12.1 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSportCircul continuă în Consiliul Județean Cluj

Circul continuă în Consiliul Județean Cluj

Consiliul Județean Cluj a devenit scena unui circ politic care ar putea fi amuzant, dacă nu ar privi conducerea unuia dintre cele mai bogate județe ale României. Reprezentantul PSD, Ioan Oleleu, a fost reinstalat în funcția de vicepreședinte al Consiliului, la o săptămână după ce noua majoritate PDL-PNL-UDMR decisese demiterea lui. Liberalul Mihai Seplecan, care a fost vicepreședinte doar o săptămână, a primit vestea demiterii sale chiar în timp ce se pregătea să viziteze o serie de șantiere ale unor obiective finanțate de administrația județeană.

S-au încurcat în procedurile legale

Practic, vicepreședintele PSD demis, Ioan Oleleu, a contestat legalitatea hotărârilor prin care a fost demis și prin care liberalul Mihai Seplecan a fost ales în locul său. Prefectul Gheorghe Vușcan, provenit din PSD, a atacat în contencios administrativ aceste hotărâri de consiliu județean, iar potrivit legii administrației publice locale, ele au fost suspendate de drept. Ca urmare, Ioan Oleleu a revenit pe funcția de vicepreședinte al Consiliului Județean, iar Mihai Seplecan este de ieri doar simplu consilier. El a anunțat care va fi strategia prin care vrea să se întoarcă în conducerea județului: demersurile de demitere a lui Ioan Oleleu vor fi reluate în viitoarea ședință ordinară. Până atunci, Mihai Seplecan va cere suspendarea în instanță a ordinului de prefect prin care Gheorghe Vușcan a cerut sesizarea instanței de contencios administrativ. Mai mult, Mihai Seplecan amenință că va depune o plângere penală pentru abuz în serviciu împotriva lui Gheorghe Vușcan.

Situație politică tulbure

Situația tulbure din Consiliul Județean Cluj, generată de arestarea președintelui PNL, Horea Uioreanu, și de schimbarea majorității din Consiliul Județean, continuă. Reprezentantul PSD, Ioan Oleleu, a contestat legalitatea ședinței extraordinare de Consiliu Județean în care a fost ales Mihai Seplecan. Și asta pentru că o ședință extraordinară de Consiliu Județean poate fi convocată doar de către prefect, nu de către vicepreședintele Consiliului Județean delegat la conducerea acestui for, așa cum s-a întâmplat la Cluj. Mai mult, Ioan Oleleu spune că o astfel de ședință extraordinară poate fi convocată doar atunci când există o situație urgentă și gravă, care pune în pericol interesele locuitorilor județului Cluj.

La rândul său, reprezentantul PNL, Mihai Seplecan, a declarat că va respecta legea și va părăsi conducerea Consiliului. El, însă, a atacat virulent PSD. ”Am un mesaj pentru ei: jos mâna de pe banul public! Oare ce nu au putut face până acum și vor să facă în următoarele două săptămâni, până când se va întruni din nou Consiliul Județean, ca să îl demită din nou pe domnul Oleleu? Cer DNA și presei să stea cu ochii pe actele care vor fi semnate la Consiliul Județean. Poate că au insistat să mă schimbe din funcție pentru că deja m-am întâlnit cu șefii de regii din subordinea Consiliului Județean și le-am cerut să respecte la sânge legea, să aibă grijă de banul public!”, a spus Mihai Seplecan, citat de ClujToday.ro. La Cluj, după alegerile europarlamentare s-a format o nouă majoritate, formată din PNL, PDL și UDMR. PSD, PC și PPDD sunt în Opoziție.

Clujul, și fără subprefect

Problemele din administrația publică din județul Cluj sunt agravate de faptul că, pe lângă faptul că președintele Consiliului Județean a fost arestat și suspendat din funcție, iar pentru fotoliul de vicepreședinte se luptă Ioan Oleleu și Mihai Seplecan, județul nu are nici subprefect. Liberalul Mihnea Iuoraș a demisionat din această funcție după alegerile pentru Parlamentul European și este urmărit penal în dosarul Uioreanu. Surse politice spun că postul de subprefect ar putea fi ocupat chiar de Ioan Oleleu, dacă acesta își va pierde din nou poastul de vicepreședinte al Consiliuluin Județean. În caz contrar, postul ar putea reveni unui reprezentant al PC.

Cele mai citite

Directorul general Dorin Tudora a mărit salariile doar angajaților PNL

În ultima ședință a Consiliului de Administrație de la Conpet SA Ploiești, de la sfârșitul lunii aprilie 2024, directorul general Dorin Tudora, impus...

Incredibil! Alexandru Rafila a semnat, pe furiș, Strategia de Cooperare 2024-2030 a României cu OMS

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a semnat recent, pe ascuns, un document extrem de important, în numele României, fără să existe transparență publică, dar...

Dan Petrescu, despre revenirea la CFR: “Mă simt ca acasă aici, mă motivează totul”

Dan Petrescu, antrenorul legendar care se întoarce pentru al patrulea mandat la conducerea echipei de fotbal CFR Cluj, a subliniat într-o conferință de presă...
Ultima oră
Pe aceeași temă