în urma cărora societățile Astra Asigurări și Carpatica Asig au fost trimise în faliment. În ciuda unor mici șicane de fațadă, Marius Vorniceanu a fost și cel mai apropiat colaborator al președintelui ASF, Mișu Negrițoiu. De altfel, ambii au fost susținuți de către fostul premier Victor Ponta, deși, spre desosebire de Negrițoiu, Vorniceanu a ajuns la ASF pe o filieră liberală.

Numirea sa la șefia asigurărilor, procedură încheiată în decurs de nici două zile, în urma unor audieri sumare în  comisii și a unui vot rapid în plenul Parlamentului, a luat prin surprindere pe toată lumea, având în vedere că experiența lui în ceea ce privește asigurările se rezuma la controalele financiare pe care le-a coordonat din postura de șef al Gărzii Financiare din timpul guvernului Adrian Năstase sau din aceea de lucrător în Minis­terul Finanțelor sub diverse guvernări. Marius Vorniceanu este și omul de la care a pornit ideea ca statul să intre pe piața asigurărilor RCA prin capita­lizarea Eximasig, după cum chiar fostul vicepreședinte ASF a arătat în presa financiară. Tot el a coordonat direct și relația cu procurorii care au deschis dosare penale în cazul societăților Carpatica Asig și Astra.

În baza unor observații făcute de echipa coordonată de Marius Vorniceanu a fost realizat, de către procurorii DIICOT, și dosarul Carpatica II, în care Angela Toncescu, Ilie Carabulea, dar și alte persoane din conducerea asigurătorului sunt acuzate că au cosmetizat cifrele financiare pentru a evita o majorare de capital.

Tot procurorii ar putea fi și motivul pentru care Marius Vorniceanu pleacă de la ASF, spun surse din cadrul instituţiei, deși, oficial, vicepreşedintele neagă o astfel de legătură. Dar, la începutul acestei săptămâni, Mircea Ursache, un alt vicepreședinte ASF și singurul membru al consiliului care a votat împotriva falimentelor Astra și Carpatica Asig, a fost chemat la audieri la DNA. Dosarul are legătură cu anu­mite intervenții făcute de mai multe persoane în favoarea fostei președinte Carpatica și fostei șefe a Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, Angela Toncescu. Marius Ursache a arătat, la ieșirea de la DNA, că a vorbit procurorilor despre felul în care două firme de asigurare au ajuns în faliment în urma unor decizii ASF și s-a dezis de măsurile luate de responsabilii din zona asigurărilor.   

Marius Vorni­cea­nu este și omul de la care a pornit ideea ca statul să intre pe piața asigurărilor RCA prin capitalizarea Exim­asig, după cum chiar fostul vicepreședinte ASF a arătat în presa financiară.

 

Cele mai citite

Construcție filosofică

O condiție a vieții izbutite este cunoașterea realității în care se trăiește. Împărtășesc opinia că, printre formele spiritului, filosofiei îi revine să asigure reflecția...

Viktor Orban „a recidivat”: În 2013, în România, a murit un om după un accident cu o mașină din coloana oficială

Accidentul a avut loc în timp ce coloana oficială a lui Viktor Orban gonea spre aeroportul din Stuttgart. Cum se întâmplă în astfel de...

Dorin Recean, premierul Republicii Moldova: Azi am trecut într-o nouă etapă

Uniunea Europeană a deschis oficial negocierile de aderare cu Republica Moldova. Premierul Dorin Recean: Azi am trecut într-o nouă etapă, care ne apropie semnificativ de...
Ultima oră
Pe aceeași temă